Mag je een man make-up op het werk verbieden?

De kans dat je een mannelijke collega tegenkomt met eyeliner of lippenstift is vrij klein. Tenminste, bij de meeste bedrijven is het niet heel gebruikelijk. Het grootste deel van de mannen die make-up dragen, die doen dat alleen in hun vrije tijd. Maar mag je een man make-up op het werk verbieden?

Tone it down

De Engelse Scott Laplanche droeg negen maanden lang make-up op zijn werk voordat hij werd gevraagd om het eraf te halen. Hij was kwaad, heel kwaad toen dat gebeurde. Op Facebook plaatste hij onderstaand bericht.

Voor de duidelijkheid, hij werkt in een lokale winkel van Currys PC World. Dit is een grote electronicaketen in Engeland. Een beetje vergelijkbaar met de Media Markt.

Hoe jammer de situatie ook is, ik moest toch vreselijk lachen tijdens het lezen van de tekst. Vooral om zijn reactie op het verzoek van zijn baas: “Excuse me? Tone it down? You can’t tone down a masterpiece.” Ja, geweldig. Het klinkt natuurlijk arrogant, maar ik kan hem geen ongelijk geven. De foto bij zijn verhaal op Facebook heeft hij genomen vlak nadat hij werd aangesproken. Laten we eerlijk zijn, deze man kan zichzelf echt heel goed opmaken. Het ziet er niet alleen heel natuurlijk uit, maar ook nog eens professioneel.

Het verhaal doet mij een beetje denken aan de man die ik in maart interviewde. Hij droeg ook make-up op het werk, ook op een natuurlijke manier. Hij was nog nooit aangesproken, maar wilde ook niet dat het erg zou opvallen.

Gelijkheid

Nadat Laplanche zijn bericht had geplaatst ontving hij heel veel steun. Het bericht werd zo’n 23.000 keer geliked en ruim 3.600 keer gedeeld. Met zijn actie haalde hij zelfs het nieuws in Japan. En toen krabbelde zijn werkgever ineens wel een beetje terug. Ze hebben aangegeven dat het een misverstand is en dat ze trots zijn op de diversiteit bij hun bedrijf.

Eigenlijk kon het bedrijf niet anders dan op deze manier reageren. Want hoe ongebruikelijk make-up bij heren ook is, je hebt hier te maken met het recht op gelijkheid. Een werkgever mag niet discrimineren en het verbieden van make-up bij heren is discriminatie. Zo simpel is het wel. En zeker omdat de make-up bij Laplanche er natuurlijk en verzorgd uitziet.

Stiekem hoop ik dat make-up bij heren ooit net zo geaccepteerd zal worden als bij dames. Want dames, wees even eerlijk. Jij wilt toch ook wel zo’n collega als Laplanche? Al is het alleen maar om make-up advies te vragen?

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Ik vind zijn reactie echt super! En inderdaad, er is geen enkele reden waarom zijn vrouwelijke collega’s make-up zouden mogen dragen en hij niet. Hopelijk is dit voorbeeld een reden extra voor veel mensen om gewoon zichzelf te durven zijn. Met make-up, zonder make-up,… wat maakt het ook uit?
    Haydée onlangs geplaatst…Originele cadeautjes voor collega’sMy Profile

  2. Ik vind dat hij er heel netjes uitziet, complimenten.

    Ik weet dat bij een bepaalde vliegmaatschappij veel vrouwelijke werknemers make-up MOETEN dragen. Wat denk je daar van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge