Make-up tijdens online meetings en sollicitatiegesprekken

Vorige week gaf ik in een artikel tips over hoe je jezelf kunt presenteren tijdens een online sollicitatiegesprek. Steeds meer bedrijven gaan namelijk over naar online solliciteren maar ook steeds meer werknemers werken thuis en gebruiken systemen zoals Skype voor vergaderingen. Maar hoe werkt het eigenlijk met make-up tijdens online meetings en sollicitatiegesprekken? Werkt dit hetzelfde als op kantoor of is het toch anders?

 

Make-up tijdens online meetings en sollicitatiegesprekken

Het verschil

Sinds ik fulltime ben gaan bloggen voer ik heel vaak werkgerelateerde gesprekken via Skype. Soms zijn het gesprekken met mijn broer over het onderhoud van de website, soms met collega bloggers om te sparren, maar regelmatig ook met (potentiële) partijen die willen samenwerken. Tijdens een Skype meeting met mijn broer of collega bloggers vind ik het prima om alleen mijn ogen en wenkbrauwen van te voren op te maken. Wenkbrauwpoeder, mascara, eyeliner en klaar. Maar een afspraak met een bedrijf dat wil samenwerken, dat is toch wel anders. Dan vind ik het belangrijk om er echt zeer representatief uit te zien en dan gebruik ik ook wat meer make-up.

Tegenwoordig zijn de meeste webcams gemaakt van een goede kwaliteit waardoor het verschil tussen realiteit en beeld steeds kleiner wordt. Maar er blijft altijd een verschil.

  • Kleur – In dagelijks leven zien jouw collega’s echt wel het verschil tussen een donkerblauwe of een donkergroene kleur oogschaduw. Het hangt natuurlijk wel een beetje af van de hoeveelheid die je gebruikt maar meestal is het verschil goed te zien. Op beeld is dit een ander verhaal. Meestal ziet de persoon aan de andere kant niet het verschil tussen deze kleuren.
  • Glans – Ook met glans werkt het heel anders. In het dagelijks leven staat het nog wel eens mooi wanneer je highlighter aanbrengt op je jukbeenderen, lipgloss draagt of glanzende oogschaduwpoeder. Op beeld zie je dit veel minder goed. Sterker nog, je moet wel heel veel glans aanbrengen voordat de ander dat ziet. En wanneer de ander het ziet, dan is dat nog geen garantie voor een mooie uitstraling. Het kan er ook voor zorgen dat het gaat afleiden of het lijkt alsof je hebt getranspireerd.
  • Lijntjes en details – De dikte van je eyeliner is op beeld veel minder goed zichtbaar dan in het dagelijks leven. Maar ook een lipliner in een contrasterende kleur dan je lippenstift zal niet zo snel opvallen. Tenzij je heel dichtbij het beeld gaat zitten, maar het is de vraag of je dat wel wilt tijdens een zakelijk overleg.

 

Tips

Om er voor te zorgen dat je er netjes en verzorgd uitziet, raad ik je het volgende aan.

  •  Draag zo min mogelijk glanzende make-up – Een subtiele glans kan in het echte leven heel mooi zijn maar zoals ik al aangaf moet je een hoop gebruiken als je wilt dat het op beeld ook zichtbaar is. Daarom raad ik je aan om het gewoon niet te dragen, zeker niet op je wangen of lippen. Het gaat daar heel erg opvallen omdat het relatief grote oppervlakten zijn. Een beetje glanzende oogschaduw zal niet zo snel afleiden.
  • Houd het in balans – Persoonlijk ben ik er achtergekomen dat make-up tijdens Skype gesprekken het mooiste is wanneer je alle delen van je gezicht een beetje opmaakt. Dus niet een te felle lippenstift of te donkere ogen. Op kantoor kun je die donkere oogschaduw nog compenseren met een nude lippenstift maar op de camera zijn die lippen dan amper zichtbaar. En dus zie je alleen een paar donkere ogen en eehhh….geen lippen dus. Daarom kun je er beter voor kiezen om alles een beetje op te maken.
  • Contour is alles – In het verlengde van bovenstaande tip raad ik je aan om na te denken over de vormen van je gezicht. Bij de term ‘contour’ denken veel mensen al meteen aan hevig opgemaakte dames die de vorm van hun gezicht aanpassen door flinke schaduwen te creëren met make-up. Nee, zo heftig hoeft het natuurlijk niet. Maar wees je met opmaken bewust van het feit dat je beter aandacht kunt besteden aan de belijningen van je gezicht dan mooie kleuren of effecten. Gebruik bijvoorbeeld wat meer bronzer op je wangen en een duidelijke, zwarte eyeliner op je ogen. Zo komt jouw gezicht duidelijk naar voren.

 

Ik ben benieuwd of jij ook wel eens online afspraken hebt en zo ja, hoe jij dan omgaat met je make-up. Houd jij er bijvoorbeeld rekening mee of helemaal niet?

 

Groetjes,

Aileen

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge