make-up@work: nut of prut?

Inleiding: (te) jong?

Als consequent make-up drager is opmaken een routine geworden wat in mijn systeem zit. Ik begon op mijn 10e al met het dagelijks opdoen van mascara. In mijn hoofd was ik 11 of 12 maar na een telefoontje met mijn moeder bleek ik op mijn 10e al geïnfecteerd met deze verslaving. Als het aan mij had gelegen droeg ik op die leeftijd (en eigenlijk eerder nog) al een zeer indrukwekkende plamuurlaag met lippenstift, oogschaduw, mascara en oogpotlood. Gelukkig greep mijn moeder in met haar stappenplan: ik mocht ieder jaar 1 ding meer dragen. Wat ik precies meer ging dragen werd in samenspraak besloten. Ik kan mij herinneren dat ik na een jaar mascara dragen het persoonlijk wel tijd vond voor oogschaduw. Want laten we nu eerlijk zijn, die kleurige potjes en palletten zien er toch fantastisch uit? Mijn moeder voorzag de clown ellende en vond dat het tijd was voor een wenkbrauwpotlood. En ja, dat was inderdaad een domper. Een bruin potlood tegenover al die vrolijke kleurtjes? Ik was niet blij maar na veel oefenen zag ik wel wat voor een effect het had op mijn uitstraling. Wenkbrauwen geven je gezicht een uitdrukking en daarmee spelen was toch ook wel leuk. Ik meen dat ik een jaar later over mocht naar de eyeliner en dat mijn moeder het plan hetzelfde jaar nog overboord gooide. Mijn spiegels hingen vol met make-up plaatjes van popsterren en er moest een kast aan de muur komen voor alle make-up: het was hopeloos. Ze besloot dat ik rond mijn 13e of 14e het zelf mocht gaan bepalen. En ik ging los: roze/paars/glitter dreadlocks met bijpassende oogschaduw en mijn wenkbrauwen leken wel strepen op mijn hoofd.

Inmiddels draag ik alweer 16 jaar make-up en heb ik mijzelf hier gelukkig wat meer in ontwikkeld. Ik vind het ook nog steeds iedere ochtend leuk om te doen. Het is altijd weer een mini metamorfose die je ondergaat. Omdat ik het altijd leuk vind om nieuwe dingen te testen kan ik niet zeggen dat het na 16 jaar vanzelf gaat maar het is wel vanzelfsprekend geworden.

 

Effect van make-up

Vanochtend kwam ik er zelfs achter dat ik mij niet meer bewust ben van het effect van make-up op jezelf en op je omgeving. Ik zag namelijk de onderste 2 filmpjes op facebook. In de eerste film gaat een make-up dragend meisje een week lang zonder make-up de deur uit en in de tweede film gaat een meisje dat nooit make-up draagt dit een week wel doen.

 

Wat mij meteen opviel is dat het hier gaat om de invloed van make-up op jezelf en op je omgeving. Het heeft effect op je zelfvertrouwen en de manier waarop mensen naar je kijken. Wat ik opvallend vond aan het tweede filmpje is dat het meisje zichzelf met gemak compleet opmaakt. De meeste vrouwen die nooit make-up dragen zijn lang niet zo vaardig en hebben grote moeite om alleen al mascara netjes aan te brengen.

Het zette me aan het denken en ik ben op zoek gegaan naar meer informatie en harde cijfers: wat doet make-up nu werkelijk met ons en met onze omgeving? En wat kunnen we hiervan leren?

 

Zelfvertrouwen

Veel vrouwen in mijn omgeving gaan de deur echt niet uit zonder op zijn minst een laagje mascara. Zoals jullie hebben kunnen lezen heb ik een waarde liefde voor make-up ontwikkeld en dus ook ik ga de deur niet uit zonder. Maar waarom doen we het nou eigenlijk? Zelfvertrouwen is het sleutelwoord. Uit gesprekken met vriendinnen en mening onderzoek blijkt dat veel vrouwen minder zelfvertrouwen hebben als ze geen make-up dragen. Uit onderzoek is gebleken dat  76% van de vrouwen zegt niet zonder make-up te kunnen.

Ik weet uit ervaring dat dit soort zelfvertrouwen niet alleen komt door je eigen gedachte maar ook door de manier waarop je omgeving op je reageert. Een voorbeeld: afgelopen zomer had ik een verjaardag op een van de heetste dagen in die periode. Het was bijna 30 graden en ik wist dat de verjaardag op een dakterras zou plaatsvinden en dus zou de zon direct op mijn huid vallen . En zoals jullie weten (of in dit artikel hebben kunnen zien) heb ik serieus last van puistjes. Door de hitte besloot ik om deze puistjes voor de verjaardag eens een keer niet te bedekken met make-up. Waterproof mascara, oogschaduw en een beetje poeder op mijn wenkbrauwen was naar mijn idee meer dan genoeg op deze snikhete dag. Ik was onzeker over mijn puistjes en dus besloot ik om iets kleurigs aan te trekken en bijpassende oogschaduw op mijn ogen aan te brengen. Als een soort van afleiding. Net nu ik een beetje zelfvertrouwen kreeg kwam ik een schoonheidsspecialiste tegen op die verjaardag. Tijdens het gesprek zag ik haar ogen afdwalen naar mijn kin en kaken waar de puistjes zich bevonden. En BAM, ze vertelde vervolgens vol enthousiasme over behandelingen tegen puistjes. Ik weet het: dat is niet erg en heel aardig bedoeld maar dit maakt mij wel onzeker. Met een laagje foundation en een extra likje concealer was dit waarschijnlijk niet zo snel gebeurd. Ook dit is een goed voorbeeld waarmee ik wil aangeven wat make-up met je zelfvertrouwen kan doen.

Met deze ervaring in mijn achterhoofd vond ik het dan ook hilarisch om te lezen dat uit een recent onderzoek door de Volkskrant is gebleken dat 56% van de mannen denkt dat vrouwen zich opmaken voor mannen. Natuurlijk, er zullen vast vrouwen zijn die dat  voor mannen doen maar ik denk dat het hier wel echt gaat om een minderheid van de vrouwen. Ze weten wel  dat mannen over het algemeen geen fan zijn van make-up. Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat 94% van de mannen ervan overtuigd is dat vrouwen zich opmaken als een soort strijd onder elkaar. Dit zou voor bepaalde types vrouwen vast het geval zijn maar ik merk hier weinig van. Als ik een vrouw met mooie make-up zie dan vind ik dat juist leuk. Het komt geen moment in mij op om dan te twijfelen over mijn eigen make-up.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Make- up op het werk

Hoe zit het nu met make-up op het werk? Maar 27% van de vrouwen gaat het liefste zonder make-up naar kantoor. Ja, vaak vinden vrouwen make-up toch wel fijn om te dragen op het werk. Dat is al gebleken uit het feit dat ze niet graag de deur uit gaan zonder. Maar hoe denken onze managers hier eigenlijk over?

Het bedrijf Officebroker.com deed onderzoek naar de mening van managers over make-up op de werkvloer. En wat blijkt? Less is more. Maar 10% van de managers vind het fijn als vrouwen make-up dragen op het werk. Maar laat ik hier ook meteen een kantlijn bij plaatsen. Veel managers zijn mannen en wat mannen als naturel ervaren is niet make-up loos. Ook uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt dat mannen in gradaties van 1 (geen make-up) tot 4 (veel make-up) kiezen voor gradatie 2. In dit geval draagt de vrouw naturel make-up. Er is dus een verschil tussen wat werkelijk naturel is en wat met make-up als naturel wordt ervaren. In dit onderzoek gaven mannen namelijk ook aan dat ‘stralend’ het belangrijkste is als het gaat om het uiterlijk. En laten we eerlijk zijn, zie jij er stralend uit als je zonder make-up net je bed uit komt? Nee, en daarom brengen we vaak toch iets aan op het gezicht.

Maar er zijn ook een aantal zaken die volgens managers echt niet kunnen op het werk. Zo geeft 32% aan dat ze fel gekleurde lippenstift ongepast vinden op kantoor en 28% van de mannen vind felle oogschaduw ook een no-go. Uit het onderzoek bleek ook dat 15% liever niet te rode wangen ziet op het werk.

Conclusie

Ik ben van mening dat de gepaste hoeveelheid make-up meer afhangt van de vaardigheid van de betreffende vrouw dan van de manager in kwestie. Je kunt er met heel veel make-up alsnog naturel en verzorgd uitzien en je kunt ook met weinig make-up duidelijk aanwezig zijn. De hoeveelheid zegt niet zoveel. Zo kun je met een goede foundation en bruintinten  op je lippen, ogen en wangen er heel naturel uitzien en met één donker rode lippenstift de plank enorm mis slaan.

Daarnaast is het voor iedere vrouw noodzaak om na te denken waar je naartoe gaat voordat je make-up gaat aanbrengen. Als je naar je werk gaat dan is het ook belangrijk om rekening te houden met de aard van je werkzaamheden en de cultuur. Heb je veel contact met klanten of zit je de hele dag achter een bureau? Is het gebruikelijk om  formeel gekleed te gaan of niet? Mocht je dit moeilijk vinden om te bepalen dan kun je in dit artikel lezen hoe je er achter komt wat je het beste op je werk kunt dragen.

Mijn advies is dan ook om kritisch te blijven kijken naar jezelf en rekening te houden met je werkzaamheden. Dan kan er eigenlijk niet zo veel mis gaan.

Wat vinden jullie? Is kleurige make-up echt not done op het werk? En zul jij je laten tegenhouden omdat je weet dat je manager het niet zo mooi vind?

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge