Mannen aan de make-up dankzij videovergaderen

Tijdens mijn studieperiode had ik een vriendin wiens foundation wel eens werd gebruikt door haar vriend. Haar wederhelft was een ijdele man, ergens in de dertig en werkzaam in de commerciële sector. Zodra er een puistje op zijn gezicht verscheen, gebruikte hij haar foundation om het te maskeren. Tenminste, dat probeerde hij.

 

Vriend met make-up

Zij moest er vaak om lachen, omdat de foundation vaak duidelijk zichtbaar was. Hij had immers een totaal andere huidskleur dan zijn vriendin én geen idee hoe hij het mooi moest aanbrengen. Maar open minded als ze was, vond ze het geen probleem dat hij haar make-up gebruikte. Zelfs die ene keer dat hij haar peperdure flesje stuk had laten vallen, haalde ze nuchter haar schouders omhoog. Ach, ze kocht wel weer een nieuwe.

Hoe vrij van geest ik ook wil zijn, ik kan niet ontkennen dat ik mijn wenkbrauwen omhoog gingen toen ik het hoorde. Ik vond het bijzonder. Zou dit iets zijn waar mannen stiekem behoefte aan hadden? Ik vroeg mijn man, die jarenlang last had gehad van ernstige acne, of hij wel eens in de verleiding was geweest. Dit bleek niet het geval. Zo fijn als hij het vond om make-up op mijn gezicht te zien, zo groot was de aversie om het zelf aan te brengen. 

 

Mannen aan de make-up dankzij videovergaderen

Tegenwoordig kijk ik niet meer op van een man die make-up draagt. Ondanks dat ik het in het dagelijks leven zelden zie, staat het internet er vol mee. Er zijn tegenwoordig steeds meer mannelijke YouTubers die op hun eigen gezicht de mooiste make-up creaties laten zien.

 

Mannen aan de make-up dankzij videovergaderen
Foto:  Francisco Andreotti – Unsplash

Maar wie denkt dat dit enkel is weggelegd voor de grote make-up liefhebbers, zit ernaast. Door het wereldwijde coronavirus is de vraag naar make-up voor mannen sterk toegenomen. Volgens MOZ, een bedrijf dat zich onder meer richt op marktanalyses, is de zoekterm ”male makeup looks” de afgelopen periode erg populair geworden in de VS. Afgelopen april werd de zoekterm zo’n tachtig procent vaker gebruikt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

Ook termen zoals roodheid bedekken, acne verbergen en wallen verbergen waren populair bij online zoekmachines. En het waren echt niet alleen vrouwen die op zoek waren naar manieren om oneffenheden te maskeren. CVS, een grote drogisterijketen in de VS, ziet sinds de quarantaineperiode een stijging in de verkopen van mannelijke verzorgingsproducten.

”Mannen zijn een belangrijke doelgroep bij CVS Beauty. De uiterlijke verzorging van mannen heeft een ongelooflijke groei gekend tijdens deze periode van thuisblijven,” aldus CVS-woordvoerster Stephanie Cunha tegen Washington Post.

Groeiende markt

Eén van de bedrijven die hiervan profiteert is Stryx, een merk dat gericht is op herenverzorging. Zij verkochten tot de virusuitbraak een concealer en getinte dagcreme. Na de stijging van de verkopen in mei en juni heeft Stryx ook een gezichtsreiniging aan het assortiment toegevoegd.  

Met 176 duizend volgers op Instagram heeft het Amerikaanse bedrijf een grote fanbase. Maar wie de foto’s en video’s van de producten bekijkt, snapt ook wel waarom. Stryx is vooral gericht op het subtiel wegwerken van oneffenheden op de huid. De producten zien er neutraal en zakelijk uit. De concealer lijkt qua verpakking op een grove, zwarte pen. Kortom: ideaal voor mannen die onopgemerkt make-up willen dragen en tussentijds kunnen bijwerken.

Niets nieuws

Hoe opvallend het misschien ook klinkt, eigenlijk is het niets nieuws. In de geschiedenis zijn er genoeg momenten geweest waarin mannen make-up droegen. Onder meer de Egyptenaren, Romeinen en Grieken vonden het niet meer dan normaal.

En ook in de eenentwintigste eeuw grijpen steeds meer mannen naar cosmetica. In Japan is make-up voor heren al jaren een groeiende markt. Volgens professor Kaori Ishida van de Komazawa Women’s University heeft dit onder meer te maken met het feit dat social media, en daardoor de persoonlijke uitstraling, steeds belangrijker wordt. Mannen zouden subtiele make-up gebruiken om een goede eerste indruk te maken tijdens de zoektocht naar een baan. Volgens Ishida zal het niet lang meer duren voordat een groot deel van de mannen cosmetica gebruikt.

 

Nederlandse heren?

Ondanks dat het in populariteit toeneemt, blijft het een kleine groep die er gebruik van maakt. In september 2019 bleek uit een Amerikaans onderzoek dat acht procent van de mannen zeker make-up wilde dragen en vijftien procent hiertoe bereid was. Met name mannen tussen de achttien en achtentwintig jaar bleken hiervoor open te staan.

Hoe zit het dan met de Nederlandse mannen? Helaas zijn hier geen cijfers over bekend. Nieuwsgierig als ik was plaatste ik twee polls op Instagram. Hierin vroeg ik de heren of ze wel eens make-up droegen en de dames of hun mannelijke partner dat deed.

Het was opvallend om te zien dat ik weinig respons kreeg van de heren, terwijl ik toch echt wel wat mannelijke volgers heb. De mannen die reageerden, gaven aan dat ze het wel eens of met regelmaat droegen. Onder de dames was de respons wat groter en ongeveer tien procent gaf aan dat hun man wel eens make-up draagt. Dat komt ongeveer overeen met de acht procent in Amerika.

 

Toekomst van de mannen make-up

Hoewel cosmetica in Japan een groeiende markt is, verwacht ik niet dat het in Nederland zo populair zal gaan worden. We zijn toch een wat nuchterder landje. En als de heren dan een keer hun wallen of puistjes willen wegwerken, dan verwacht ik dat ze niet zo snel op zoek zullen gaan naar cosmetica voor mannen. Net zoals de partner van mijn studievriendin denk ik dat de heren eerder grijpen naar de concealer of foundation die al in huis ligt.

En waarom zou make-up eigen gebonden moeten zijn aan een geslacht? Het gaat toch uiteindelijk om de functie van het product dat je koopt, en niet of de puistjes uit een heren –  of dameshuid komen? In mijn ogen zal enkel de verpakking een verschil kunnen maken. En zolang de inhoud van het product nog verborgen moet worden door een zwart omhulsel, bewijst dit wel dat het nog steeds een taboe is. Want anders had je de inhoud van de producten, net zoals bij ‘dames’cosmetica, wel kunnen zien.

Dus hoe populair het ook aan het worden is, het zal nog wel even duren voordat het daadwerkelijk maatschappelijk geaccepteerd is.

Ik ben benieuwd of er lezers zijn die hier ervaring mee hebben en zo ja, hoe je hiermee omgaat.

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge