Medewerkers Delta Air Lines krijgen weer een nieuw uniform

Het is tijd voor een nieuwe aflevering van Keeping Up With the Delta Air Lines Uniforms. Want er lijkt geen einde te komen aan het kledingschandaal rondom de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Dit keer krijgen de medewerkers van Delta Air Lines weer een nieuw uniform. Maar ook dit gaat niet van een leien dakje…

Medewerkers Delta Air Lines krijgen weer een nieuw uniform
Uniformen Delta Air Lines | Foto: Delta Air Lines

Delta Air Lines lanceert nieuw uniform

De soap begon in 2016 toen Delta Air Lines besloot dat het tijd was voor een nieuw uniform. Er moest een nieuw kledingpakket komen voor het personeel op de grond en in de lucht. Voor het ontwerp werd de Amerikaanse modeontwerper Zac Posen ingehuurd. 

In mei 2018 was het tijd voor de lancering. De nieuwe kleding werd door het bedrijf ‘het meest ambitieuze uniform in de geschiedenis van de luchtvaart’ genoemd. Wellicht was deze ambitie een beetje te hoog gegrepen. Want al snel bleek dat het uniform niet aan de wensen voldeed. Sterker nog, een deel van het vliegend personeel kreeg zelfs last van lichamelijke klachten.

 

Nieuw uniform is ziekmakend?

In april 2019 publiceerde The Guardian een artikel waarin medewerkers klaagden over kortademigheid en huiduitslag. De krant zei te hebben gesproken met enkele tientallen stewardessen. Maar de groep met klachten bleek veel groter te zijn.

In januari 2020 werd bekend dat 525 medewerkers, waarvan zo’n 90 procent bestond uit vliegend personeel, bezig waren met het aanspannen van een rechtszaak. Naast uitslag en kortademigheid bleken medewerkers ook last te hebben van hoofdpijn, netelroos, neusbloedingen, oorsuizingen, migraine, vermoeidheid, haaruitval en blaren. De nieuwe uniformen zouden dit allemaal veroorzaakt hebben. De eisers wilden een schadevergoeding voor persoonlijk letsel, pijn en lijden. Maar ook voor de emotionele, financiële en economische schade. Daarnaast werd Lands’ End, de producent van de uniformen, gevraagd om de kleding terug te roepen. 

Ondertussen bleek uit een onderzoek van Delta Air Lines dat de stoffen voldeden aan de OEKO-TEX norm. Hierdoor concludeerde het bedrijf dat de kleding niet schadelijk kon zijn voor het personeel. 

 

Delta Air Lines gooit uniformen in de prullenbak

De medewerkers laten op hun beurt ook de stoffen onderzoeken, waaruit vervolgens blijkt dat deze wél ziekmakende chemicaliën bevat. Delta Air Lines ziet in dat ze in een ”welles-nietesspel” met hun personeel zijn terechtgekomen. Om een einde te maken aan de rechtszaak besluit het bedrijf de uniformen te vernietigen.

In februari 2020 schrijft de luchtvaartmaatschappij een brief aan het vliegend personeel waarin wordt aangegeven dat zij vanaf mei een ander uniform zullen ontvangen. Het ging hierbij om een tijdelijk uniform want er zou ondertussen gewerkt worden aan een nieuw uniform. Omdat het percentage klachten vanuit het grondpersoneel laag was besloot het bedrijf deze kleding niet te vervangen. In de brief werd tevens aangegeven dat de nieuwe, definitieve uniformen eind 2021 gelanceerd zouden worden.

Maar ook dat liep weer anders dan verwacht. Het personeel kreeg niet een tijdelijk uniform, maar mocht hun eigen kleding dragen. Om ervoor te zorgen dat iedereen er toch een beetje hetzelfde uit zou zien werden er wel eisen aan verbonden. Zo moest er een zwarte broek of rok worden gedragen, gecombineerd met een wit overhemd of blouse. Tijdens koude dagen mocht er een zwarte trui of vest worden gedragen.

 

Medewerkers Delta Air Lines krijgen weer een nieuw uniform

De levering van de nieuwe uniformen liep een aantal maanden vertraging op. In plaats van eind 2021 zijn zullen ze vanaf deze maand (mei 2022) worden gedragen.

Ondertussen is Delta Air Lines wel een beetje klaar met alle klachten over de uniformen. Daarom heeft het bedrijf bekend gemaakt dat het personeel vanaf maandag 2 mei de nieuwe uniformen moet gaan dragen. Wie dat niet doet, mag onbetaald verlof opnemen. Ook zegt het bedrijf dat de nieuw uniformen gemaakt zijn van Oeko-Tex 100-gecertificeerd materiaal. De kleding is (voor zover bekend) qua ontwerp hetzelfde gebleven.

Je zou verwachten dat het personeel blij is dat hun wensen zijn gehoord. Maar ook nu is er weer kritiek. Stewardessen vrezen dat de nieuwe uniformen hun klachten niet weg zal nemen. De vakbond Association of Flight Attendants sluit zich hierbij aan. Zij verwachten dat honderden bemanningsleden gedwongen met verlof zullen gaan. 

 

Wat is precies het probleem?

Ik vind het een bijzonder verhaal. Het is sowieso vreemd dat de medewerkers zulke heftige reacties hebben op de kleding. Want hoe kun je nou een bloedneus of migraine krijgen van een uniform? Er wordt zoveel kleding gedragen dat is gemaakt van een veel slechtere kwaliteit. Je hoort bijvoorbeeld geen mensen klagen over hoofdpijn wanneer ze een shirt van de Primark dragen. En deze kleding hoeft aan veel minder eisen te voldoen dan een uniform. 

Ik heb gehoord dat niet zozeer de stof en de uitslag het probleem is, maar vooral de keuze voor het uniform. De bemanning schijnt de nieuwe uniformen niet mooi te vinden en daarom de klachten aan te dikken. Het is slechts een gerucht, ik weet niet of het waar is. Maar wat de reden ook is, de bemanning heeft zijn zin gekregen. Er is een nieuw uniform. Ik ben vooral benieuwd of dit nu een eind gaat maken aan deze soap. 

Wordt vervolgd…

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge