”Mensen worden blij van de overhemden die ik draag”

Want to read in English? Click here.

We leven in een tijd waarin kleding steeds persoonlijker wordt. Mensen willen zich steeds minder aanpassen aan de dresscode en ondertussen worden de kledingvoorschriften op het werk ook soepeler. Want we moeten dichtbij onszelf blijven. Ignar Rip, internationaal trainer op het gebied van muziekgeluk, kijkt daar heel anders tegenaan. Hij ziet kleding als een manier om de mensen om zich heen blij te maken. Ik sprak met hem over zijn werk, denkwijze en kledingkeuze. 

''Mensen worden blij van de overhemden die ik draag''
Foto’s: privé archief


Ignar, jij bent trainer op het gebied van muziekgeluk. Wat houdt dat precies in?

”Ik heb jarenlang mijn moeder verzorgd die last had van Alzheimer. Ik merkte dat ik haar beter kon bereiken door middel van muziek. Daarna ben ik mij hierin gaan verdiepen.

Inmiddels ben ik expert en trainer op het gebied van muziekgeluk. Door middel van mijn trainingen en colleges leer ik mensen hoe muziek kan bijdragen aan het gevoel van geluk en daardoor ook leed kan verzachten. Deze training is bedoeld voor iedereen die zorgt voor iemand met dementie, zowel mantelzorgers als professionelen verzorgenden. Dan moet je denken aan zorginstellingen of universitaire ziekenhuizen. Dat doe ik in Nederland, België en Engeland.”

Tijdens jouw trainingen draag je vaak opvallende overhemden. Hoe is dat zo gekomen?

”Voorheen droeg ik die eigenlijk nooit. Ik was altijd van de blauwe overhemden met een streepje. Eigenlijk de wat nettere, meer formele kleding. 

Op een bepaald moment kwam ik in de winkel Wolff Blitz in Rotterdam. Zij verkopen shirts met opvallende prints. Ik trok toen voor de grap een shirt aan met roze flamingo’s, maakte een foto en postte deze op Twitter. Meteen ontving ik positieve reacties en om die reden besloot ik hem te kopen. Want eigenlijk is het niet echt mijn smaak ofzo.

Mensen worden blij van de overhemden die ik draag
Foto’s: privé archief

Vervolgens maakte ik in de zomer van 2018 een video voor AXchat, een organisatie die zich inzet voor mensen met een handicap. Voorafgaande aan de opname vroegen zij aan mij of ik hierin het flamingo shirt wilde dragen. Dat wilde ik best doen, maar het is een opvallende print. En daarom besloot ik om er een verhaal aan te koppelen. Dus uiteindelijk ging de video over flamingo’s en hoe zij een voorbeeld kunnen zijn voor hoe je om kunt gaan met een handicap.

Daarna gaf ik een training in Engeland en kreeg ik na afloop van een dame een shirt met allemaal zonnebloemen erop. Heel lief van haar, ze zei dat ik haar aan zonnebloemen deed denken. Omdat ik zo vrolijk ben. Nadat ik op social media foto’s had gedeeld van het shirt met de zonnebloemen, kreeg ik voor een volgende presentatie de vraag of ik deze wilde dragen. De dame in kwestie dame vond hetzo’n vrolijk shirt en was ook zo dol op zonnebloemen. Zo is het balletje gaan rollen…”

Mensen worden blij van de overhemden die ik draag
Foto’s: Ruben Keestra

Dus vanaf dat moment ben meer overhemden met opvallende prints gaan dragen?

”Ja, zeker. Inmiddels heb ik meerdere shirts van Wolff Blitz in mijn kast hangen. Ze zijn allen heel vrolijk: met bloemen, muziekinstrumenten of vogels. Bovendien zitten ze heerlijk en is de stof lekker stevig.

Ondanks het dus niet mijn persoonlijke smaak is, vind ik het fijn om ze te dragen. Want ik merk dat anderen er blij van worden. Het doet écht iets met mensen. Waarom zou ik het dan niet dragen? 

Dat is ook waar mijn werk over gaat: hoe kun je anderen blij maken? Dat gaat vaak niet eens over de grote dingen, maar juist de kleine details. Zoals bijvoorbeeld een vrolijk overhemd. ”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge