Met welk pak verkoopt de mannelijke autoverkoper het beste?

Want to read in English? Click here.

Autoverkopers, het zijn vaak een apart soort mensen. Ze hebben een imago van gladde verkopers die je van alles erbij willen verkopen en heel veel koffie drinken. Niet alleen de houding, maar ook het uiterlijk van deze mensen is van belang. De concurrentie is groot en dus is de juiste uitstraling belangrijk. Meestal lopen ze in een net pak. Maar met welk pak verkoopt de mannelijke autoverkoper het beste? Hier is onderzoek naar gedaan…

Met welk pak verkoopt de mannelijke autoverkoper het beste?

Mystery guest

Robert Willemsen, presentatietrainer en auteur, doet regelmatig onderzoeken naar de relatie tussen het uiterlijk en het gedrag van mensen. Hij ging voor dit onderzoek als mystery guest langs twintig autodealers om te vragen naar een folder. Vervolgens liet hij op basis van de kleding die de verkopers droegen een aantal sets samenstellen met verschillende pakken. Vervolgens liet hij mannen in deze pakken fotograferen en de foto’s aan honderden respondenten zien. Ze moesten uit drie sets kiezen. Vervolgens mochten ze één persoon aanwijzen met wie ze het liefste zouden praten over een auto en één persoon met wie ze liever niet zouden praten. Men moest dus op basis van het uiterlijk een persoon kiezen.

Drie sets

De eerste verkoper droeg een blauw pak en scoorde daarmee duidelijk het beste. Negentig procent  van de respondenten wilde met hem praten en slechts tien procent was negatief. De tweede verkoper droeg ook een blauw pak, maar combineerde dit met een fel gele das. Dat viel duidelijk minder goed in de smaak. Vierenvijftig procent wilde met deze man het gesprek aangaan. Vervolgens was er ook nog een derde verkoper, de laatste. Hij droeg een fel geel jasje en een zwart T-shirt. Bijna driekwart van de respondenten gingen liever niet met hem het gesprek aan.

Conclusie

Om eerlijk te zijn verbazen de resultaten van dit onderzoek mij niet echt. Er zijn in dit geval ook gebruik gemaakt van twee uiterste kleuren: geel en blauw. Nu staat blauw sowieso bekend om de het feit dat dit een kleur is die veel wordt gedragen bij zakelijke gelegenheden. Uit een ander onderzoek is gebleken dat mensen er met deze kleur slim uitzien. Ook blijkt het de beste kleur te zijn om in te solliciteren, mede omdat het professionaliteit uitstraalt en je geeft hiermee de indruk dat je een teamplayer bent.

Geel is ook echt weer het compleet tegenovergestelde. Deze kleur is totaal niet zakelijk en uit eerder onderzoek is gebleken dat dit vooral creativiteit uitstraalt. Bij sommige beroepen zou het gele jasje dan ook heel goed kunnen scoren. Daarbij denk ik eerder aan verkopers van een kunstgalerij of een hobbywinkel. In een dergelijke omgeving zal een basic, donkerblauw pak waarschijnlijk dan weer minder goed scoren. Het hangt natuurlijk altijd van de omgeving af.

Groetjes,

Aileen

Bron: verkopersonline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge