Minder vrouwen in de techniek door o.a. gebrek aan werkkleding

Het aantal vrouwen dat een technische opleiding volgt stijgt al jaren. Maar het aantal vrouwen dat daadwerkelijk in de techsector werkt blijft nagenoeg gelijk. Uit recent onderzoek blijkt dat dit niet komt door het werk zelf, maar door de omstandigheden waarin vrouwen werken. Onder andere het gebrek aan goede werkkleding voor vrouwen blijkt één van de boosdoeners.

Minder vrouwen in de techniek door o.a. gebrek aan werkkleding
Foto: Joe Holland – Unsplash

Op 7 april 2022 publiceerde het VHTO expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT een whitepaper over het tekort aan vrouwen in de techniek. En dat gebrek blijkt een groot probleem te zijn. Want de komende jaren heeft de branche zo’n 13.000 extra mensen nodig. Van alle medewerkers is op dit moment slechts 14% een vrouw. Dus daar valt nog een hoop winst te behalen.

 

Waarom vrouwen de techniek verlaten

De organisatie onderzocht de redenen waarom vrouwen de techniek verlaten en daar kwamen vier belangrijke punten naar boven:

  1. Genderbias (genderongelijkheid) op de werkvloer. De sector wordt gedomineerd door mannen en veel vrouwen ervaren daarom dat ze op een andere manier behandeld worden. Voorbeelden zijn een langere proeftijd en ook blijken werkgevers hogere eisen te stellen aan vrouwelijke medewerkers. Daarnaast krijgen veel vrouwen minder betaald dan hun mannelijke collega’s en krijgen ze minder vaak het woord tijdens vergaderingen.
  2. Laag vertrouwen in eigen kunnen. Wanneer je punt 1 hebt gelezen, zal het je niet verbazen dat vrouwen in de techsector regelmatig twijfelen aan zichzelf. Ze hebben weinig vrouwelijke collega’s die hen kunnen aanmoedigen waardoor ze vast komen te zitten in dit slechte zelfbeeld.
  3. Combinatie werk en gezin. De techsector is in vergelijking met andere branches niet erg flexibel wanneer het gaat om de indeling van werkuren. Zo wordt er weinig parttime gewerkt en is ook thuiswerken een zeldzaam fenomeen. Omdat veel vrouwen het merendeel van de huishoudelijke taken op zich nemen is de techniek geen aantrekkelijke branche om in te werken zodra ze kinderen krijgen.
  4. Niet thuisvoelen in mannelijke bedrijfscultuur. Vrouwen vertrekken ook sneller wanneer ze zich niet thuisvoelen op het werk. Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de vrouwen een mentor mist en driekwart behoefte heeft aan ondersteuning. Omdat ze niet snel worden meegevraagd naar uitjes die buiten het werk plaatsvinden, missen ze daardoor ook de informele gesprekken.

 

Minder vrouwen in de techniek door o.a. gebrek aan werkkleding

Naast redenen voor vertrek geeft het expertisecentrum in de whitepaper ook adviezen aan werkgevers. Eén van de adviezen is gericht op werkkleding. Het gebrek aan goede werkkleding, maar ook aan persoonlijke beschermingsmiddelen, wordt als probleem benoemd. Schoenen, kleding, helmen en handschoenen zijn vaak alleen beschikbaar in grotere maten. Hierdoor lopen vrouwen structureel in te grote werkkleding waardoor ze minder fijn kunnen werken én minder goed beschermd zijn. Het advies is dan ook simpel: houd rekening met de dames wanneer je werkkleding gaat bestellen.

Dit komt voor mij niet als een verrassing. Ik hoor en lees al jaren over de problemen die vrouwen ervaren met werkkleding in technische functies. Vaak wordt dat weggewuifd als iets onbelangrijks. Want ze kunnen toch heren werkkleding dragen? Sommige mensen vinden het zelfs logisch dat het niet wordt aangeboden. Want er zijn zo weinig vrouwen werkzaam in deze sector dat het te duur zou zijn om voor deze groep werkkleding aan te schaffen.

 

Gebrek aan werkkleding gevolg van hoge kosten?

Het is alleen de vraag wat precies te duur is? Wanneer je het gaat vergelijken met herenkleding in de techniek, dan is de aanschaf voor vrouwen werkkleding inderdaad duurder. Maar die berekening berust op een korte termijn gedachte. Want het alternatief is om vrouwen in heren werkkleding te laten werken, hetgeen wat nu dus veel gebeurt. Het gevolg daarvan is dat vrouwen minder fijn werken en ook minder goed beschermd zijn. De kans op ongevallen is dus groter. En de kosten voor de ongevallen, die moeten gedekt worden door de werkgever. Denk dan niet alleen aan de medische kosten, maar ook de kosten van de eventuele uitval van de medewerker. Is vrouwen werkkleding dan nog steeds te duur?

Daarnaast laat de eerdergenoemde whitepaper een ander probleem zien. Namelijk het feit dat werkkleding invloed heeft op de beslissing of vrouwen wel of niet blijven werken in een bepaalde sector. Het zal vast niet een doorslaggevende rol spelen, maar invloed heeft het zeker. Met een oplopend personeelstekort is het de vraag of de investering in vrouwen werkkleding wel zo’n hoge kostenpost is.

Kortom: wil je als bedrijf groeien en naast mannelijk ook vrouwelijk personeel aantrekken? Dan wordt het tijd dat je de vrouwen eens serieus gaat nemen. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. En daar is werkkleding een onderdeel van.

Groetjes,

Aileen 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge