Missouri beperkt met dresscode opnieuw de vrouwenrechten

Deze maand ontstond er in Missouri (Amerika) een felle discussie tussen de leden van Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen vonden dat de dresscode voor vrouwelijke volksvertegenwoordigers moest worden aangescherpt. Door deze aanscherping zouden de regels voor vrouwen meer lijken op die van de mannen. Het zou gaan om gelijkheid. Daar gingen de democraten fel tegenin. Want het Huis beperkt met deze dresscode opnieuw de vrouwenrechten.

Het blijkt helemaal niet te gaan om een gelijke behandeling door middel van een dresscode…

Missouri beperkt met dresscode opnieuw de vrouwenrechten
Foto: Martino Pietropoli – Unsplash

Huis van Afgevaardigden in Missouri

De dresscode werd aangekaart tijdens de vergadering op 11 januari. De republikeinse Ann Kelley leidde het gesprek en was eveneens voorstander van de aangepaste dresscode.

In de oude dresscode stond dat vrouwen ”nette kleding moeten dragen.” Onder de nette kleding vallen jurken, rokken en broeken die gecombineerd kunnen worden met jasjes en truien. De kleding diende gecombineerd te worden met nette schoenen of laarzen. Volgens de nieuwe dresscode mogen vrouwen alleen zakelijke kleding dragen dat bestaat uit een broek, rok of jurk. Dit moet gecombineerd worden met een blazer, nette schoenen of laarzen. 

Vrouwen mochten eerst dus ook truien dragen, maar nu alleen blazers. De term ‘nette kleding’ is tevens verwisseld voor ‘zakelijke kleding.’ Het verschil tussen deze termen stond er niet bij. Dus hoe dit geïnterpreteerd moet worden is onduidelijk.

De heren moeten volgens de huidige regels, die voor hen niet zijn aangepast, zakelijke kleding dragen. Een jas, das en nette broek zijn daarbij verplicht. Zij kunnen, net zoals de vrouwen, kiezen tussen nette schoenen of laarzen. Door de dresscode voor vrouwen aan te passen zou deze meer lijken op die van de mannen. Het Huis bestaat op dit moment voor 73% uit mannelijke volksvertegenwoordigers. 

 

Grote weerstand tegen dresscode

De Democraten waren het niet eens met dit voorstel. “We vechten – opnieuw – voor het recht van een vrouw om ergens voor te kiezen. Deze keer is het hoe ze zichzelf bedekt en de interpretatie van iemand die geen achtergrond heeft in de mode,” aldus vertegenwoordiger Raychel Proudie.

Daarnaast zei Proudie dat vrouwen door de aangescherpte dresscode nieuwe kleding moesten kopen en hier wellicht geen geld voor hadden. Ze wees erop dat het voor zwangere vrouwen lastig is om passende jasjes te vinden. 

 

Vormen dresscodes een gevaar voor vrouwenrechten?

Ik vind het een interessante discussie, zeker in deze tijd. Er wordt de laatste jaren veel gepraat over gelijke rechten van mannen en vrouwen wanneer het gaat om kledingvoorschriften. Als gevolg daarvan worden er genderneutrale dresscodes ingevoerd en mogen mannen bij steeds meer bedrijven make-up dragen. Wanneer je enkel kijkt naar de voorgestelde dresscode van het Huis van Afgevaardigden, dan zou je kunnen spreken van gelijkheid. Wanneer mannen alleen een jasje mogen dragen, dan mogen vrouwen dit ook. Dat is wel zo eerlijk. 

Toch is het een vreemde situatie. Wanneer dresscodes worden aangepast is er meestal sprake van een incident. Iemand draagt iets dat niet wenselijk is en daarom wordt er nog eens kritisch gekeken naar de kledingregels. Maar dat is nu niet het geval. Zou het dan echt gaan om het wel of niet mogen dragen van een trui? 

Volgens Virginia Ramseyer Winter, hoofddocent aan de University of Missouri School of Health Professions en directeur van het Center for Body Image Research and Policy, had deze discussie niet eens gevoerd moeten worden. “Ik denk dat het idee versterkt dat we vrouwen meer waarderen vanwege hun uiterlijk dan andere belangrijkere dingen zoals hun intelligentie en hun bijdragen.”

 

Missouri beperkt met dresscode opnieuw de vrouwenrechten

Volgens Winter en andere critici weerspiegelt het debat over de kledingvoorschriften de discussie over de abortuswet. In 2019 stemde het merendeel van het Huis van Afgevaardigden in Missouri voor een wet die abortus in vrijwel alle gevallen verbiedt. Toen in juni 2022 het Amerikaans Hooggerechtshof het landelijke recht op abortus afschafte, was Missouri de eerste staat die deze wet doorvoerde. 

Missouri behoort tot een van de strengste staten in Amerika wanneer het gaat om deze wet. Zo mogen vrouwen na acht weken geen abortus meer plegen. Ook niet wanneer er sprake is van verkrachting of incest. Alleen bij medische noodzaak mag er een uitzondering worden gemaakt. Artsen die meewerken aan een abortus die tegen de regels ingaat kunnen tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

Sommige Republikeinen willen, nu het Hooggerechtshof het verbod heeft afgeschaft, nog een stapje verder gaan. Ze willen zwangere vrouwen verbieden om naar Illinois te rijden. In Illinois mogen vrouwen namelijk tot 24 weken abortus plegen. 

Met deze kennis in het achterhoofd moge het duidelijk zijn dat de dresscode niet gaat om de vraag of je als vrouw wel of geen trui mag dragen. Of dat het dragen van een jasje ervoor zorgt dat de vrouwelijke dresscode past bij dat van de mannen. Nee, dat zeker niet.

 

Wat halen we eruit en waarmee bedekken we het?

Sterker nog, de nieuwe regels zijn inmiddels doorgevoerd en zelfs aangepast omdat het lastig is om als zwangere vrouw een jasje te dragen. Daarom mogen de vrouwen in plaats van een jasje ook een vest dragen. Maar geen trui dus. Kortom: de dresscode verschilt nog steeds van die van de mannen. 

Het gaat hier helemaal niet om een dresscode, het gaat om macht. De macht om te bepalen wat een vrouw wel en niet met haar lichaam doet. Of ze er nu iets uit haalt, erin laat groeien of het juist bedekt: de Republikeinse mannen willen graag even bepalen hoe dat moet. 

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge