Misverstanden over zakelijke kleding

Mensen vragen mij wel eens waarom ik een nette kledingstijl heb. Afgezien van mijn persoonlijke smaak heeft het grotendeels te maken met het gevoel dat hierbij komt kijken. In nette kleding weet ik dat ik er representatief uit zie en dat voelt voor mij goed. Dit neemt niet weg dat ik ook gympen in de kast heb staan voor een goede wandeling door het bos en een spijkerbroek voor de winterse dagen op de fiets. Maar ik draag simpelweg liever nette kleding.

Na het beantwoorden van deze vraag zijn mensen soms onder de indruk. Ze begrijpen niet dat nette kleding een keuze kan zijn. Dat het een stijl is die bij je past en wat je prettig vindt om te dragen. En dat snap ik. Er zijn namelijk veel misverstanden over het dragen van nette kleding. Hier onder volgen de meest gehoorde opmerkingen over nette en/of zakelijke kleding.

Misverstanden over zakelijke kleding

”Nette kleding zit niet lekker”

Ja, dit hoor ik echt heel erg vaak. En ik vraag mij dan altijd meteen af wat mensen verstaan onder nette kleding. Je draagt toch geen korset of spitzen waar je op moet dansen? Wanneer ik doorvraag dan blijken de meesten enkel te denken aan een drie-delig pak. Maar wie zegt dat je er alleen in een pak netjes uit kunt zien? En wie zegt dat een drie-delig pak niet lekker kan zitten? Als je het gaat vergelijken met je huispak dan is het een verloren strijd. Je huispak zit inderdaad comfortabeler. Maar waarom zou je niet op comfort letten wanneer je nette kleding koopt? Want ja, je moet wel een model kopen dat goed zit en waar je lekker in kunt bewegen.

Wil je er netjes uit zien en ben je echt verslaafd aan T-shirts? Dan kun je er altijd een mooie pantalon onder dragen of een colbert er over heen. Want een colbert en pantalon kun je toch ook los van elkaar dragen? Het is een kwestie van out-of-the-box denken.

 

”Mensen gaan naar me kijken als ik zakelijke kleding draag”

Bij deze opmerking moet ik vaak erg lachen. En ja, dat doe ik dan in mijzelf. Maar waarom zouden mensen naar je kijken als je zakelijke kleding draagt? Er zijn grofweg drie redenen:

  1. Je draagt normaal geen zakelijke kleding – Ja, dan is het logisch dat je even wordt aangekeken. Dat gebeurt ook wanneer je een blauw oog hebt of iets tussen je tanden zit . Het beeld dat mensen van je hebben wijkt af. En dan zeggen mensen wel eens tegen mij dat ze dat vervelend vinden. Ze willen er netjes uitzien, maar niet opvallen. De oplossing in dit geval is heel simpel: blijf je netjes kleden. Mensen wennen er vanzelf aan en voor je het weet wordt er niet meer naar je gekeken.
  2. Je ziet er goed uit in zakelijke kledingHey! Had jij hier ooit over nagedacht? Er zijn opvallend veel mensen die zakelijke kleding op prijs stellen, zeker als je de outfit met zorg hebt gekozen. Dan kun je er fantastisch uit zien. Hoe fijn is dat? En zeg nu zelf: zou jij als leidinggevende niet blij worden van een medewerker die in zakelijke kleding loopt en er ook nog eens goed uit ziet?
  3. Ze vinden het leuk om naar je te kijken – Ja, deze mensen zijn er altijd. Ze vinden het gewoon leuk om naar anderen te kijken. En als je stijl wat netter is geworden dan kijken ze wat langer naar je. En ach, dat lange kijken gaat vanzelf over wanneer jij er voortaan altijd netjes uit ziet.

 

”Met nette kleding moet je zoveel strijken”

Ja, dit klinkt heel logisch. Veel mensen strijken hun pantalon en blouse voordat ze het aantrekken. Je zou kunnen zeggen dat het normaal is om dat te doen. De meesten zijn dan ook onder de indruk wanneer ik vertel dat ik nooit strijk. Ik heb er geen hekel aan maar ik vind het een tijdrovende klus. En net zoals veel mensen heb ik niet zoveel tijd. Na een fulltime werkweek ga ik in het weekend liever werken aan Prettybusiness. Zo simpel is het.

Ik heb andere manieren om mijn kleding netjes te houden. Zo was ik bijna al mijn nette kleding met wolwasmiddel (voorkomt erge slijtage en kreukels in je kleding) en hang ik deze kleding allemaal op. Dus niets vouwen en in de kast leggen, maar netjes ophangen aan een haakje. En ik koop geen stoffen die snel kreuken zoals linnen. Meer informatie hier over kun je lezen in het artikel over nette kleding zonder strijken.

Ken jij meer misverstanden over nette kleding? Laat ze dan hier onder achter in een reactie.

 

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge