Moet een werkgever betalen voor panty’s op de werkvloer?

Recent onthulde een medewerkster van Hooters dat zij verplicht is om de panty’s die zij tijdens het werk draagt te kopen bij haar werkgever. Hier ontstond ophef over. Want mag je dat als werkgever eigenlijk wel verplichten? Of moet hij de panty’s kosteloos aanbieden? Ik ben erin gedoken…

Moet een werkgever betalen voor panty's op de werkvloer?
Photo by Alex Shaw on Unsplash

Betalen voor panty’s bij Hooters

Laten we eerst even terug gaan naar de situatie bij Hooters. Een medewerkster van het bedrijf vertelde recent in een TikTok video dat de dames hun panty’s op het werk moeten kopen. En niet zomaar bij hun leidinggevende, maar bij een zogenaamde panty automaat. Ze kosten 5 dollar per stuk, omgerekend 4,42 euro. In de video hieronder laat ze zien hoe dit werkt. 

@kenzjee #hooterstiktok #hooterstights #thephoto #gamergoals #whenimolder ♬ Love Grows (Where My Rosemary Goes) – Edison Lighthouse

Onder de video is er een discussie ontstaan over de vraag of Hooters de panty’s niet gewoon moet geven. Volgens de maker van de video is dit niet mogelijk omdat panty’s officieel ondergoed zijn en dit niet onder het uniform valt. Ook gaf ze aan dat de automaat meerdere maten heeft, maar slechts één kleur aanbiedt. 

 

Moet een werkgever betalen voor panty’s op de werkvloer?

Ik vind het een bijzonder verhaal. Is de werkgever in dit geval niet verplicht om een panty te geven? En zo niet, wanneer dan wel? Volgens Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en schrijver van het boek Geen gedoe met personeel, is er geen eenduidig antwoord.

”Wanneer er een logo van het bedrijf op de panty staat, dan is het bedrijfskleding. Tenminste, zo wordt het in Nederland vaak geregeld. In dat geval moet de werkgever de panty kosteloos aanbieden. Maar wanneer je een panty moet dragen als onderdeel van je werk, dan heb je hier niet per definitie recht op. Stewardessen zijn bijvoorbeeld ook verplicht om ze te dragen en moeten ze zelf kopen. Net zoals de schoenen en cosmetica die ze nodig hebben.

Wanneer het gaat om veiligheidskleding of werkschoenen, dan is het een ander verhaal. Die zijn een werkgever verplicht om te geven. Bij panty’s is dit dus niet zo. Daarbij moet ik wel de kanttekening plaatsen dat je als werkgever verplicht bent om goed te zorgen voor je personeel. In de wet wordt dat ‘goed werkgeverschap’ genoemd. Vanuit dit kader is het daarom aan te raden om je personeel een budget te geven waarmee ze panty’s kunnen kopen. Je kunt er ook voor kiezen om ze een aantal panty’s per jaar te geven. Op die manier kun je je medewerkers tegemoet komen.”

 

Geen cadeau van de baas

Het moge duidelijk zijn: je hebt geen recht op gratis panty’s. Als je die wel krijgt, dan is het een vriendelijk gebaar van je werkgever. En mocht je ooit bij Hooters gaan solliciteren, weet dan dat je deze kosten kunt opgeven bij de Amerikaanse belasting. Dat dan weer wel…

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge