Moet een werkgever met kledingeisen deze ook betalen?

Gisteren publiceerde ik een artikel over een casus waarbij de werkgever een advies uitbracht richting de medewerkers over het type ondergoed. Zo zouden dames het beste neutrale beha’s en naadloze boxers moeten dragen. Eén van de lezers reageerde met de opmerking ‘wie bepaalt, betaalt’. Maar moet een werkgever met kledingeisen deze ook betalen? Hoe zit dit juridisch gezien in elkaar?

Moet een werkgever met kledingeisen deze ook betalen?

Wie bepaalt, betaalt

Ja, de opmerking zette mij flink aan het denken. Want als je als werkgever moet betalen wanneer je eisen stelt aan het uiterlijk, waar ligt dan de grens? Moet je bij iedere eis je portemonnee trekken? Dat lijkt mij niet. Het lijkt mij dat je er bijvoorbeeld gewoon van uit moet kunnen gaan dat iemand iedere dag onder de douche gaat en schone kleding draagt.

Vorig jaar schreef ik al eens een artikel over representatiekosten. Zo heet de vergoeding namelijk wanneer je geld krijgt van je werkgever om er op een bepaalde manier uit te zien. Hierin vertelde ik ook over een aantal mensen van de overheid die dit ontvangen en ook hoeveel dit precies is. Bij de overheid is men namelijk verplicht om deze kosten openbaar te maken.

Moet een werkgever met kledingeisen deze ook betalen?

Maar om goed antwoord te kunnen geven op de vraag heb ik vandaag nog even juridisch advies kunnen inwinnen. Want als je ergens recht op denkt te hebben, dan moet dat juridisch natuurlijk kloppen. Daarom heb ik Kim Hendriks van Hendriks Meesteradvies gevraagd naar de regels.

” Een medewerker moet zijn werkkleding gebruiken in overeenstemming met de voorschriften die de werkgever in redelijkheid opstelt. Voor alle duidelijkheid kan deze verplichting in de arbeidsovereenkomst opgenomen worden. De werkgever zal voor deze kleding moeten zorgen, tenzij het arbeidscontract anders bepaalt of tenzij het in de bedrijfstak gebruikelijk is dat de medewerker zelf voor deze kleding zorgt.

Het ligt dus aan de onderlinge afspraken, al dan niet in een contract. Kortom: het is dus niet zonder meer verplicht om het als werkgever te betalen.”

Oké, je hebt er dus niet per definitie recht op. Je werkgever kan een bepaald uiterlijk van jou vragen zonder hier direct voor te betalen. In praktijk zullen de meeste werkgevers met strikte kledingvoorschriften zelf voor de werkkleding zorgen. Dat voorkomt immers discussies en iedereen ziet er meteen ook precies hetzelfde uit qua kleding. Bovendien is kleding die (bijna) alleen geschikt is voor op het werk ook nog eens aftrekbaar bij de belastingdienst.

Groetjes,

Aileen

4 reacties

  1. Als het kledingvoorschriften zijn in de zin van er goed verzorgd uitzien of iets anders neutraals, zoals het moeten dragen van een zwarte broek en zwarte schoenen, dan hoeft de werkgever dat zeker niet te betalen.

    Gaat het om bedrijfskleding, bijvoorbeeld omdat iedereen exact hetzelfde moet dragen, al dan niet met een logo erop, dan moet de werkgever daar wel voor opdraaien. Het kan hooguit zijn dat er een borg betaald moet worden die je bij het inleveren van de kleding als werknemer weer terugkrijgt. Dat is meer als stok achter de deur om er voldoende zorgvuldig mee om te gaan.

  2. hallo, vraagje, ik werk als baliemedewerkster/receptie en wij hebben een nieuw uniform sinds kort.Nu moet iedereen ook nog eens dezelfde schoenen aan, en deze zelf aanschaffen (mag zelf de winkel bepalen, moet wel dezelfde kleur zijn en er mag geen merklogo zichtbaar zijn…).
    Wie moet deze schoenen betalen?? Ik ben erg benieuwd.

  3. Mijn dochter van 15 heeft een t-shirt gekregen met logo van het bedrijf waar ze is gaan werken. Het is een verplicht shirt die iedereen moet dragen om herkenbaar te zijn als personeel. Ze hebben haar een verklaring laten ondertekenen dat het bedrag van het shirt van haar eerste salaris wordt ingehouden. Mag dit?

  4. wij hebben in onze branche veel vrijwilligers en onze baas wil dat zij zelf de bedrijfskleding gaan betalen. we krijgen allemaal 2 t-shirts maar moeten betalen voor bv een hoodie als we die willen. ik vind dat echt niet kunnen. 2 t-shirts is niet genoeg in de winter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge