Mythes rondom PBM’s en werkkleding voor vrouwen

Hoewel de vraag naar functionele dameswerkkleding en PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen) al jaren stijgt, heerst er nog steeds een verkeerd beeld over deze producten. Hierdoor trekken veel vrouwen niet aan de bel wanneer hun werkkleding niet goed zit, en halen werkgevers hun schouders op. Het gevolg is dat slechts een minderheid van de vrouwen werkt met passende beschermingsmiddelen. Tijd om de mythes rondom PBM’s en werkkleding voor vrouwen te ontkrachten.

Mythes rondom PBM's en werkkleding voor vrouwen
Foto: Sikwe Scarter – Unsplash

Er zijn geen PBM’s voor vrouwen

Dit is een uitspraak die ik vaker van vrouwen hoor. Ze denken dat het niet bestaat, of hun werkgever zegt dat het niet bestaat. Gelukkig kun je tegenwoordig alles online vinden, en daar ligt het bewijs. Het aanbod is wellicht kleiner, maar het bestaat zeker. Dus als een werkgever dit beweert, hoef je alleen maar een screenshot van de zoekresultaten van Google te maken.

 

PBM’s voor vrouwen zijn duur

Een andere veelgehoorde opmerking is dat de inkoop van dameswerkkleding en PBM’s duurder is. Op korte termijn kan dat misschien kloppen, maar op de lange termijn is dat zeker niet het geval. Laat me dit even toelichten.

Dameswerkkleding en PBM’s zijn per stuk even duur als de varianten voor heren. Maar werkgevers moeten deze vaak in grotere aantallen bestellen, en wanneer er minder vrouwen in dienst zijn, hebben ze minder producten nodig. Hierdoor lijkt de totale prijs voor dameswerkkleding en PBM’s hoger.

Als je echter niet investeert in goede werkkleding, kunnen de kosten uiteindelijk veel hoger uitvallen. Vrouwen die kleding en beschermingsmiddelen dragen die niet goed passen, lopen meer kans op ongevallen. Ze struikelen bijvoorbeeld over te lange broekspijpen of blijven met hun mouwen, handschoenen of jas ergens achter haken. Bovendien kunnen ze minder efficiënt werken in kleding die niet goed zit.

En dan heb ik het nog niet over de lange termijn. Uit onderzoek blijkt dat verkeerde werkkleding een van de redenen is waarom vrouwen de technische sector verlaten. Het is misschien niet de belangrijkste reden, maar het draagt wel bij aan het geheel. Minder personeel betekent ook minder groeikansen voor je bedrijf.

 

Er bestaan geen werkkleding of beschermingsmiddelen voor zwangere vrouwen

Zoals eerder genoemd, is het aanbod van dameswerkkleding klein, en dat voor zwangere vrouwen nog kleiner. Maar het bestaat wel. Je moet er alleen goed naar zoeken, en Google kan hierbij je grootste vriend zijn. Bekijk ook eens de kleding van merken zoals Dovetail, Covergalls en Blåkläder.

 

Als je werkkleding en PBM’s verstrekt, voldoe je aan de regels. Klachten over de pasvorm zijn gezeur

Dit is een gedachte die soms bij werkgevers leeft. Hoewel er wettelijk niet is vastgelegd dat je aparte beschermingsmiddelen voor mannen en vrouwen moet inkopen, is het iets wat je als werkgever zou moeten doen. Je bent namelijk verplicht om je werknemers te beschermen tijdens hun werk. Door hen kleding en PBM’s in de verkeerde maat te geven, creëer je juist meer gevaar.

Ik heb vaker gehoord dat vrouwen op het werk geen PBM’s dragen omdat ze zonder beter beschermd zijn dan met. Je kunt als werkgever wel eisen dat iedereen het draagt, maar als het niet goed zit, ben je verplicht om middelen te zoeken die wél goed passen. Uiteindelijk ben je als werkgever aansprakelijk.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge