Recycling van werkkleding en PBM’s is al jaren een belangrijk onderwerp binnen de branche. Verschillende bedrijven bedenken zelf projecten om afgedankte items een tweede leven te geven. Maar het is een tijdrovende en dure klus wanneer alle bedrijven dit afzonderlijk regelen. Daarom hebben de Nederlandse werkkleding- en PBM-producenten gezamenlijk een recyclingproject opgezet. In dit artikel vertel ik er alles over.

Nederlandse werkkleding en PBM producenten zijn onderlinge concurrenten
Ik moet eerlijk toegeven dat ik bij het lezen van het nieuws over dit project mezelf toch een beetje trots voelde. Trots op de Nederlandse werkkleding- en PBM-industrie.
Ruim 10 jaar geleden leerde ik deze branche kennen als een omgeving waarin de concurrentie sterk is. Waarin aanbieders vooral kijken naar de concurrenten, maar weinig kennis en ervaring onderling willen uitwisselen. Want stel je voor dat je kennis weggeeft waar een ander wat aan heeft? Dat merkte ik ook tijdens presentaties. Er werden in groepsverband geen vragen gesteld, terwijl dezelfde mensen in een gesprek onder vier ogen dit wel doen.
Ergens begrijp ik dit ook wel. Want in een groot deel van deze branche worden veel soortgelijke producten gemaakt en verkocht. Je hebt immers te maken met normen en wetgeving, waardoor het lastig is om jezelf te onderscheiden. En dus proberen velen dingen zelf uit te vinden.
Nederlandse werkkleding- en PBM-producenten lanceren gezamenlijk recyclingproject
Juist daarom vind ik het zo geweldig dat een groep werkkleding- en PBM-producenten nu de krachten heeft gebundeld. Hierbij gaat het om All Safety, Allshoes Safety Footwear, EMMA Safety Footwear, Fristads Workwear-Benelux, HAVEP Work/Protective Wear, Hydrowear, Snickers Workwear, Steel Blue en Van Heurck. Dat zijn een paar flinke, grote namen bij elkaar. En samen hebben ze Green Gear Alliance (GGA) opgezet.
Met deze stichting worden verschillende projecten met bijbehorende inzamelpunten samengevoegd. De inzamelpunten voor werkkleding en PBM’s blijven fysiek toegankelijk, alleen is er nu één organisatie die hiervoor verantwoordelijk is. En dat betekent dat er ook een vaste prijs is voor de retourzending, het uitsorteren en recyclen van de producten.
Bedrijven die zich aansluiten, kunnen kiezen uit vier verschillende inzamelcontainers. Deze zijn geschikt voor de inzameling van werkkleding en PBM’s tot 180 kilogram. En omdat dit een stichting betreft, is er geen winstoogmerk.
Anne Line Jacobs, manager bij GGA, benadrukt dat het GGA ook inzicht geeft in wat recycling daadwerkelijk oplevert. “Degenen die zich aansluiten bij Green Gear Alliance kunnen in hun persoonlijke dashboard zien hoe hun inzameling bijdraagt aan de circulariteit van PBM’s – dus hoeveel ze hebben ingezameld, hoe het verwerkt wordt en wat dit betekent voor het milieu qua CO₂-reductie en water- en energiebesparing.”
Ruimte voor verbetering
Volgens Jacobs wordt er naar schatting vijftien kiloton aan werkkleding per jaar verkocht. En maar 30.000 kilo kleding en 20.000 paar werkschoenen worden ingezameld voor recycling. Kortom: er is nog flink wat ruimte voor verbetering op dit vlak. Maar daar wordt dus hard aan gewerkt.
Goed bezig!
Groetjes,
Aileen