Nee, je mag niet promoveren met een vergiet op je hoofd

Er zijn wel eens van die nieuwsberichten die er voor zorgen dat je wenkbrauwen meteen omhoog gaan staan. Wanneer het gaat om kwesties rondom zakelijke mode probeer ik altijd toch wel om open minded te zijn. Maar vandaag kwam er een bericht in het nieuws waarbij ik mijn lachen moeilijk kon inhouden. Er was namelijk een man die verkleed als pastafari zijn proefschrift wilde verdedigen. De TU Delft denkt daar anders over. Want nee, je mag niet promoveren met een vergiet op je hoofd…

 

 

Een echte priester

Het gaat in dit geval om de 38 jarige geohydroloog Michael Afanasyev. Hij wil zijn PHD halen aan de universiteit van Delft en als echte pastafari én priester van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster wil hij dit doen in een piratenpak inclusief vergiet op zijn hoofd. Om even een beeld te krijgen van hoe een vergiet op zijn hoofd er uitziet, zie zijn paspoort hier onder.

 

 

Jawel, geloof het of niet maar dit Israëlische paspoort is ook gewoon legaal. Je mag dus kennelijk met een vergiet op je hoofd een paspoort laten maken.

 

 

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster

Maar nog even terug naar het feit dat hij zichzelf een pastafari noemt. Een pastafari is een iemand die aanhanger is van de kerk van het Vliegende Spaghettimonster, dat oorspronkelijk uit Engeland is gekomen onder de naam Flying Spaghetti Monster ofwel FSM. Zelf schrijven ze op hun website dat er geen strenge regels zijn, alleen 8 ‘liever nietjes’. Verder zeggen ze op hun website dat de organisatie ‘kritisch is naar de huidige maatschappij en andere religies, maar deze wel in de waarde laat’. Naast het vergiet zijn ook piraten een belangrijk onderdeel van het geloof. Sterker nog, piraten worden beschouwd als goddelijke wezens en de afname van het aantal piraten zou de oorzaak zijn van een aantal grote problemen in de wereld.

 

Niet promoveren met een vergiet

Maar de TU Delft heeft dus een stokje gestoken voor de klederdracht Afanasyev. Ze hebben aangegeven dat hij niet mag promoveren in een piratenpak inclusief vergiet op zijn hoofd. De universiteit vind het een formele gelegenheid:  ‘Daarbij hoort passende, formele kleding waardoor zonder aanzien des persoons beoordeeld kan worden of aan de kandidaat-promovendus de hoogste academische graad kan worden verleend. Een piratenkostuum vindt de TU Delft bij deze gelegenheid niet passend.’

Maar Afanasyev is het er niet mee eens: ‘Wie is de TU Delft om te bepalen wat voor mijn religie belangrijk is? Het is de Technische Universiteit Delft, niet de Theologische Universiteit Delft.’ Hij is inmiddels gestapt naar het College voor de Rechten van de Mens. De rechtszitting zal op 21 november plaatsvinden. Ik ben heel benieuwd naar de uitspraak….

 

Groetjes,

Aileen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge