Neemt de financiële wereld afscheid van het pak?

Van oudsher is de financiële wereld een omgeving die je niet kon betreden zonder een net pak. Wilde je serieus genomen worden, dan was een driedelig kostuum essentieel. Liefste met een das en nette, gepoetste schoenen. Maar de tijd verandert en zo ook de dresscode in het bedrijfsleven. Steeds meer banken en verzekeringsmarkten nemen afstand van deze strikte dresscode. Maar neemt de financiële wereld echt afscheid van het pak? Of is het van tijdelijke aard?

Neemt de financiële wereld afscheid van het pak?
Foto: Crystal Shaw – Unsplash

Jasje en dasje

Wanneer ik kijk naar de artikelen die ik de afgelopen jaren heb geschreven over de financiële sector, dan kan ik er niet meer omheen. Ze zijn gewoon klaar met de formele dresscode. Van de das werd jaren geleden al zwijgzaam afscheid genomen en nu is ook het pak aan de beurt.

Het is allemaal zo snel gegaan. Toen de Zwitserse UBS bank in 2010 een handboek lanceerde waar in vierenveertig pagina’s werd uitgelegd hoe de medewerkers zich moesten kleden, ging er een wenkbrauw omhoog. De dikte van het document zorgde ervoor dat de dresscode het nieuws haalde, qua inhoud stond men er niet van te kijken. Het was immers een financiële instantie en die stond bekend om de formele dresscode. In 2018 las je ook nog interviews met recruiters over wat je wel en niet kon aantrekken wanneer je ging solliciteren bij een investeringsbank. Hoewel de bedrijven onderling verschilden qua dresscode, kwam de stijl redelijk overeen. Je diende je vooral formeel te kleden.

Toen kwam in maart 2019 plotseling Goldman Sachs in het nieuws. Een interne memo waarin de Amerikaanse bank een versoepeling van de dresscode aankondigde, lekte uit. Het werd wereldwijd nieuws. Men vond het bizar dat een bank dit deed. Ik werd destijds gevraagd door Editie NL of ik mijn mening hierover wilde geven. 

 

Domino effect

Het leek een startschot te zijn. In dezelfde maand maakte Frankfurter Sparkasse bekend dat ze een nieuwe dresscode gingen opstellen. De klanten van de Duitse bank mochten aangeven hoe de medewerkers eruit zouden moeten zien. De dresscode business casual won met veertig procent van de stemmen, gevolgd door een casual dresscode met negenendertig procent.

In eigen land was men eveneens het pak een beetje zat aan het worden. Zo mochten vanaf 2019 de medewerkers van de ING bank hun eigen broek dragen, gecombineerd met een jasje als bedrijfskleding. Zelfs een nette spijkerbroek was toegestaan. Ook de Rabobank en ABN AMRO zeiden in een interview met RTL Nieuws dat ze mee gingen in de versoepeling. Want ‘je kleedt je naar je functie,’ zo was steeds het antwoord. Men werd geacht om zelf te weten wat wel en niet passend zou zijn.

Bij sommige banken is zeer formele kleding zelfs aan het uitsterven. Zo kregen de medewerkers van de Deutsche Bank vorig jaar een paar gepersonaliseerde sneakers van Adidas, waarmee een duidelijk signaal werd gegeven.  Een casual kledingstijl lijkt in de financiële wereld steeds meer de norm te worden in plaats van een optie.

 

Neemt de financiële wereld afscheid van het pak?

Inmiddels leven we alweer een jaar in een pandemie en dat heeft de vercasualisering gestimuleerd. Zelfs Lloyd’s of London, de grootste en oudste verzekeringsmarkt ter wereld, lijkt overstag te gaan. Een grote groep makelaars riep op om de huidige dresscode, die alweer driehonderdvijfendertig jaar oud is, te herzien. Er is dus zelfs bij de Britten behoefte aan een versoepeling. Ondertussen heeft Credit Suisse besloten zich bij de lange rij aan te sluiten. De Zwitserse bankgroep heeft eind maart aangekondigd de dresscode te versoepelen zodra de bankiers weer naar kantoor gaan. 

Toch verwacht ik niet dat we definitief afscheid nemen van het pak. De invoering van een casual dresscode lijkt op dit moment vooral een manier te zijn om jonge medewerkers aan te trekken. Want pakken op de werkvloer zijn ouderwets, zo lijkt men te denken. Maar ondertussen zit daar ook juist de kracht van het pak. Het is zo ouderwets dat het een klassieker is geworden. Een outfit die wellicht wat overdressed is in deze tijd, maar ongetwijfeld vanzelf weer zijn weg terugvindt. Is het niet via de bankenwereld, dan zullen de jongeren hem wel weer gaan omarmen. Want hoe origineel is het om in je T-shirt naar kantoor te komen wanneer iedereen dat doet? 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge