nette kleding zonder strijken

We kennen het allemaal wel: haast in de ochtend en er dan achter komen dat de blouse, broek of het colbert dat je aan wilde trekken onder de kreukels zit. Balen! Nu moet je iets anders verzinnen óf gaan strijken. Wie heeft daar nu zin in? Ja, in dit soort gevallen is voorkomen beter dan genezen. In dit artikel zal ik tips geven om gekreukelde kleding te voorkomen.

 

Koop kreukvrije stoffen

Ja, het klink makkelijk. Ik weet het, maar het werkt echt! Hier volgen enkele tips:

 • In principe kun je ervan uitgaan dat hoe dikker de stof is, des te minder snel hij zal kreuken. Door het volume en gewicht van de stof krijgen kreukels weinig kans. Daar is de stof  te zwaar voor. In de winter zijn wollen colberts daarom ideaal. Het is warm en zal niet snel kreuken. Geen idee hoe je wol het beste kunt onderhouden? Lees dan dit artikel.
 • Linnen daar in tegen is in mijn ogen kreukstof nummer 1. Wat een ellende! Na het wassen hangen de kreukels er al in en strijken is dan de enige oplossing. Mijn advies: koop geen linnen kleding. Dat is wel zo makkelijk.
 • Zie je een leuk kledingstuk in de winkel en twijfel je of deze snel kreukt? Maak dan van je handen een vuist en houd deze houding een paar seconden zo vast. Nu wordt de binnenkant van je hand warm. Knijp vervolgens met je handen in de stof. Je ziet meteen wat het effect is wanneer de stof in aanmerking komt met warmte en druk.  Kreukt die erg en vind je het kledingstuk wel erg leuk? Loop dan even een rondje in de winkel en kom later terug om te kijken hoe de kreukels er uit zien. Bij sommige stoffen trekken ze namelijk erg snel weg en dan weet je dat ook meteen.
 • En het allermakkelijkste zijn de zogenaamde kreukvrije overhemden. Die worden verkocht in verschillende winkels en zoals de naam al zegt kreuken deze minimaal.

 

Voorbeeld: Wol (links) vs Linnen (rechts)

 

Stoffen die snel kreuken: linnen, viscose,  (100%) katoen.

Stoffen die minder snel kreuken: zijde, leer, polyester, nylon, katoen i.c.m acryl, linnen i.c.m synthetische materialen en wol.

 

Strijken door lichaamswarmte

Wat veel mensen wel eens vergeten, is dat je kleding ook door middel van je lichaamswarmte kunt ‘strijken’.  Zeker als je net de douche uit komt dan is je lichaam nog erg warm. Kledingstukken die direct op je lichaam aansluiten kunnen door de warmte glad gestreken worden. Dit werkt alleen bij blousen (vrouwen), overhemden (mannen) en T-shirts die echt tegen het lijf aan gedragen worden. En bij broeken met het zogenaamde skinny model. Maar bij degelijke pantalons, colberts en andere minder strakke kleding zal dit geen effect hebben. De lichaamswarmte komt simpelweg niet direct tegen het kledingstuk aan.

 

Kleding wassen& drogen

En als laatste zijn er ook enkele zaken waar je rekening mee kunt houden als je kleding gaat wassen

 • Was je kleding met vloeibare wasmiddelen. Mijn ervaring is dat poeders minder zacht zijn voor je kleding en daardoor eerder zorgen voor kreukels.
 • Gebruik wasverzachters. De naam zegt het al, het maakt je kleding zacht. En zachte kleding kreukt minder snel. Kijk wel uit met gevoelige stoffen zoals wol, zijde en satijn. Deze stoffen kun je beter wassen met enkel een wolwasmiddel.
 • Laat je kleding niet te lang in de wasmachine liggen. Hoe langer natte kleding als een propje blijft liggen, des te moeilijker de kreukels er uit gaan.
 • Hang je kleding netjes op. Dus geen T-shirts of blouses/overhemden ophangen met knijpers. Dit ga je zien, gegarandeerd. En als je het niet meteen ziet dan wordt het wel zichtbaar na een tijdje. Hang daarom je bovenkleding zoveel als mogelijk op aan hangers. Een hemd kun je best ophangen met een knijper als je het alleen onder je kleding draagt.

 

Voorbeeld: kreuk effect wanneer je het paspelzakje van een linnen colbert goed zit (links) en wanneer niet (rechts).

 

 • Zorg je dat kleding recht laat drogen. Kleding die schuin aan een hanger hangt kan alsnog rare kreukels krijgen.  Vergeet ook de paspelzakjes van je colbert niet netjes te leggen als je deze uit de wasmachine haalt.
 • Veel mensen rollen broekspijpen om en ook dit zorgt voor veel kreukels. Rol daarom je broekspijpen uit voordat je deze in de was doet. Ben je het vergeten en hangt je broek al aan de lijn te drogen? Rol ze dan alsnog uit. Op die manier kun je de ergste kreukels herstellen én droogt de broek ook sneller. En check ook de complete broekspijpen. Broekspijpen komen vaak gekreukeld uit de was. Het is geen overbodige luxe om je broek even uit te schudden voordat je deze ophangt.

 

Hebben jullie nog tips? Hoe zorg jij ervoor dat je kleding kreukvrij blijft?

Groetjes,

Aileen

4 Comments

 1. Hang de kleding die je de volgende dag wilt dragen, al de avond tevoren klaar. Zitten er te veel kreukels in omdat het bij voorbeeld opgevouwen heeft gelegen, spuit dan even met de plantenspuit over de kreukels heen. Werkt voor bijna alle soorten kleding en stoffen goed (behalve zijde). Natuurlijk niet te nat maken en daarna vrij uithangen, want het moet de volgende ochtend wel droog zijn. Voor mij werkt dit veel beter en sneller dan strijken.

 2. Hi,
  Ik ben opzoek naar een kreukvrije stof. Nu geef je een rijtje met materialen aan die voor minder kreuk zorgen. Mag ik vragen welke bronnen je hiervoor hebt gebruikt? Hopelijk helpt dit in mijn zoektocht.
  Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge