Nieuw uniform voor Flair Airlines

Na een lange, moeizame tijd door de pandemie komt de luchtvaartindustrie weer in beweging. Niet alleen het aantal vluchten neemt toe, maar ook de aandacht voor de uniformen. In juni was het de IJslandse maatschappij PLAY die hun personeel een nieuw genderneutraal kledingpakket aanbood. Nu is het tijd voor de Canadese luchtvaartmaatschappij Flair. In dit artikel vertel ik je er alles over!

Het oude uniform

Voordat we gaan kijken naar de nieuwe uniformen laat ik je eerst de oude zien. 

Ik vind de oude kleding bijzonder saai. Zwarte pakken in combinatie met witte overhemden, dat kennen we inmiddels wel. De enige manier waarop Flair zich onderscheidde was door de lichtgroene sjaaltjes en keycords. En dat is weinig uniek. Het ziet er eerder goedkoop uit. Maar goed, het is ook een budgetmaatschappij die vooral adverteert met lage prijzen. 

Nieuw uniform voor Flair Airlines

De nieuwe uniformen zijn genderneutraal en ontworpen door het vliegend personeel. Stewardess Shannon Towler vindt dat de nieuwe kleding het bedrijf weerspiegeld: duidelijk en eenvoudig, maar ook out of the box. Volgens Towler sluit dit aan bij de missie van Flair Airlines om stijl, flair en keuzevrijheid terug te brengen in de luchtvaartindustrie.

Nieuw uniform voor Flair Airlines
Foto: Flair Airlines

Fascinerend, dat is het eerste woord wat mij te binnen schiet wanneer ik de nieuwe kleding zie. Want aan de ene kant ziet de kleding er heel conservatief uit. Grijze broekpakken en kokerjurken zijn natuurlijk al zo oud als weg naar Rome. En opnieuw zien we dezelfde witte overhemden en blouses. De sjaaltjes zijn van zwart met groen naar groen met paars gegaan. Ook weinig spannend. En flair, dat zie ik er al helemaal niet in terug. 

Aan de andere kant heeft het bedrijf gekozen voor een genderneutrale insteek. Iedere medewerker mag dus zelf kiezen wat hij of zij aantrekt. Maar daar is weer niets van terug te zien op de persfoto’s. We zien geen man in een jurk bijvoorbeeld. Of een man op hakken en een vrouw op platte schoenen. 

Stap in de goede richting

Bij de nieuwe kleding van luchtvaartmaatschappij PLAY kon ik mij daar iets meer bij voorstellen. Een groot deel van hun collectie bestaat uit soepele kledingstukken zoals T-shirts en truien. Dat zijn items waar rek in zit waardoor zowel mannen als vrouwen dit kunnen dragen. 

Toch wil ik niet te hard oordelen. Want de kleding ziet er netjes en verzorgd uit. Bovendien is de keuzevrijheid iets wat ik alleen maar kan toejuichen. We leven immers in 2021 en de wereld is aan het veranderen. Niet iedereen voelt zich comfortabel in het genderhokje waarin die is geboren. Ik zie deze collectie dan ook als een stap in de goede richting. Maar het is en blijft een proces waarbij men moet leren. Dat maakt deze collectie dan ook duidelijk. 

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de luchtvaart? Check dan het boek Op hoge hakken in de wolken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com (niet gesigneerd).

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge