De postbodes en koeriers van NZ Post krijgen deze kerst nieuwe bedrijfskleding. Daarmee slaat het Nieuw Zeelandse postbedrijf na 180 jaar een andere weg in. In dit artikel laat ik je de uniformen vanaf 1920 tot aan nu zien. Ook vertel ik je alles over de nieuwe kleding en waarom men heeft gekozen voor een compleet nieuwe uitstraling.
1920s – 1950s
Omstreeks 1920 droegen de postbezorgers donkere, wollen pakken. De formele uitstraling stond hierbij centraal. Het pak had epauletten, zilveren knopen, leren manchetten, rode biezen, zakken met knopen en een stropdas.
1960s – 1984
Rond 1960 kwamen er nieuwe pakken. Hierbij werd er een onderscheid gemaakt tussen dames en heren. Mannen droegen een grijs kostuum, de vrouwen een jurk in dezelfde kleur. De details zoals de das en biezen waren donkerrood. Deze kleding werd tot 1984 gedragen.
1964 – 1965
In 1954 werd er nieuwe bedrijfskleding gelanceerd, maar dat was geen succes. In 1965 namen de postbodes alweer afscheid van het groene pak.
1984 – 1987
In de jaren tachtig besloot men de nette kleding in te ruilen voor een nylon trainingspak. Grijs maakte plaats voor kobaltblauw en rood. Ook het logo werd vernieuwd en kreeg eveneens een rode kleur. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen dames en heren. De nieuwe trainingspakken waren uniseks.
Jaren 90
In de jaren erna bleef rood een belangrijke rol spelen bij de bedrijfskleding. Gedurende de jaren 90 maakte kobaltblauw plaats voor wit en zwart.
2011-2022
De afgelopen jaren droegen de bezorgers van NZ Post zwarte broeken, gecombineerd met rode bovenkleding. Zowel de shirts als de jassen waren voorzien van gele vlakken. Voor extra zichtbaarheid werden de jassen voorzien voor fluorescerend gele strepen.
Hoewel de kleding er eenvoudig uitzag, werden er strenge eisen gesteld aan de uitrusting van de postbezorgers. Zo waren de polo’s, broeken en handschoenen gemaakt van een speciale stof die niet alleen ademend was, maar tevens beschermde tegen de zon. Daarnaast droegen de bezorgers een waterdichte jas en een helm. Zij waren bovendien verplicht om dichte, antislip schoenen te dragen.
Nieuw Zeelands postbedrijf slaat met nieuwe bedrijfskleding andere weg in
Het nieuwste kledingpakket bestaat uit een poloshirt met korte mouwen, een model met lange mouwen, korte broek, lange trainingsbroek, fleece vest en winterjas. De gewatteerde jas is omkeerbaar en afritsbaar zodat de bezorgers deze ook zonder mouwen kunnen dragen. Voor de natte dagen is er een speciale wind- en waterdichte jas.
Helaas heeft NZ Post enkel foto’s vrijgegeven waarop de bovenkleding te zien is. Het is daardoor lastig in te schatten hoe de broek en de complete outfit eruit zien. Maar één ding is duidelijk: zichtbaarheid en veiligheid speelt een belangrijke rol. De bovenkleding bestaat hoofdzakelijk uit een fluorescerend oranje stof met reflecterende strepen.
De keuze voor dit ontwerp is trouwens niet geheel uit vrije wil gemaakt. Met deze bedrijfskleding voldoet NZ Post aan de nieuwste veiligheidsnormen. En wanneer je te maken krijgt met eisen rondom veiligheid, wordt je behoorlijk beperkt in je vrijheid qua kledingontwerp.
Nieuwe bedrijfskleding en eisen rondom zichtbaarheid
Dat zie je in Nederland ook. Er zijn hele specifieke eisen rondom het gebruik van fluorescerend en reflecterend materiaal. Kleding die voldoet aan de (hoge) zichtbaarheidsnorm ziet er daardoor vaak een beetje hetzelfde uit.
Het is hierdoor lastig om een unieke uitstraling te creëren. Wanneer je jezelf toch graag wilt onderscheiden, dan moet je de normering rondom veiligheid loslaten. Dit werd een aantal jaren geleden gedaan bij de nieuwe ambulancekleding. Het is juridisch gezien niet verplicht om te voldoen aan de norm rondom hoge zichtbaarheid. Omdat men veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, koos men hier wel altijd voor.
Maar bij de nieuwe kleding werd dit losgelaten. De behoefte om zich te onderscheiden van andere beroepsgroepen was groot. De kleding werd wel voorzien van reflecterend materiaal, maar onvoldoende om aan de norm rondom hoge zichtbaarheid te voldoen. Dit zorgde voor een hoop onrust binnen de ambulancediensten. Er waren medewerkers die zich niet veilig voelden in de nieuwe kleding en daarom weigerden om het voorstelde pakket aan te schaffen. Het feit dat ik dit onderzocht en naar buiten bracht zorgde vervolgens voor nog meer interne discussie. Maar dat terzijde.
Dus als je mij nu vraagt wat ik van de nieuw NZ Post kleding vind, dan is het lastig om hier antwoord op te geven. Qua ontwerp ziet het er saai uit, maar ik snap de keuze wel. Veiligheid gaat in mijn ogen boven alles. Bovendien is dit bedrijf volledig in handen van de Nieuw Zeelandse overheid. Dus ze moeten sowieso het goede voorbeeld geven. Dat doen ze trouwens ook door de oude kleding niet zomaar weg te gooien. Deze zal worden gerecycled en opnieuw gebruikt voor onder meer meubels en isolatiemateriaal.
Bedrijfskleding van Nederlands grootste postbedrijf
Ben je benieuwd zijn hoe de werkkleding van onze eigen postbodes er vroeger uitzag? Check dan het artikel over de uniformen of over de petten die tussen 1878 en 2002 door postbodes werden gedragen. Deze artikelen zijn tot stand gekomen in samenwerking met Jeffrey Koerhuis, verzamelaar van PTT artikelen.
Groetjes,
Aileen