Nieuw-Zeelandse politie voegt hijab toe aan uniform

Want to read in English? Click here.

De Nieuw-Zeelandse politie heeft recent voor het eerst een hjiab toegevoegd aan het uniform. Vanaf heden kunnen agenten kiezen tussen een uniform met of zonder hoofddoek. En de eerste variant is al meteen in gebruik genomen…

Nieuw-Zeelandse politie voegt hijab toe aan uniform

De dertigjarige Zeena Ali is de eerste politieagente die koos voor een uniform met hoofddoek. En daar is ze heel blij mee, zo valt te lezen op de Instagrampagina van de Nieuw-Zeelandse politie. ”Het voelt fantastisch dat de hijab een deel is van mijn uniform, ik werd ook betrokken bij de ontwerpfase ervan,” aldus Ali.

Voor Ali, die geboren is in Fiji en als kind verhuisde naar Nieuw-Zeeland, was de aanslag op Christchurch de reden om zich aan te sluiten bij de politie. “Ik realiseerde me dat er meer moslimvrouwen nodig waren bij de politie.”

Ze ziet de hijab dan ook als een kans voor andere moslimvrouwen. ”Het is fantastisch dat de politie rekening houdt met mijn religie en cultuur. (…) Dit uniform betekent dat vrouwen die voorheen misschien nooit een carrière bij de politie zouden hebben overwogen, dat nu wel kunnen doen.”

Naast de aanpassing van het uniform heeft de politie zich ook op andere gebieden aangepast. Zo kreeg Ali tijdens haar opleiding Halal maaltijden en mocht ze zwemmen in kleding met lange mouwen.

Discussie over hijab in Nederland

De afgelopen jaren wordt er steeds vaker gediscussieerd over de vraag of een agente wel of geen hoofddoek zou mogen dragen. Voorstanders zeggen dat de vrijheid van godsdienst zwaar weegt en een hoofddoek niets af doet aan de neutrale uitstraling die deze functie vraagt. Aan de andere kant vinden de tegenstanders dat een hoofddoek de neutraliteit in de weg staat.

In Nederland kwam deze discussie in 2017 uitgebreid in het nieuws. De top van de Amsterdamse politie had aangegeven dat ze overwogen om een hoofddoek op de werkvloer toe te staan. Dat ging in tegen het beleid dat dit al jaren verbiedt. Uit een intern onderzoek bij de politie bleek destijds dat 90% van de agenten tegen een hoofddoek op het werk was.

Grijs gebied

In november 2017 boog het College van de Rechten van de Mens zich over deze vraag. Een vrouwelijke medewerker van de politie had namelijk een klacht ingediend. Zij mocht op het werk haar hijab wel dragen in combinatie met haar eigen kleding, maar niet met het uniform. Het College gaf aan dat de combinatie van een uniform en een hijab niet zomaar verboden mocht worden. Er zou sprake zijn van discriminatie.

Maar omdat deze uitspraak niet bindend is, is het eigenlijk slechts een advies. En hoewel de politie aangaf het oordeel ”zeer serieus” te nemen, werd het beleid niet aangepast.

Het is en blijft een grijs gebied. Want naast eerder genoemde argumenten heb je ook nog te maken met het feit dat een werkgever kledingvoorschriften mag hanteren. En neutraliteit mag ook geëist worden. Zo mag een rechter bijvoorbeeld geen hoofddoek dragen, maar een medewerker in een winkel weer wel.

Ten slotte heb je ook te maken met het de (politieke) cultuur in het land. Zo breidt de Franse overheid het verbod steeds verder uit, maar ondanks dat blijven politieke partijen er maar over discussiëren. En dat zal denk ik ook niet snel stoppen. Behalve in Nieuw-Zeeland, daar lijkt de politie met de invoering van de hijab de discussie eigenhandig te hebben beëindigd.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge