Nieuwe bedrijfskleding American Airlines ligt nu al onder vuur

Vanaf deze maand dragen de medewerkers van American Airlines nieuwe bedrijfskleding. En daar hebben ze behoorlijk naar uitgekeken, aangezien de vorige kleding voor veel problemen heeft gezorgd. Maar gezien de leverancier van de nieuwe bedrijfskleding ook al onder vuur heeft gelegen is het nog maar de vraag of er nu wel een goede keuze is gemaakt…

 

Oude bedrijfskleding

Vlak na de lancering van de bedrijfskleding in 2016 kwamen de eerste klachten al binnen. Zo’n 5.000 stewardessen hadden last van over onder meer uitslag, netelroos, blaren, migraine, kortademigheid en haaruitval. Twin Hill, die voor de luchtvaartmaatschappij 1,5 miljoen stuks kleding liet maken, beweerde dat de stoffen veilig waren.

Toch nam American Airlines afscheid van de kleding. Het personeel mocht tot en met de lancering van de nieuwe uniformen hun eigen kleding dragen.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door American Airlines (@americanair) op

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door American Airlines (@americanair) op

Nieuwe bedrijfskleding

Begin maart was daar dan eindelijk de nieuwe bedrijfskleding. Dit zal worden gedragen door 50.000 medewerkers, wat de helft is van het totale personeel bij American Airlines.

In tegenstelling tot de lancering in 2016 heeft men dit keer niet gekozen voor een uitgebreide fotoshoot. Waarschijnlijk wil de luchtvaartmaatschappij, gezien de eerdere klachten, hier niet te veel aandacht op vestigen. Wel is er op de website veel informatie te lezen over het proces rondom de totstandkoming van de nieuwe kleding.

 

Nieuwe bedrijfskleding American Airlines ligt nu al onder vuur

Zo zijn er sinds juni 2017 65 medewerkers betrokken geweest bij de ontwikkeling van de nieuwe bedrijfskleding. Dit is vervolgens door 1016 personeelsleden gedurende zes maanden getest. Ook wordt benadrukt dat de kleding, die geproduceerd is door Land’s End, voldoet aan de OEKO-TEX. Dit betekent dat de kleding geen schadelijke stoffen bevat.

Blijvende problemen

Wie bovenstaand verhaal leest, zal in eerste instantie niet verbaasd zijn. Uitslag door een uniform klinkt wellicht wat vreemd, maar dit kan gebeuren. Maar als je de luchtvaartindustrie wat langer volgt, dan gaan er vast wat bellen rinkelen…

Vorige maand werd namelijk bekend dat Delta Airlines ook afscheid nam van hun uniformen. En ook toen had het te maken met soortelijke gezondheidsklachten. Stewardessen waren naar de rechter gestapt om de producent van de kleding aan te klagen. En wie was dat? Land’s End. Juist, dezelfde producent die de nieuwe kleding voor American Airlines heeft gemaakt. Toen werd beweerd dat de kleding aan de OEKO-TEX norm voldeed en dus veilig zou moeten zijn.

Maar ook Twin Hill heeft eerder te maken gehad met gezondheidsklachten. Voordat het personeel van American Airlines in 2016 last kreeg van de kleding, was het in 2011 ook al raak bij de stewardessen van Alaska Airlines. Zij klaagden de kledingfabrikant in 2013 aan, maar zonder succes. De rechtbank oordeelde in 2016 dat Alaska Airlines niet kon aantonen dat de klachten waren veroorzaakt door de uniformen van Twin Hill.

 

Geen makkelijke klus

Zijn de leveranciers zo slecht in het maken van goede uniformen? Dat zou kunnen, maar het maken van bedrijfskleding in de luchtvaart blijkt een vak apart te zijn.

Aan de Harvard University heeft men onderzoek gedaan naar de gezondheid van stewardessen bij Alaska Airlines. Toevallig werd dit uitgevoerd toen de luchtvaartmaatschappij de nieuwe uniformen kreeg. Eileen McNeely, hoofdauteur van het onderzoeksrapport, noemt stewardessen een bijzonder kwetsbare groep.

Dit komt volgens McNeely mede omdat ze langere tijd werken in gerecyclede lucht en door de tijdsverschillen een verstoord bioritme hebben. Daarnaast dragen ze hun uniform vaak een langere tijd dan gebruikelijk is bij andere beroepen. En door de fysieke werkzaamheden wordt er vrij snel getranspireerd. Al deze factoren bij elkaar zorgen volgens de onderzoekster ervoor dat de kans op een allergische reactie relatief groot is. 

Combinatie stoffen

Maar het blijft nog steeds de vraag hoe het mogelijk is dat stoffen die aan de normen voldoen toch zulke klachten kunnen veroorzaken. Volgens Ben Mead, één van de oprichters van de OEKO-TEX Association, ligt het waarschijnlijk aan de combinatie van chemicaliën die in de stoffen zijn verwerkt. OEKO-TEX-tests geven namelijk aan dat afzonderlijke, chemische stoffen niet schadelijk voor de gezondheid zijn. Maar OEKO-TEX houdt geen rekening met de combinatie of ophoping van chemicaliën.

“Er zijn veel vragen gesteld over hoe de stoffen samenwerken. Er zijn mensen die er vanuit toxicologisch standpunt naar hebben gekeken. En er is nog steeds geen antwoord, ” aldus Mead.

 

Wisselende reacties 

Het is wel vreemd dat sommige mensen wel een allergische reactie krijgen, terwijl anderen nergens last van hebben. En waarom is dit niet in eerdere testen naar voren gekomen? Joel DeKoven, dermatoloog en universitair hoofddocent aan het Sunnybrook Health Sciences Centre in Toronto, geeft aan dat dit aan het huidtype ligt.

”Met een bepaald middel kan de stof de huid irriteren zonder een immunologische reactie te hebben. Mensen kunnen hier verschillend op reageren. Iemand kan allergisch worden voor nikkel en een ander persoon weer niet. En omdat er de ene dag geen reactie is, betekent dit niet dat een persoon de volgende dag geen allergie of gevoeligheid zou ontwikkelen.”

 

Nu wel goed? 

Door de recente klachten over de uniformen van Delta Airlines wordt er nu al een met een schuin oog gekeken naar de uniformen van American Airlines. Zou de producent dit keer wel veilige stoffen gebruiken? Krijgen de stewardessen nu dan geen uitslag meer? De tijd zal het uitwijzen…

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Wat een interessant artikel! De combinatie van stoffen klinkt wel heel logisch dat mensen daar een allergische reactie van kunnen krijgen, en daar wordt dus helemaal niet naar gekeken door bedrijven. Eigenlijk is dat bij alle kleding het geval, alleen door de werkzaamheden van stewardessen valt het sneller op. Ik ben erg benieuwd hoe dit afloopt…
    Tamara onlangs geplaatst…Dit zijn de 10 meest bizarre mondkapjes tegen het coronavirusMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge