Nieuwe dresscode voor professionele vrouwelijke golfers

De Ladies Professional Golf Association heeft begin juli de dresscode voor hun LPGA toernooi aangepast. En dat is niet geheel onopgemerkt gebleven. Er is namelijk veel kritiek op de nieuwe regels. Maar wat houdt deze nieuwe dresscode voor professionele vrouwelijke golfers eigenlijk in? En waarom zijn deze regels opgesteld?

 

Nieuwe dresscode voor professionele vrouwelijke golfersFoto: Pixabay

 

De regels

Op 2 juli ontvingen de deelneemsters van het toernooi een e-mail waarin stond dat onderstaande regels per 17 juli ingaan:

  • Racerbacks (tops die aan de achterkant open zijn gewerkt bij de schouderbladen) moeten een kraag hebben.
  • Een lage decolleté is niet toegestaan.
  • Een legging mag alleen gedragen worden in combinatie met een korte broek of rok.
  • Een rok of korte broek moet lang genoeg zijn om je billen te bedekken wanneer je staat of bukt.
  • Tijdens feestjes moet er gepaste kleding worden gedragen. Nette jeans zijn toegestaan, maar modellen die zijn af gesneden of gaten bevatten mogen niet worden gedragen.
  • Joggingbroeken of joggingpakken mogen niet worden gedragen en ook fitnessoutfits of jeans (ongeacht de kleur) zijn niet toegestaan.

Wanneer de regel wordt overtreden, dan krijgt de deelneemster een boete van duizend dollar. Omgerekend is dat zo’n 849,11 euro. Overtreed je nog een keer de regels? Dan zal het bedrag verdubbeld worden.

 

Waarom?

Maar waarom moet deze organisatie eigenlijk de regels aanpassen? De woordvoerster van de LPGA zegt er het volgende over:

”De dresscode vereist dat speelsters zich op een professionele manier presenteren zodat ze een positief beeld van de sport vormen. (…) nu hebben we, gebaseerd op de input van onze speelsters, recent kleine aanpassingen doorgevoerd om enkele modetrends te adresseren.”

Verder noemt ze de veranderingen ‘klein’ en zegt dat fans geen enkel verschil zullen zien wanneer ze naar de wedstrijd kijken.

 

De gevolgen

Er wordt dan wel gezegd dat de regels zijn opgesteld op basis van input van de speelsters, toch is er een hoop kritiek. Lexi Thompson is één van de topspeelsters van de LPGA en vindt dit belachelijk. Als reactie op de nieuwe regels plaatste zij onderstaande foto en tekst op Instagram.

 

Got my new #LPGA dress code compliant ⛳ outfit ready to go! ?#throwbackthursday #kidding #funny #joke

Een bericht gedeeld door Lexi Thompson (@lexi) op

 

Maar niet alleen binnen de sport zelf wordt er geschokt gereageerd. Zelfs de Amerikaanse TeenVogue heeft er een artikel over geschreven. Zij snappen niet hoe een dame in een legging onprofessioneel kan overkomen en geven aan dat slutshaming niet de manier is om een positief imago te creëren.

Paige Spiranac, professioneel golfer en bekende Instagrammer, zegt dat deze regels de groei van het aantal vrouwelijke golfers zal tegenhouden. Tijdens een interview aan Fortune geeft ze aan dat vrouwen met een volle boezem in dit geval eerder op de vingers zullen worden getikt dan vrouwen met een kleinere boezem. Op die manier zullen vrouwen het gevoel krijgen dat ze zich moeten schamen voor hun lichaam, aldus Spiranac.

Aan de andere kant zijn er ook genoeg speelsters die deze commotie niet snappen. Lydia Ko, de voormalig nummer één van de wereld, zegt dat de dresscode amper is veranderd. En ook LPGA-speelster Christina Kim vind de dresscode niet zo raar. Zij zegt dat speelsters er professioneel uit moeten zien en dat een inkijk de score heus niet verbetert.

 

Mijn mening

Het succesvol veranderen van een dresscode is heel erg lastig, daar heb ik al vaker over geschreven. In de eerste plaats is het moeilijk om voldoende draagvlak te vinden voor iets dat zo dichtbij iemand staat. Wat dat betreft snap ik de commotie ook wel. En als vrouw met een E-cup begrijp ik ook het argument van Spiranac. Met een vollere boezem heb je gewoon sneller een zichtbare decolleté.

Maar aan de andere kant is het hebben van een decolleté ook voor een professional op kantoor not done. Het gaat gewoon afleiden. Je zult dan waarschijnlijk niet zo snel een boete van ruim achthonderd euro ontvangen, maar de kans is wel groot dat je wordt aangesproken. En bij andere sporten zijn er ook dresscodes, dus waarom zou je deze niet kunnen aanpassen voor de vrouwelijke golfers? Persoonlijk vind ik dat dit niets te maken heeft met slutshaming. Het gaat om je uiterlijk aanpassen voor je werk.

Wat ik wel vreemd vind is het feit dat er weinig wordt gezegd over de termijn waarin deze regels zijn doorgevoerd. De dames kregen de e-mail met de nieuwe regels en die zouden vervolgens vijftien dagen later al ingaan. Daarin stond ook nog dat de dames deze nieuwe richtlijnen moesten delen met hun kledingsponsoren. Oké, dus de organisatie is zich bewust van het feit dat hun nieuwe regels verder gaan dan alleen even een ander shirtje uit de kast pakken. In vijftien dagen tijd mogen de dames de regels communiceren met hun kledingsponsoren, kunnen deze sponsoren nieuwe modellen laten ontwerpen, vervaardigen en opsturen. Ik weet hoe lang dit proces kan duren en vijftien dagen is krap, heel krap.

Natuurlijk, heus niet alle dames zullen hun kleding moeten aanpassen en onder druk wordt alles vloeibaar. Maar wanneer je een dresscode doorvoert, dan weet je dat de kans op verzet groot is. Het creëren van ‘verzachtende omstandigheden’ is dan wel het minste wat je kunt doen. Maar na alle kritiek verwacht ik dat het bestuur van de LPGA in het vervolg de aanpassing van de dresscode sowieso anders zal communiceren. Want of je het er nu mee eens bent of niet, als topspelers kritiek gaan uiten op de organisatie, dan is dat sowieso de slechtste reclame die je kunt maken.

 

Groetjes,

Aileen

 

Bronnen: Golfdigest.com, Golf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge