Nieuwste trend: blote voeten op kantoor

We zijn inmiddels alweer een aantal jaren gewend aan de casual dresscode. Sneakers en spijkerbroeken zijn steeds meer de norm aan het worden. Maar de nieuwste trend gaat nog een stapje verder. Ik heb het over blote voeten op kantoor….

Nieuwste trend: blote voeten op kantoor
Foto:Pixabay

Say what?

In Silicon Valley zijn er inmiddels meerdere kantoren met een zogenaamd ‘no shoe’ beleid. Slippers, sloffen en sokken zijn trouwens ook toegestaan. Het idee achter deze regel is dat mensen net zo goed kunnen functioneren zonder schoenen. Bovendien zou het een thuisgevoel geven, aangezien velen thuis geen schoenen dagen.

Het past natuurlijk ook bij de casual dresscode die, niet geheel toevallig, ook is ontstaan in Silicon Valley.

 

De voor-en nadelen

Bij het lezen van het nieuwsbericht over de blote voeten trend dacht ik meteen aan de kou. Want zelfs als ik thuis ben en de verwarming op eenentwintig graden staat, heb ik alsnog koude voeten. Sokken en sloffen zijn in dat geval een uitkomst, maar dit lijkt mij ook weer niet zo veilig op kantoor. Zeker wanneer je een gladde vloer op kantoor hebt, glij je gemakkelijk uit. 

Er zijn tegenwoordig ook sokken met rubberen nopjes aan de onderkant zodat je niet uitglijdt. Maar mijn ervaring is dat de sok dan echt wel strak moet zitten, aangezien deze weleens een beetje kan gaan draaien. Kortom: het klinkt misschien leuk, maar hoe slim is dit plan nu eigenlijk? 

 

Wat de podoloog zegt

In mijn zoektocht naar meer informatie over dit onderwerp stuitte ik op een video van YouTuber Marije van der Made. Hierin onderzocht zij hoe het zou zijn als je een week lang op blote voeten loopt. Met haar kanaal Dit gebeurt er als doet zij vaker dit soort experimenten. In deze video interviewde zij podoloog Mirte van Dijk over de voor- en nadelen van langdurig lopen op blote voeten. 

Van Dijk geeft aan dat lopen zonder schoenen de spieren in je voeten een stuk soepeler maakt en het je botmassa kan versterken. Het is in feite een vorm van training voor je voeten.

Maar juist deze training heeft ook nadelen. Zo kun je de voeten overbelasten, wat zelfs een blessure met zich mee kan brengen. Ten slotte benadrukt Van Dijk dat het ook veel praktische nadelen heeft. Zo worden je voeten snel vies en kunnen ze door zaken zoals glas en steentjes beschadigen. 

 

Verwondingen en representativiteit

Ik denk dat laatstgenoemde reden nog het zwaarste telt. Denk maar eens aan nietjes die uit de nietmachine vallen, een bord of glas dat op de grond kapot valt of punaises. Dit kun je natuurlijk oprapen, maar wat als iemand dit vergeet? Of dat je dit door tapijt bijvoorbeeld niet ziet? Dan zijn er binnen korte tijd één of meerdere collega’s met wonden aan hun voeten. Dat lijkt mij nu juist weer niet bevordelijk voor je werk. 

Tot nu toe heb ik vooral de lichamelijke consequenties besproken, maar ook representativiteit speelt een rol. Zijn voeten schoon en gewassen of komen ze na een dag in de schoen te zijn verstopt tevoorschijn, inclusief bijbehorende geur? Zitten er schimmels aan de voeten die kunnen worden overgedragen? Wat als iemand van zichzelf ruikende voeten heeft, bergen eelt of sowieso ze nooit grondig schoon maakt? Waar ligt dan de grens? Misschien heeft deze nieuwe dresscode ook weer een extra regels nodig?

 

In de praktijk

Ondanks de nadelen is er ook in Nederland interesse in deze nieuwe trend. Toen ik enkele dagen geleden mijn volgers op Instagram via een poll vroeg of ze interesse hadden in het ‘no shoe’ beleid, was daar zeker animo voor. Van de stemmers bleek 43% te kiezen voor een schoenloze werkdag wanneer de werkgever dit zou toestaan.

Een aantal mensen gaven aan dat ze dit in de zomer sowieso weleens doen wanneer het heel heet is. Onder het bureau de schoenen uitdoen of op blote voeten naar het kopieerapparaat lopen. Bij het lezen van de berichten besefte ik dat ik dit ook weleens heb gedaan. Maar vooral onder het bureau, uit het zicht van omgeving. 

Toch denk ik niet dat veel bedrijven dit beleid zullen doorvoeren. Het brengt vooral voor de werkgever, die moet zorgen voor een schone en veilige werkomgeving, extra verantwoordelijkheid met zich mee. Als je werknemer nu met een blote voet op een punaise stapt, dan kun je nog zeggen dat hij of zij schoenen had moeten dragen. Met het ‘no-shoe’ beleid ben je als werkgever dan ineens wél verantwoordelijk. 

Wat denk jij? Zal de trend overwaaien vanuit Amerika?

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge