Noorse beachhandbalsters laten probleem van seksistische dresscodes zien

De afgelopen dagen werd het Noorse beachhandbalteam ineens wereldnieuws. De dames hadden namelijk geweigerd om tijdens het Europese kampioenschap bikinibroekjes te dragen. In plaats daarvan droeg het tienkoppige team korte broeken. Ze ontvingen een boete wegens het niet naleven van de dresscode. Maar wat er gebeurde gaat zoveel verder dan het wel of niet naleven van de dresscode. Het team heeft met deze actie een groot en complex probleem aangekaart. 

Noorse beachhandbalsters laten probleem van seksistische dresscodes zien
Foto: Pixabay

 

Beachhandbalsters in korte broek

Voordat ik inga op het probleem, laten we eerst even kijken naar wat er precies is gebeurd. De Noorse beachhandbalsters zouden tijdens hun laatste wedstrijd voor het Europese kampioenschap spelen tegen Spanje. Hoewel de dames tot op dat moment altijd hadden gespeeld in de verplichte kleding, dat bestaat uit een top en een bikinibroekje, waren ze het zat. Het trainen en opwarmen deden de dames namelijk in korte broek omdat ze dit veel fijner vonden zitten.

Op een bepaald moment waren de dames het zat. Na overleg met de Noorse Handbalbond besloten ze tijdens de laatste wedstrijd een korte broek te dragen. De Bond gaf aan de eventuele boete te betalen, die op dat moment werd geschat op vijftig euro per persoon. 

 

Naakt en bekeken

De overtreding van de kledingregels werd de dames zwaar aangerekend. De tuchtcommissie van de European Handball Federation deelde een boete uit van honderdvijftig euro per persoon, wat uitkomt op vijftienhonderd euro voor het team. Ook werd er even gesproken over een diskwalificatie, maar zover kwam het uiteindelijk niet. Ondanks de hoge boete blijft de Noorse handbalbond staan achter de actie van de speelsters.

“Natuurlijk zullen we de mogelijke boete betalen. Het moet een vrije keuze zijn van de handbalsters om te dragen wat zij willen binnen bepaalde kaders. Het belangrijkste is om kleding te dragen waar de atleten zich prettig bij voelen,” aldus Kare Geir Lio van de Noorse handbalbond.

De actie van het Noorse team wordt door veel andere landen gesteund. Valérie Nicolas, bondscoach van de Franse handbalsters, vindt dat het tijd is voor verandering.

”Het is oneerlijk. Geld en boetes horen niet bij deze discussie. Om verandering door te voeren, moeten de landen een gezamenlijk standpunt innemen. Dat doen we nu. Als er niets verandert voor het volgende toernooi, zal ik zelf druk zetten en ervoor zorgen dat we spelen in de klederdracht die wij willen. En we zullen de gevolgen ervan dragen. We hebben spelers verloren door de outfits. De speelsters zeggen me dat ze zich oncomfortabel voelen in de pakjes. Ze voelen zich naakt en bekeken. Dit is een sport met veel beweging en de bikini hindert vooral. Daarnaast treden er ook ongemakkelijkheden op, bij menstruatie bijvoorbeeld.”

 

Is de druk niet groot genoeg?

In de media wordt momenteel druk gesproken over de boete die de overtreding heeft opgeleverd. Natuurlijk, dat snap ik ook wel. Het is nieuws, opvallend nieuws. Maar eigenlijk wordt hier een veel groter probleem aangekaart. En dat is het probleem van seksistische dresscodes, iets waar vrouwen over de hele wereld mee te maken krijgen. Van militairen die verplicht op hakken moeten lopen tot stewardessen die alleen worden aangenomen met een bepaalde kledingmaat. Of wat dacht je van vrouwen die in de horeca geen bril mogen dragen omdat het niet klantvriendelijk zou overkomen? Het zijn enkele voorbeelden van dresscodes waarbij het uiterlijk van vrouwen zwaarder weegt dan dat van mannen in dezelfde functie. En dit zijn slechts enkele voorbeelden die ik de afgelopen jaren ben tegengekomen. Want dit gebeurt op een veel grotere schaal. 

 

Slipje van 10 centimeter

“Vrouwen moeten bikini’s dragen. Het topje moet een nauwsluitende sportbeha zijn met diepe halslijnen bij de armen. Het slipje mag aan de zijkanten niet meer dan tien centimeter zijn.” Zo luidt de dresscode van de beachhandbalsters. 

Alsof het schoonheidsideaal anno 2021 niet voldoende druk oplegt. Naast de onrealistisch smalle taille, grote billen, volle borsten, dikke lippen en lange wimpers moet er ook nog iets gevonden worden van de kleding. Het ene moment zijn jonge vrouwen te sexy gekleed op school. Want blote buiken en een lage hals zijn afleidend. Het andere moment worden ze verplicht om een sport uit te oefenen in een lapje stof waarin de meeste vrouwen stil liggen op het strand. Maar hey, wel graag presteren op hoog niveau. Want dat is wat topsporters doen.

 

Noorse beachhandbalsters laten probleem van seksistische dresscodes zien

Het wordt tijd dat deze kleding wordt gezien als werkkleding. We hebben het hier namelijk over sporters op topniveau. Mensen die moeten presteren, of het nu mannen of vrouwen zijn, moeten iets dragen wat hen daarbij helpt. Het moet ondersteunend zijn. En een broekje dat slechts een klein deel van de billen bedekt is dat allerminst. 

Het bikinibroekje kan makkelijk afzakken of door de smalle bandjes op de heupen gaan knellen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gevolgen van het feit dat het broekje geen pijpjes heeft. Menig vrouw zal beamen dat de combinatie van warmte en beweging zorgt voor schuring tussen de benen. Voeg er wat zand aan toe en je ben verzekerd van huidirritatie. Of wondjes, in het ergste geval. 

Als ik al tijdens hoge temperaturen een katoenen broekje met pijpjes onder mijn jurk draag om irritatie te voorkomen, dan wil ik niet weten wat deze dames moeten meemaken tijdens een wedstrijd. Tel daarbij op dat ze zich bekeken en naakt voelen en je hebt genoeg redenen om deze dresscode seksistisch te noemen. 

Ik zeg: terug naar de schrijftafel om deze prehistorische dresscode te herzien. Dit kan anno 2021 echt niet meer.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge