Onbewuste modemissers tijdens sollicitatiegesprek (V)

Een sollicitatiegesprek behoort tot één van de meest belangrijke momenten wanneer het gaat om kleding. Je wilt niet underdressed zijn. Dan ben je nog liever overdressed. Maar te erg overdressed is ook weer niet fijn. Ja, het kiezen van de veilige middenweg is soms lastig. Maar om je te helpen heb ik 3 onbewuste modemissers tijdens je sollicitatiegesprek voor je opgesomd. Inclusief advies, speciaal voor de dames. Binnenkort zal ik een apart artikel schrijven voor de heren. Are you ready?

 

Onbewuste modemissers tijdens sollicitatiegesprek (V)

 

1. De decolleté 

Het ligt misschien wel erg voor de hand, maar een decolleté is één van de grootste modemissers tijdens je sollicitatiegesprek. Ik schreef laatst nog een artikel over waarom mannen niet van sexy collaga’s houden. Maar ook vrouwen zijn er geen fan van. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. De exacte cijfers kun je nalezen in het artikel ‘man wil geen sexy collega‘.

 

Advies

Maar hoe weet jij nu zeker dat je decolleté niet te laag is? Ik heb hier zo mijn eigen manier voor. Trek als eerste je sollicitatiekleding aan en ga voor de spiegel staan. Komt de ronding van je borsten boven je kleding uit? Dan is je decolleté te laag. Zo niet, ga dan bukken voor de spiegel. Kijk terwijl je bukt naar jezelf en jouw hals. Kijk je nu recht in je decolleté of kun je jouw BH zien? Ook dan is je decolleté te laag. Nu zul jij je misschien afvragen waarom je zou moeten bukken tijdens je sollicitatiegesprek. Het klinkt misschien onlogisch, maar meestal doe je dit toch. Als je bijvoorbeeld gaat zitten aan de gesprekstafel. Je schuift de stoel naar voren en neemt plaats. Tijdens het zitten buk je meestal iets naar voren. En dan zal je decolleté gaan afleiden als deze te laag is.

 

2. Teveel of te weinig make-up

Wij vrouwen hebben het niet makkelijk wanneer het gaat om make-up. Teveel is niet goed, maar te weinig is ook weer niet goed. Maar wat is nu echt een misser? Ja, daarin verschillen de mensen van mening. Lastig. Daarnaast schijnen leidinggevenden ook je karakter in te schatten naar aanleiding van jouw ‘misser’. Uit onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld 24% afknapt op afgebrokkelde nagellak tijdens een sollicitatiegesprek. Men denkt in dit geval dat je nerveus bent en slecht voorbereid. Ja, dat snap ik wel. Maar dat 7% afknapt op felle lippenstift, omdat men denkt dat je op macht belust bent? Het is een gekke wereld soms…

Advies

Hoe ga jij hier nu mee om? Al die mensen die allemaal iets denken over jouw make-up tijdens je sollicitatiegesprek. Op nummer één staat dat jij je goed moet voelen met de make-up die je draagt. Ga niet jezelf compleet transformeren wanneer jij dat voor een werkdag niet zou doen. Als je eenmaal bent aangenomen dan zien mensen toch wel hoe jij je verzorgt en het is fijn als ze je blijven herkennen. Het is niet handig als jouw leidinggevende het idee krijgt dat jij je compleet anders hebt voorgedaan. Een beetje extra mascara? Prima. Een lichtroze lakje op je nagels omdat jij je nagels niet zo mooi vindt? Ook prima. Maar blijf herkenbaar. Ik raad je aan om je pluspunten op een natuurlijke manier te benadrukken en je minpunten te camoufleren. Een beetje concealer over je wallen en natuurlijke lippenstift als je gezegend bent met mooie lippen.

 

Zichtbaar ondergoed

Natuurlijk, je ondergoed moet niet zichtbaar zijn. Het klinkt heel logisch. Net zoals dat je beter geen decolleté kunt dragen. Maar beiden hebben één ding gemeen: het gebeurt vaak onopgemerkt. Natuurlijk wil jij je ondergoed niet tonen aan je (wellicht) toekomstige baas en natuurlijk is een kijkje in jouw borstpartij not done. Maar toch gebeurt het soms. Even bukken en er steekt een string boven je broek uit. Of een shirt met een boothals aantrekken en voor je het doorhebt is jouw BH bandje zichtbaar.

Advies

Hoe voorkom je nu dat jouw ondergoed zichtbaar is tijdens je sollicitatiegesprek? Ten eerste helpt de buktest uit punt één heel goed. Ga voor de spiegel staan en buk een aantal keren terwijl je kijkt naar jezelf. Maar check niet alleen je decolleté, bekijk jezelf ook eens kritisch aan de achterkant. Steekt er een string of slip boven jouw broek of rok uit? Dan adviseer ik je om andere kleding te dragen. Kiezen voor een broek of rok met een hoge taille is altijd verstandig. Op die manier voorkom je dit soort problemen. Draag je al een hoge taille maar ben je nog steeds bang dat je ondergoed zichtbaar is? Kijk dan ook even kritisch naar de bovenkant van je slip of string. Stel dat deze zichtbaar is, wat zie je dan precies? Een tijgerprintje of neon kleur? Met dat soort opvallende prints en kleuren valt jouw ondergoed natuurlijk nog meer op. Kies daarom voor ondergoed in neutrale kleuren. Het liefste zwart, donker blauw of bruin.

 

Conclusie

Ten slotte wil ik nog even een korte disclaimer bij dit artikel vermelden. Bovenstaande modemissers zijn in mijn ogen één van de ‘ergste’ die je beter kunt vermijden. Dat wil niet zeggen dat dit bij iedere branche een misser is. Bij sommige werkgevers of beroepen zullen andere etiquette gelden en is het dragen van veel make-up misschien juist heel goed. Verdiep je daarom altijd goed in het bedrijf en de etiquettes. Op die manier ben je goed voorbereid en zul je niet zo snel de fout ingaan.

 

Groetjes,

Aileen

4 reacties

  1. Tja, vrij logische tips toch? Of ben ik een doorgewinterde solliciteerde 😉
    Afgebrokkelde nagellak is voor mij 90% afknapper! Ik kan me dan bijna niet meer concentreren op het gesprek. Ik heb dat ook bij bedrijven, waar dames dat hebben. Vind ik zoiets lelijks, haal het er dan gewoon af.

    • Ik denk dat iedereen weer aan iets anders denkt ter voorbereiding op het gesprek. Het heeft zeker ook met je ervaring te maken denk ik. En ja, die afgebrokkelde nagellak vind ik ook echt niks. Maar ook dit valt in de categorie ‘ kan onopgemerkt gebeuren’. Niet iedereen let zo kritisch op zijn/haar uiterlijk natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge