ongemakkelijk in zakelijke kleding

Twee weken geleden liet ik jullie aan de hand van een schema zien hoe je een zakelijke kledingstijl kunt kiezen. Inmiddels ben ik bezig met het schrijven over de 3 zakelijke stijlen die ik hierin kort heb toegelicht. Maar nu bedenk ik mij dat er veel mensen zijn die moeite hebben met zakelijke kleding. En daarom ga ik in dit artikel in op het ongemakkelijke gevoel dat velen hierbij ervaren. Waar komt het gevoel vandaan en wat kun je er aan doen?

 

Opvoeding en achtergond

Het gevoel dat zakelijke kleding opwekt heeft als eerste vaak te maken met je achtergrond. Factoren zoals je jeugd, opvoeding en cultuur hebben hierin een sterke rol. Wanneer je als kind vaak nette kleding hebt gedragen dan weet je hoe dat voelt. Het is simpelweg een ervaring die je in een vroeg stadium hebt opgedaan. Grofweg kan deze ervaring twee kanten op gaan: je kunt je comfortabel gaan voelen in nette kleding of juist niet. En dat heeft onder anderen te maken met de wijze waarop jij deze kleding werd gevraagd om te dragen. Moest je het dragen of mocht je het dragen? Had je er invloed op, bijvoorbeeld dat je het nette kledingstuk mocht combineren met iets anders? En natuurlijk speelt ook je karakter een rol. Stond je open voor andere kleding dan dat je gewend was? Het heeft allemaal invloed op de manier waarop jij aankijkt tegen nette kleding.

 

Leer en pailletten

Ik heb in mijn jeugd geleerd om mijzelf op bepaalde gelegenheden netjes te kleden. Met kerst, naar de kerk (ik heb zonder een religieuze opvoeding toch op een Christelijke lagere school gezeten) en tijdens een familiebezoek werd mij verteld dat het belangrijk was om er verzorgd uit te zien. En ik vond dat leuk. Het waren momenten dat ik kleding mocht kopen met mijn moeder. En ik kon mijzelf daarna heerlijk optutten met make-up en verzorgingsproducten.

Op mijn veertiende kreeg ik kleedgeld en van mijn eerste guldens (jeetje, wat klinkt dat oud) kocht ik een beige pantalon. Daarna is mijn kledingstijl alle kanten op geschoten. Van stoere, zwarte leren jasjes tot kanten jurkjes met pailletten. Ik heb mijn lokken oranje geverfd, knalroze neon dreadlocks in mijn haren laten vlechten en 6 piercings in één oor gedragen. Maar uiteindelijk mijn eigen stijl gevonden. Ik omschrijf mijn stijl als netjes, vrouwelijk en met oog voor details. En soms komt het ene element iets meer naar voren dan het andere. Op mijn werk kleed ik mij iets netter dan in mijn vrije tijd en tijdens een feestje zullen de details meer opvallen dan op kantoor. En zo wissel ik graag af, zonder mijzelf hierin te verliezen. Ik ken inmiddels mijn stijl.

 

Zakelijke versie van jezelf 

En dat vind ik het allerbelangrijkste van jezelf kleden. Dat je weet wat jouw stijl is en waar jij je comfortabel in voelt. Want niet iedereen trekt moeiteloos een driedelig pak aan en durft hiermee naar buiten te treden. Sterker nog, ik ken mensen die dagelijks dit soort pakken met tegenzin aantrekken. Gewoon, omdat het moet. Het lijkt mij vreselijk en in mijn ogen is het ook onnodig.

Om die reden daag ik je uit om op zoek te gaan naar de zakelijke versie van jezelf. Heb je hier moeite mee? Dan raad ik je aan om de volgende stappen te volgen:

Stap 1:  Ga je kledingkast in en probeer jouw kleding op een zakelijke manier te combineren. Begin met een casual zakelijke stijl en probeer langzaam jezelf steeds zakelijker te kleden.

Stap 2:  Je kunt bijvoorbeeld als eerste vaker een colbert gaan dragen. Heb je geen colbert? Koop een paar modellen die je mooi vindt en probeer jezelf aan te leren om iedere dag een colbert op het werk te dragen.

Stap 3:  Ben je hier aan gewend? Kijk dan eens kritisch naar de kleding die je onder je colbert draagt en ga hiermee experimenteren. Welke T-shirts staan mooi en welke niet? Is er een bepaald model blouse/overhemd dat mooi staat onder je colbert?

Je kunt experimenteren door verschillende materialen en modellen onder je colbert te dragen. Een ronde of een V-hals? Een elegante waterval of een ruche rand? Kijk ook goed naar de kleur. Wat staat je goed en wat staat je minder goed?

 

Stap 4:  Weet je inmiddels hoe jij je colbert het beste kunt combineren? Ga vervolgens jouw fijnste colbert  dan combineren met een pantalon. Ook in dit geval is het van belang dat je een model(of meerdere) koopt die je mooi vindt, en dit is niet zozeer het meest zakelijke model.

Stap 5:  Ook nu kun je gaan experimenteren met jouw pantalon. Welke schoenen staan mooi en wat is de beste hakhoogte? Welke riem past het beste bij welk model? Het is van belang dat je altijd het colbert met de pantalon blijft combineren. Voel jij je alsnog ongemakkelijk? Kies dan voor een casual T-shirt onder je colbert en een paar basis schoenen (géén sneakers!) onder je pantalon. Neem de tijd en wees niet te streng voor jezelf.

Stap 6:  Ben je gewend aan de combinatie van een colbert met een pantalon? Dan is het nu tijd voor de blouse (dames) of het overhemd(heren). Als het goed is weet je nu door stap 3 al een beetje wat je wel en niet goed staat onder een colbert. Maak hier gebruik van.

 

Gewoon doen

Maar uiteindelijk moet je het gewoon gaan doen. Hoe vaker jij jezelf zakelijk kleed, des te sneller jij je comfortabel gaat voelen in deze outfits. Mits je bij jezelf blijft natuurlijk.

 

Heb jij moeite met het kiezen voor zakelijke kleding? En zo ja, hoe zorg jij er dan voor dat je het toch kunt dragen wanneer je dat nodig vindt?

 

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge