Ontslagen vanwege bedrijfskleding in een TikTok video: mag dat?

Het is iets wat je steeds vaker hoort: jongeren die worden ontslagen vanwege het dragen van bedrijfskleding in een TikTok video. Vaak zijn het vrolijke en komische video’s, puur gemaakt voor entertainment. Het is dan ook de vraag of een werkgever je daarom wel mag ontslaan. Tijd om deze vraag te stellen aan Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en schrijver van het boek Geen gedoe met personeel.

Ontslagen vanwege bedrijfskleding in een TikTok video: mag dat?
Foto: antonbePixabay

Suzanne, laten we meteen beginnen met de hoofdvraag. Ontslagen vanwege bedrijfskleding in een TikTok video: mag dat?

”Je mag iemand niet direct ontslaan omdat diegene een TikTok video heeft gemaakt in bedrijfskleding. Er moet altijd worden gekeken naar de omstandigheden. Wanneer een medewerker in zijn vrije tijd een vrolijke video maakt waarin deze kleding te zien is, dan mag hij of zij niet meteen ontslagen worden. Tenminste, niet wanneer er verder geen problemen zijn met deze medewerker. Je kunt als werkgever wel altijd een waarschuwing geven.”

In wat voor gevallen zou een werkgever de medewerker wel kunnen ontslaan? 

”Wanneer een werknemer video’s maakt waarin de werkgever zwart wordt gemaakt, is het natuurlijk een ander verhaal. Hetzelfde geldt voor video’s die gemaakt worden op de werkplek zelf, zeker als dit duidelijk te zien is. Is er sprake van opzettelijke belediging of het laten zien van bijvoorbeeld patiënten? Dan is ontslag op staande voet in sommige gevallen zelfs toegestaan.

Maar voordat zo’n maatregel als een waarschuwing of ontslag wordt genomen, helpt het wel als een werkgever de regels op dit gebied heeft vastgelegd.”

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Best Social Media – NL (@thebestsocialmedianl)

Moeten er dan specifieke regels zijn voor het maken van TikTok video’s op de werkvloer? En waar moet dit dan staan?

”In deze tijd waarin sociale media veel wordt gebruik is het verstandig om als werkgever hier regels voor op te stellen. Je kunt deze opnemen in de gedragscode, reglement of het protocol van het bedrijf. Hierin kun je bijvoorbeeld omschrijven dat er geen video’s gepubliceerd mogen worden op het internet waarop de bedrijfskleding te zien is.

Je moet dan ook duidelijk maken aan het personeel dat er zo’n document bestaat, dat het zelfs onderdeel uitmaakt van de arbeidsrelatie. Maar je moet ze ook bewust te maken van de inhoud van de spelregels van je bedrijf. In dat geval verklein je de kans dat het gebeurt. Mocht er alsnog een video geplaatst worden waarin bedrijfskleding wordt gedragen, dan kun je verwijzen naar de regels en een waarschuwing geven.” 

In Nederland mag je niet zomaar iemand ontslaan, en een filmpje in bedrijfskleding is in veel gevallen dus ook geen goede reden. Als werkgever kun je er beter voor zorgen dat je duidelijke regels hebt voordat je iemand aanspreekt. Voor de werknemers heb ik maar een tip: maak geen filmpjes in bedrijfskleding als je je baan wilt behouden. Dit is het risico niet waard. Er is genoeg andere, leuke kleding waarmee je een grappige scene kunt bedenken.

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Social media blijft natuurlijk een ingewikkeld aspect en regels omtrent gedrag zijn vaak niet goed afgekaderd. Ik kan me voorstellen dat veel werkgevers hier nog geen duidelijke protocollen voor hebben. Ik ben benieuwd hoe dit er in de toekomst uit gaat zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge