”Op de universiteit draait het nooit, maar toch ook weer altijd om het uiterlijk”

Ruim een jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met Haydée de Loof (27). Ze is onderzoekster aan de Universiteit van Antwerpen en daarnaast eigenaresse van de blog Work in heels. Door haar artikelen leerde ik haar steeds een stukje beter kennen en de teksten grepen mij aan. Niet alleen omdat ze schrijft over carrière maken, feminisme en schoenen. Nee, Haydée is analytisch, positief ingesteld en heeft bovenal een onwijs prettige manier van schrijven. Deze combinatie, deze stijl en het comfortabele gevoel dat ik erbij kreeg kende ik nog niet.

''Op de universiteit draait het nooit, maar toch ook weer altijd om het uiterlijk''

De liefde voor de artikelen bleek wederzijds en inmiddels zijn we elkaars grootste blogfans. We lezen niet alleen elkaars teksten, maar bellen of berichten ook wanneer het met bloggen of privé niet zo mee zit en geven elkaar tips. Niet vaak, maar zo af en toe. En dat is fijn. Want ondanks dat wij elkaar nog nooit ‘in het echt’ hebben gezien delen we de passie voor bloggen, onderzoeken en zakelijke mode. Het is dan ook de hoogste tijd voor een interview met deze interessante dame over de kleding op universiteiten.

Wat doe je precies op de universiteit?

”Aan de Universiteit van Antwerpen werk ik op dit moment als doctoraatsonderzoeker. Ik richt mij op onderwijswetenschappen en doe onderzoek naar STEM-vakken (Science, Technology, Engineering en Mathematics) in het secundair onderwijs. Kort samengevat kijk ik of de vakken geïntegreerd kunnen worden en wat voor effect dit heeft op de motivatie en prestatie van de leerlingen.”

Jij bent dol op hoge hakken, vrouwelijke en zakelijke kleding. Zie je jouw kledingstijl ook wel eens terug op de universiteit of ben je daarin de enige?

”Ik kom voor mijn werk op verschillende universiteiten over de hele wereld en merk dat over het algemeen mensen heel casual gekleed zijn. Deze kledingstijl zie ik in Antwerpen ook terug in de manier waarop mensen elkaar aanspreken. Men noemt elkaar gewoon bij de voornaam. Heel informeel eigenlijk. Soms, wanneer mensen te maken hebben met deadlines, dan zie ik zelfs wel eens collega’s met een joggingbroek op het werk komen. Uiterlijke verzorging komt op die momenten echt op de laatste plaats. Maar dat is bij veel beroepen het geval heb ik het idee.”

''Op de universiteit draait het nooit, maar toch ook weer altijd om het uiterlijk''

Zijn er momenten dat mensen wel netjes gaan?

”Het rare is dat het op de universiteit eigenlijk nooit gaat om kleding, maar ondertussen altijd. Ik vind het een bijzonder verschijnsel. Wanneer iemand zijn onderzoek presenteert of naar een evenement toe gaat, dan zie je ineens diegene in nette kleding. Er zijn geen echte afspraken gemaakt, maar dat gebeurt gewoon. Wanneer ik naar een evenement toe ga, dan kan ik zo zien wie er gaat presenteren. Soms heb ik diegene de dag ervoor nog in een slordige spijkerbroek met sneakers gezien. Maar voor de presentatie ziet men er ineens super netjes uit.

Dat heb je trouwens ook met de toga. Deze wordt gedragen wanneer iemand zijn scriptie verdedigt. Maar dat is wel zo afgesproken.”

Waarom denk je dat men ineens zo netjes gekleed gaat tijdens presentaties en evenementen?

”Het is ook een stukje trots. Je wilt laten zien dat je een onderzoek hebt gedaan en daar heb je natuurlijk hard aan gewerkt. Dit wil je dan zo goed mogelijk presenteren, zeker wanneer je dit doet voor een internationaal publiek.”

Draag jij op evenementen ook nettere kleding dan normaal?

”Ik vind het altijd wel belangrijk om er netjes uit te zien. Maar dat doe ik niet alleen tijdens evenementen of voor presentaties, maar ook op de universiteit. Het verschil is alleen dat ik tijdens een evenement niet opval omdat velen netjes zijn gekleed. Op de universiteit word ik wel vaker aangesproken in verband met mijn uiterlijk. Mensen vragen vaak of ik naar een feest ga, of ik misschien een speciaal evenement ga bezoeken. Maar nee, ik houd gewoon van vrouwelijke en nette kleding. Als onderzoeker zit je trouwens ook regelmatig aan tafel met directeuren, politici en andere mensen die er vaak representatief gekleed gaan. Het is gewoon prettig om er dan ook netjes uit te zien. Je vertegenwoordigt dan toch de universiteit.

Maar boven alles is dit wie ik ben. Ik houd van nette kleding, het is een onderdeel van mij.”

Benieuwd naar de artikelen van Haydée? Check dan haar blog WorkinHeels.be.

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge