Op het werk je kleden zoals je bent: maar wie ben je dan?

Eind maart schreef ik een artikel over de term ‘ fatsoenlijk‘. Het artikel ging er over dat mensen wel eens roepen dat jij ‘ je fatsoenlijk moet kleden’. Niet snel daarna las ik een opmerking van een lezer die zei dat jij je moet kleden ‘zoals je bent’. Dat hoor ik ook vaker. Je moet je op het werk je kleden zoals je bent: maar wie ben je dan?

 

Op het werk je kleden zoals je bent: maar wie ben je dan?

 

Goeie vraag!

Oké, nu moet ik wel meteen toegeven dat ik niet zelf had gedacht aan deze vraag. Een vaste lezer van Prettybusiness had op LinkedIn namelijk gereageerd op de lezer die de opmerking plaatste over dat je jezelf moet kleden zoals je bent. Zij vroeg de dame wat het nu precies was, jezelf kleden zoals je bent. Ook gaf zij daarbij aan dat je in verschillende situaties een andere rol kunt hebben.

Deze uitspraak zette mij aan het denken. Ergens hangt de term ‘ je kleden zoals je bent’ samen met ‘ jezelf fatsoenlijk kleden’. Het heeft beide te maken met het feit dat er geen eenduidig antwoord bestaat. Een mens heeft natuurlijk verschillende kanten. Ik zal voor dit artikel niet te diep ingaan op de psychologische of filosofische benadering van wie je nu bent. Er zijn genoeg mensen die dat veel beter kunnen. Voor nu zal ik mij even focussen op de relatie tussen het uiterlijk en ‘wie je bent’.

 

Verschillende rollen

De opmerking over dat je in verschillende situaties anders kunt zijn, die vind ik heel treffend. Iedereen weet dat een mens verschillende rollen in zijn of haar leven vervult. Bij iedere rol voel jij je weer anders, praat je over andere dingen en begeef jij je in andere omgevingen. Om jezelf goed te voelen in een bepaalde rol is het helemaal niet zo raar als jij je kleding aanpast. Laat ik mijzelf even als voorbeeld gebruiken.

  • Schrijver in huis – De kans is groot dat jij mij hoofdzakelijk kent als schrijver, blogger of auteur. Hoe dan ook, ik schrijf en dat is (hoofdzakelijk) mijn beroep. Tijdens het schrijven draag ik vaak comfortabele kleding, daar heb ik al eens eerder iets over geschreven in het artikel ‘dingen die mensen niet van mij verwachten‘. Dat neemt trouwens niet mijn liefde voor nette kleding weg. Naast de praktische redenen die ik noemde in het artikel zorgt deze kleding er voor dat ik makkelijk kan schrijven. Deze kleding werkt gewoon goed voor mij.
  • Schrijver buitenshuis – Als ik vanwege mijn werk buiten het huis of via Skype een afspraak heb, dan zie ik er heel anders uit dan wanneer ik thuis aan het werk ben. Ik kleed mijzelf netjes en een beetje zakelijk. In deze situaties voel ik mij namelijk comfortabel bij deze kleding.
  • Vrouw van – In mijn rol als vrouw van mijn man kleed ik mij graag extra vrouwelijk. Als ik met hem een avond weg ga, dan vind ik het fijn om mijzelf mooi te maken en lekker uit te pakken. Omdat ik mij daar fijn bij voel maar ook omdat ik weet dat hij dat leuk vindt.
  • Vriendin van – Mijn vriendinnen vinden mij vaak netjes gekleed maar ondertussen is mijn kledingstijl bij hen vaak juist wel wat meer casual. Tenminste, in vergelijking met wat ik draag als ik een avond weg ga met mijn man of wanneer ik werkgerelateerde afspraken heb. Mijn vriendinnen zijn zelf redelijk casual gekleed en ik vind het dan fijn om mijzelf daar toch een klein beetje bij aan te passen.

De rollen die ik heb beschreven zijn slecht een klein deel van alle rollen die ik daadwerkelijk vervul. Daarnaast ben ik bijvoorbeeld ook dochter, kleindochter en zus.

 

Wie ben ik dan?

Bij alle rollen die ik vervul ben ik nog steeds dezelfde Aileen, alleen kleed ik mij soms anders. Dat ik in huis geen pantalons draag wil bijvoorbeeld niet zeggen dat ik er niet van houd. En het feit dat ik mijzelf netjes kleed als ik een zakelijke afspraak heb, dat wil nog niet zeggen dat ik casual kleding afkeur.

Iedereen heeft een andere smaak en de meeste mensen passen hun kleding aan wanneer ze een andere rol gaan vervullen. Daarnaast kan je kledingstijl ook veranderen door kennis en ervaring. Denk bijvoorbeeld aan de dame waar ik maandag een artikel over publiceerde. Ze had altijd een hekel aan pakken, totdat ze er achter kwam dat het haar kon helpen bij haar werk. Maakt dit haar meteen een échte pakkenvrouw? Nee, dat zeker niet. Ze bleef dezelfde vrouw en zag er alleen af en toe een beetje anders uit.

 

Conclusie

Ik kan niet anders dan concluderen dat het lastig is om jezelf te kleden zoals je bent. Naast de rollen die je vervult heb je ook nog te maken met andere factoren zoals je omgeving, je humeur of de doelen die je hebt.

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Interessant om over na te denken zeg. Heb ik nog niet zo bij stil gestaan. Als je me nu zou vertellen dat ik me moest kleden zoals ik ben, zou ik direct m’n Converse en jeans aan doen. Maar als ik er langer over nadenk zou ik ook best m’n hakken en een mooi jurkje aan willen doen. Dit is even heel kort door de bocht, maar inderdaad, er zijn te veel interne/externe factoren die jouw kledingkeuze van de dag maken.
    Johanne onlangs geplaatst…Hoe #GIRLBOSS jou motiveert om je doelen te bereikenMy Profile

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge