Opzij Top100 machtige vrouwen 2014

Ik heb het jullie al laten weten op mijn prettybusiness.nl facebook pagina: ik ben afgelopen maandag (17-11-2014) naar het Opzij Top 100 machtige vrouwen evenement geweest! In september schreef ik al een artikel over mijn ervaringen met het evenement van vorig jaar en waarom ik van mening ben dat hier meer vrouwen heen zouden moeten gaan. En mannen! Ja, het is naar mijn mening een leerzaam evenement voor zowel mannen als vrouwen. Tenminste, als je als man blij wordt van pittige dames met ambitie. Want dat is waarmee je die avond omringt gaat worden.

 

Opening

De avond werd gepresenteerd door Sophie Hillbrand. Samen met hoofdredactrice Irene Bel opende zij de avond met een korte toespraak. Meteen werden Neelie Kroes en L0dewijk Asscher genoemd als sprekers waarna je meteen het enthousiasme vanuit de zaal kon merken. Ja, dit waren toch wel dé namen van deze avond. Als groot Neelie fan was ik allang vergeten wie er nog meer op de agenda stonden dus voor mij was ook dit een leuke start.

 

Sprekers

Lilianne Ploumen mocht als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking meteen de aftrap doen van de avond met een presentatie. Ze vertelde over haar werk als minister en over alle zaken die daarbij komen kijken. Zo gaf ze aan de afgelopen 2 jaar 70 (!) landen te hebben bezocht en bij aankomst vaak als enige vrouw bij de overleggen aanwezig te zijn.

Hierna volgde een toespraak van Anna Chojnacka die vertelde over de 1% club die ze heeft opgericht. Ze vertelde dat deze organisatie een platform bied waarbij mensen hun ideeën kunnen delen en sponsoren kunnen vinden. De achterliggende gedachte van de 1% club is dat mensen die achter een idee staan 1% van hun tijd, expertise of geld kunnen spenderen aan dit idee.

Irene Rompa vertelde vervolgens in haar presentatie over de wijze waarop zij in het leven staat. Dat als ze iets aan een ander vraagt, ze altijd nagaat of ze dat zelf voor een ander zou doen. Ze vertelde al snel dat ze zelf erg vrijgevig is en daardoor de hoeveelheid die ze aan anderen vraagt ook niet minimaal maar wel vaak hilarisch is. Zo gaf ze bijvoorbeeld ooit een appel aan een zwerver die later geen tanden bleek te hebben. Ja, Irene is duidelijk een talent als het gaat om presentaties geven. Ze is spontaan, spreekt duidelijk en een typisch geval van lekker zichzelf zijn. Bovendien weet ze met haar humor de zaal snel voor zich te winnen.

 

Talent Award

Vanessa Evers, hoogleraar sociale robotica aan de Universiteit Twente won de Opzij Talent Award. Deze award is bedoeld om jonge en talentvolle vrouwen in de schijnwerpers te zetten. Vanessa was opgegeven door haar collega en werd vervolgens door het publiek gekozen als winnaar. Door de Opzij werd ze hip, invloedrijk en succesvol genoemd. Ze vertelde over haar onderzoek naar de wijze waarop robots kunnen helpen in het huishouden en tijdens operaties. Daarbij benadrukte ze dat robots niet het werk van de mensen gaan overnemen maar er in de toekomst wel voor kunnen zorgen dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Hoewel ik (nog) geen oudere ben werd ik wel heel enthousiast van haar verhaal over robots die een vaatwasser kunnen inruimen.

Vervolgens vertelde Wilma van Ingen over haar functie als voorzitter Raad van Bestuur bij Nysingh Advocaten-Notarissen. Ze vertelde over de strijd die ze moest leveren om enerzijds hogerop te komen en anderzijds eenmaal aan de top serieus genomen te worden.

 

Sprekers

Vervolgens vertelde Wilma van Ingen over haar functie als voorzitter Raad van Bestuur bij Nysingh Advocaten-Notarissen. Ze vertelde over de strijd die ze moest leveren om enerzijds hogerop te komen en anderzijds eenmaal aan de top serieus genomen te worden.

Nazmiye Oral sprak over haar jeugd en dat haar ouders er alles aan deden om te voorkomen dat zij ging studeren. Nu ze heeft gekozen voor een zelfstandig bestaan is ze eindelijk vrij, zei Oral. Ze is bezig met de opzet van een organisatie waarin vrouwen andere vrouwen helpen die te maken hebben met een moeilijke thuissituatie. Het was heel bijzonder om te zien dat zij tijdens haar verhaal een groep vrouwen in de zaal liet opstaan die zich allen inzette om deze vrouwen te helpen.

 

Oevreprijs

 

En toen kwam Neelie Kroes het podium op. Ja, dit was een droom die voor mij uitkwam. Wat een fantastische vrouw! Ik baal er enorm van dat hier geen opnames van zijn gemaakt. Althans, ik heb het nergens op internet kunnen vinden. Mocht iemand ze wel hebben gezien, dan zou ik het heel fijn vinden als jullie het mij laten weten. Dan kan ik de opname aan dit artikel toevoegen en kunnen jullie allemaal genieten van deze toespraak.

Neelie nam de tijd en kreeg de tijd. Als eerste ontving ze de Opzij oevreprijs omdat ze als rolmodel al jaren vrouwen weet te inspireren. Hilarisch was de reactie van Neelie op deze prijs: ‘ ik ben een goed voorbeeld voor hoe je het niet moet doen’.  Ze vertelde vervolgens over haar 2 gestrande huwelijken en dat ze zich daarom niet als rolmodel zag. Vervolgens had Vanessa Evers de eer om haar te mogen interviewen. Voor ze de kans kreeg om vragen te stellen prees Neelie Venessa meteen voor haar werk als hoogleraar sociale robotica. Ze zei het geweldig te vinden dat Venessa op deze manier werkte aan een toekomst waarin ouderen langer zelfstandig konden blijven wonen.

 

Tijdens het interview en haar presentatie zag je waarom Neelie ze de oevreprijs had gewonnen. Ze sprak over de talloze keren dat ze fouten maakte en de keren dat ze succes had. Dat het belangrijk was om te blijven praten in je relatie en je niet moet verschuilen achter je vermoeidheid. Ook de term ‘macht’ werd aan een analyse onderworpen. Macht is een middel voor korte duur en invloed is iets voor langere termijn, zo zei ze. Met invloed kun je resultaten behalen en daarom hield ze niet van het woord macht. Wijze woorden van deze vrouw. En sorry Neelie, maar ik vind je invloedrijk en ook machtig. Machtig inspirerend.

 

Sprekers

Monique van ‘t Hek vertelde over haar werk als directeur van Plan Nederland. Ze gaf aan voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen meer nodig is dan alleen de wilskracht van vrouwen. Ze vertelde hoe ze in derde wereld landen mannen leert dat vrouwen kunnen werken en dat het ook goed is voor de economie. Omdat de mannen niet bekend zijn met werkende vrouwen blijven gezinnen vaak in armoede en hebben de kinderen daardoor weinig kansen door gebrek aan scholing. Monique gaf aan dat een werkende moeder ervoor zorgt dat niet alleen de kinderen kunnen studeren maar dat ook de meisjes het normaal gaan vinden dat ze gaan werken.

We kregen een heftige presentatie van Corinne Dettmeijer over haar werk als Nationaal Rapporteur. Ze adviseert de overheid onder anderen op het gebied van sexueel geweld tegen kinderen. Ook deze vrouw deed de zaal weer de ogen openen. Ze gaf aan wat de valkuilen waren binnen de samenleving en op welke manier wij kinderen kunnen helpen. En niet alleen kinderen helpen die misbruikt zijn of worden maar ook kinderen helpen door te leren wat grenzen zijn. Door te leren wat grenzen zijn kun je zorgen dat zij een besef ontwikkelen over wat wel en niet goed is. En op die manier kun je ook voorkomen dat ze (toekomstige) daders worden.

Na een optreden van Wende en een korte pauze van een kwartier vertelde Marja Elsinga over de rol van vrouwen in de (beta) wetenschap. Er zijn weinig vrouwelijke wetenschappers op dit gebied en daar moest verandering in komen, aldus Marja. We leerden dat vrouwelijke wetenschappers onderwerpen breder benaderen en daardoor op een geheel andere wijze onderzoek deden. En dat mannelijke (onderzoeks) begeleiders dan vaak zeggen dat ‘ ze de hele wereld erbij betrekken’. Heel grappig maar ook erg herkenbaar.

Lodewijk Asscher (minister van sociale zaken) mocht de avond afsluiten met een zeer persoonlijke presentatie. Hij was de eerste man die het podium van dit evenement betrad. Ja, het was een primeur. Hij gaf een gelikte presentatie van bijna een kwartier over zijn moeder, jeugd, politiek en natuurlijk over het belang van gelijkheid van mannen en vrouwen. Jullie kunnen de presentatie terug kijken door te klikken op bovenstaande video.

 

Uitreiking Machtigste Vrouw

Ten slotte werden de 10 meest machtige vrouwen bekend gemaakt. Herna Verhagen kreeg de eretitel als meest machtige vrouw van 2014 . De jury noemde de directeur van PostNL charismatisch, gedreven en eigenwijs.  Herna sloot de avond af met speech over onder anderen de manier waarop ze leiding geeft, hoe belangrijk communicatie is en de moeilijke beslissingen die ze als directeur moet nemen.

 

Aan het einde van avond kregen we allen een goodiebag mee in de vorm van een gouden tasje. En om eerlijk te zijn is dit toch wel de enige tegenvaller van de avond. Een tasje vol met folders, het tijdschrift, een onbekende film, een spiegeltje met reclame er op, hetzelfde rode notitieboekje als vorig jaar en nog wat kleine spulletjes. Misschien is mijn beeld bij een goodiebag wat te rooskleurig en mijn verwachtingen niet realistisch maar ik was toch een klein beetje teleurgesteld. Ik had bijvoorbeeld liever een goed en inspirerend boek gehad dat past bij het krachtige programma van die avond.

Mijn conclusie: vorig jaar vond ik het leuk en dit jaar was het voor mij nóg leuker met Neelie Kroes als kers op de taart. Eén ding weet ik zeker: ik ga volgend jaar weer en raad iedereen aan om dan ook te gaan. Het is een leuk avondje uit en een traktatie voor iedere ambitieuze vrouw.

 

Groetjes,

Aileen

 

 

bron foto’s

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge