Parfum etiquette op het werk

Recent vroeg een lezer wat eigenlijk de regels zijn rondom het gebruik van parfum op het werk. Wat een goede vraag! Velen spuiten iedere dag parfum op, maar zonder te weten wat nu precies de juiste hoeveelheid is. En verschilt dit ook per situatie en werkomgeving? Tijd om etiquette expert Anne-Marie van Leggelo eens uit te horen over dit ontwerp.

Parfum etiquette op het werkFoto: Pixabay

Wat zijn de etiquette rondom parfum op het werk?

”Bij parfum is het als eerste de vraag wat je naar de buitenwereld wilt communiceren. Welke parfum geschikt is, dat hangt namelijk af van je functie en het doel van de gelegenheid. Bij zakelijke gelegenheden raad ik altijd aan om subtiel om te gaan met geur. Zie het als een accessoire, iets dat wat toevoegt aan jou als verschijning. Probeer dus te voorkomen dat mensen direct een hele sterke geur ruiken wanneer ze jou zien. Uiteindelijk gaat het om de inhoud van je verhaal en niet om de geur.”

 

Maar hoe weet je nu of je parfum te sterk is? Dit ruik je zelf namelijk niet.

”Dat is ook lastig om in te schatten. Wanneer je als vrouw niet te sterk wilt ruiken, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een geurende bodylotion te gebruiken in plaats van een parfum. Dit is vaak een stuk milder en subtieler. Mocht je parfum gebruiken, dan raad ik aan om één keer te spuiten wanneer je overdag naar kantoor gaat en twee of drie keer wanneer je in de avond een afspraak hebt.

Ook de plaatsen waar je parfum op spuit bepalen hoe sterk de geur ruikt. Veel mensen spuiten in de nek, terwijl hierdoor de geur juist sterk naar voren komt. Je kunt er ook voor kiezen om de parfum in de holtes van je knieën of je ellebogen te spuiten. Daar is de huid ook dun waardoor de parfum snel wordt opgenomen, maar door de locatie komt deze niet meteen te overheersend naar voren. Daarnaast kun je het ook op je kleding spuiten. Kijk dan wel even goed naar de stoffen. Bij linnen en zijde is de kans groot dat er vlekken ontstaan bijvoorbeeld.”

 

Een sterke geur is dus not done. Maar is het ook ongepast om tussendoor extra bij te spuiten?

”Je kunt wel bijspuiten, maar wees er zuinig mee. Mocht je wat extra parfum willen gebruiken, ga dan eerst even naar het toilet. Het is namelijk niet gepast om dit in het openbaar te doen. Zeker niet wanneer je in een kleine ruimte bent. Daardoor gaan andere mensen namelijk direct naar jouw parfum ruiken.

Er zijn ook wel eens mensen die parfum gebruiken om een transpiratiegeur te verdoezelen. Dat deed men in de negentiende eeuw ook. Destijds gebruikte men veel parfum zodat je minder in bad hoefde te gaan. Maar dat is tegenwoordig zeer ongepast. Wij wassen ons over het algemeen dagelijks. Mocht je alsnog bang zijn voor een transpiratiegeur, dan kun je beter een goede deodorant gebruiken. Wel eentje met een neutrale geur, anders kan deze gaan mengen met je parfum en ruik je alsnog niet zo lekker.”

 

Zijn er nog verschillen tussen parfum in de zomer en in de winter?

”Ja, zeker. In de zomer ruiken geuren door de warmte een stuk intenser én vervliegen ze sneller. Daarom kun je het beste kiezen voor een wat lichtere en frissere geur. In de winter mag je daarom ook wat zwaardere parfum dragen.

Naast de temperaturen is het ook van belang om rekening te houden met de locatie waar je werkt. Wanneer je bijvoorbeeld in de buitenlucht werkt, dan kun je meer parfum gebruiken dan wanneer je in een gebouw werkt. Je staat namelijk verder van mensen vandaan en door de open lucht hebben anderen minder snel last van jouw geur. In Japan is het daarom bijvoorbeeld heel ongepast om zware parfum te gebruiken. Mensen leven daar relatief dicht op elkaar en dan is het niet fijn als iemand een sterke geur bij zich draagt.”

 

Zijn er verder nog zaken waar je rekening mee dient te houden?

”Wees je ervan bewust dat geur een onderdeel is van je eerste indruk en dat dit samenhangt met emoties en gevoelens. Wanneer je een uitgesproken geur bij je draagt, dan is de kans groot dat mensen daar een associatie bij hebben. Jij kunt die parfum prettig vinden, maar een ander kan daardoor bijvoorbeeld herinnerd worden aan een bepaalde gebeurtenis of persoon. Bovendien kun je door een sterke parfum dominant overkomen.

Om die reden kun je bij zakelijke gelegenheden het beste kiezen voor een neutrale geur en de meer uitgesproken parfum bewaren voor privé gelegenheden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge