Pelpina’s tips voor videosollicitaties

Pelpina Trip is een dame die ik inmiddels alweer een tijdje volg via LinkedIn. Telkens als ik haar voorbij zie komen op een video, dan kan ik het niet laten om er naar te kijken. Ze is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook een echte expert wanneer het gaat om video’s. Of een videogeek, zoals ze zichzelf liever noemt. Of het nu gaat om jezelf presenteren, nieuwe apps of interessante mensen: Pelpina weet er alles van en deelt haar kennis graag. In het artikel van vandaag geeft ze speciaal voor Prettybusiness tips voor iedereen die gaat solliciteren door middel van een video.

Pelpina's tips voor videosollicitaties

Ook bij een videosollicitatie wil jij jezelf natuurlijk zo goed mogelijk presenteren. Maar dat werkt natuurlijke anders dan wanneer iemand voor je zit. Hoe doe je dat eigenlijk? 

”Het is van belang dat je jezelf zo natuurlijk mogelijk presenteert. Het lastige aan een camera is dat het geen mens is, het geeft geen feedback. Dat is ook meteen de reden dat het zo onnatuurlijk aanvoelt om voor de camera te staan. Je ziet namelijk geen reactie en hebt geen directe interactie. En toch is het van belang dat je écht jezelf bent.

Om zo natuurlijk mogelijk over te komen is het van belang dat je géén script gebruikt. Wanneer je gaat voorlezen van een script, dan ziet dit er heel onnatuurlijk uit. Het is prima als je het voor jezelf eerst even opschrijft, maar leg het daarna weg. Je kunt beter van te voren bedenken wat de drie belangrijkste dingen zijn die jij wilt vertellen. Houd deze punten in je achterhoofd wanneer je de video opneemt. Uiteindelijk gaat het niet om de manier waarop je de video edit of iets anders, maar om jou. Jij draagt de boodschap.”

Maar dat is ook meteen zo eng: dat je een boodschap moet overbrengen zonder dat er een persoon voor je zit.

”Daarom is het goed om tijdens de video één persoon in je achterhoofd te houden die in de doelgroep valt waar jij voor presenteert. Op die manier pas je meteen je woorden en gedrag aan naar dit persoon en dat kun je zien op de video.

En vergeet niet te lachen, dat is zo belangrijk. Wanneer je niet lacht, dan zie je er snel te serieus uit. Het is leuker om naar iemand te kijken die plezier heeft in wat hij of zij doet.”

Waar kun je het beste op letten wanneer het gaat om kleding en make-up?

”Zorg er als eerste voor dat je uiterlijk past bij je doelgroep en de verwachtingen daarvan. Dat is heel belangrijk. Qua kleding raad ik aan om iets aan te trekken dat niet teveel afleidt. Dus geen drukke patronen. Dit kan er voor zorgen dat mensen daar naar gaan kijken in plaats van naar jou.

Ook de kleuren zwart en wit zal ik zoveel als mogelijk proberen te vermijden. Dit kan je erg bleek of juist donker maken. Kies liever voor een kleur die je goed staat en waar jij je goed in voelt. Want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.

Make-up raad ik zeker aan. Op de camera vallen veel zaken weg. En met make-up kun je bepaalde delen van je gezicht accentueren én wat meer kleur toevoegen.”

Heb je nog tips rondom de techniek?

”Wanneer je een video gaat opnemen dan is de audio het eerste waar je mee moet beginnen. Het klinkt misschien raar, maar als niemand je kan horen dan kun jij je boodschap ook niet overbrengen. Bovendien kun je het beeld van een video makkelijk aanpassen, maar de audio is lastiger. Zorg er dus voor dat je niet in een ruimte staat met een hoop remoer of een echo.

Daarnaast moet je goed letten op licht. Waar zijn de lichtbronnen in de ruimte waar jij je video gaat opnemen? Ik raad je in ieder geval af om een gele lamp te gebruiken of onder een lamp te gaan staan. Daardoor zie je ineens veel meer rimpels en wallen. Hier wordt niemand mooier van. Je kunt het beste voor een raam gaan staan. Dan heb je natuurlijk licht dat direct op je gezicht valt.

En dan heb je nog de positie van de camera. Een fout die veel mensen maken is dat ze de camera niet op de juiste hoogte zetten. Zeker wanneer je de webcam van je computer gebruikt, dan zie je vaak dat de camera van onderaf opneemt. Zet je computer op een stapel boeken en zorg ervoor dat de video vanaf ooghoogte wordt opgenomen.

Maar wat er ook gebeurt: wees jezelf. Er is niets zo leuk als te kijken naar iemand die authentiek is.”

Wil je meer tips over video’s? Check dan de website van Pelpina of volg haar via LinkedIn.

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor mijn informatie mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge