Pelpina Trip is een dame die ik inmiddels alweer een tijdje volg via LinkedIn. Telkens als ik haar voorbij zie komen in een video, kan ik het niet laten om ernaar te kijken. Ze is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook een echte expert op het gebied van video’s. Of een videogeek, zoals ze zichzelf liever noemt. Of het nu gaat om jezelf presenteren, nieuwe apps of interessante mensen: Pelpina weet er alles van en deelt haar kennis graag. In het artikel van vandaag geeft ze speciaal voor Prettybusiness tips voor iedereen die gaat solliciteren via een video.
Ook bij een videosollicitatie wil je jezelf natuurlijk zo goed mogelijk presenteren. Maar dat werkt natuurlijk anders dan wanneer iemand tegenover je zit. Hoe doe je dat eigenlijk?
“Het is van belang dat je jezelf zo natuurlijk mogelijk presenteert. Het lastige aan een camera is dat het geen mens is, het geeft geen feedback. Dat is ook meteen de reden dat het zo onnatuurlijk aanvoelt om voor de camera te staan. Je ziet namelijk geen reactie en hebt geen directe interactie. En toch is het belangrijk dat je écht jezelf bent.
Om zo natuurlijk mogelijk over te komen, is het van belang dat je géén script gebruikt. Wanneer je gaat voorlezen van een script, ziet dat er heel onnatuurlijk uit. Het is prima om het voor jezelf eerst even op te schrijven, maar leg het daarna weg. Je kunt beter van tevoren bedenken wat de drie belangrijkste dingen zijn die je wilt vertellen. Houd deze punten in je achterhoofd wanneer je de video opneemt. Uiteindelijk gaat het niet om de manier waarop je de video edit of iets anders, maar om jou. Jij draagt de boodschap.”
Maar dat is ook meteen zo eng: dat je een boodschap moet overbrengen zonder dat er een persoon voor je zit.
“Daarom is het goed om tijdens de video één persoon in je achterhoofd te houden die in de doelgroep valt waar jij voor presenteert. Op die manier pas je meteen je woorden en gedrag aan naar die persoon, en dat kun je terugzien in de video.
En vergeet niet te lachen, dat is zo belangrijk. Wanneer je niet lacht, zie je er snel te serieus uit. Het is leuker om naar iemand te kijken die plezier heeft in wat hij of zij doet.”
Waar kun je het beste op letten wat betreft kleding en make-up?
“Zorg er als eerste voor dat je uiterlijk past bij je doelgroep en de verwachtingen daarvan. Dat is heel belangrijk. Qua kleding raad ik aan om iets aan te trekken dat niet te veel afleidt. Dus geen drukke patronen. Dit kan ervoor zorgen dat mensen daarnaar gaan kijken in plaats van naar jou.
Ook de kleuren zwart en wit zou ik zoveel mogelijk proberen te vermijden. Deze kunnen je erg bleek of juist donker maken. Kies liever een kleur die je goed staat en waar jij je prettig in voelt. Want dat is natuurlijk het allerbelangrijkste.
Make-up raad ik zeker aan. Op de camera vallen veel details weg. Met make-up kun je bepaalde delen van je gezicht accentueren én wat meer kleur toevoegen.”
Heb je nog tips rondom de techniek?
“Wanneer je een video gaat opnemen, is de audio het eerste waar je op moet letten. Het klinkt misschien raar, maar als niemand je kan horen, kun jij je boodschap ook niet overbrengen. Bovendien kun je het beeld van een video makkelijk aanpassen, maar de audio is lastiger. Zorg er dus voor dat je niet in een ruimte staat met veel rumoer of een echo.
Daarnaast moet je goed letten op licht. Waar zijn de lichtbronnen in de ruimte waar jij je video gaat opnemen? Ik raad je in ieder geval af om een gele lamp te gebruiken of onder een lamp te gaan staan. Daardoor zie je ineens veel meer rimpels en wallen. Hier wordt niemand mooier van. Je kunt het beste voor een raam gaan staan. Dan heb je natuurlijk licht dat direct op je gezicht valt.
En dan heb je nog de positie van de camera. Een fout die veel mensen maken, is dat ze de camera niet op de juiste hoogte zetten. Zeker wanneer je de webcam van je computer gebruikt, zie je vaak dat de camera van onderaf opneemt. Zet je computer op een stapel boeken en zorg ervoor dat de video vanaf ooghoogte wordt opgenomen.
Maar wat er ook gebeurt: wees jezelf. Er is niets zo leuk als kijken naar iemand die authentiek is.”
Wil je meer tips over video’s? Check dan de website van Pelpina of volg haar via LinkedIn.
Groetjes,
Aileen