Personeel laten kiezen tussen vrouwelijk en mannelijk uniform is illegaal

Wanneer je ergens gaat werken waar je een uniform moet dragen, dan doen de meeste mensen dit gewoon. Afhankelijk van je geslacht ontvang je een dames of herenuniform en dit trek je aan. Het klinkt allemaal heel logisch. Maar voor mensen die zich geen man of vrouw voelen is dit wat minder vanzelfsprekend. Nu is gebleken dat het zelfs niet is toegestaan om je personeel te laten kiezen tussen vrouwelijke en mannelijke uniformen. 

Non-binair

Het was Justin Wetherell die dit thema de afgelopen periode bij Alaska Airlines aankaartte. Wetherell werkt bij de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij als stewardess en stewardess-instructeur.

“Wanneer ik als stewardess instructeur werk en normale zakelijke kleding mag dragen, word ik niet gedwongen tot het ‘mannelijke’ of ‘vrouwelijke’ uniformbeleid van Alaska Airlines. Geen van beide past bij mij omdat ik non-binair ben. Maar wanneer ik als stewardess werk, word ik gedwongen tot een van twee standaarden, vaak voor maximaal vier dagen per keer. Ik ben bereid om alle elementen van het uniforme beleid voor professionele kleding te volgen, zoals ik doe wanneer ik als instructeur werk, maar ik wil niet gedwongen worden in een binair uniform.”

Maar het is niet alleen een kwestie van een persoonlijke mening of ervaring. Wetherell is er zelfs achtergekomen dat het bij wet verboden is om personeel te discrimineren op basis van genderidentiteit. En dus mag de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij niet eisen dat personeel kiest voor enkel een mannelijk of vrouwelijk uniform. 

Personeel laten kiezen tussen vrouwelijk en mannelijk uniform is illegaal
Foto: Diverse uniformen Alaska Airlines (2018)
Personeel laten kiezen tussen vrouwelijk en mannelijk uniform is illegaal
Foto: Stewardessen uniformen Alaska Airlines (2018)

Personeel laten kiezen tussen vrouwelijk en mannelijk uniform is illegaal

Alaska Airlines heeft inmiddels een brief ontvangen van de American Civil Liberties Union, een organisatie die zich inzet voor de rechten van Amerikaanse burgers. Hierin staat dat de luchtvaartmaatschappij het volste recht heeft om eisen te stellen aan het uiterlijk van het personeel. Alleen mag men daarbij niet gedwongen worden om te kiezen tussen de regels voor mannen en vrouwen. Dit houdt in dat er bij het dragen van zaken zoals sieraden, make-up en het wel of niet opstropen van mouwen geen onderscheid gemaakt mag worden. 

Afgelopen week reageerde Alaska Airlines op hun website met een officiële verklaring. Hierin noemen zij zichzelf leider in hun branche wanneer het gaat om inclusiviteit op het gebied van uniformen en uiterlijke verzorging. Ze geven aan dat er het afgelopen jaar is gewerkt aan meer keuzevrijheid wanneer het gaat om het uiterlijk van personeel. Zo zouden medewerkers uit verschillende kledingstukken kunnen kiezen en zal er binnenkort een genderneutraal kapselbeleid worden ingevoerd. De luchtvaartmaatschappij sluit af met de mededeling dat ze feedback van hun personeel waarderen en op zoek zullen gaan naar mogelijkheden tot verbetering van hun beleid.

Personeel laten kiezen tussen vrouwelijk en mannelijk uniform is illegaal
Foto: Diverse uniformen Alaska Airlines (2018)

Personeel laten kiezen is niet meer van deze tijd

Ik vind dit nogal een ding. Hoeveel bedrijven zijn er wel niet die gebruik maken van een uniform? Telkens krijgt een medewerker een uniform dat past bij het geslacht van een man of vrouw. Maar dat is dus gewoon bij wet verboden. Ilse Verweij, HR-expert en lid van de sollicitatiecode commissie, vindt het een goede ontwikkeling.

”Als werkgever moet je altijd kijken naar de kwaliteiten en talenten van je medewerkers. Hierbij mag je niet discrimineren. Dus waarom zou een vrouw wel nagellak mogen dragen en een man niet? Toch blijft dit onderwerp een beetje een taboe. Terwijl het geen probleem hoeft te zijn.

Gelukkig staat gender bij steeds meer bedrijven op de agenda. Je ziet het ook bij de Hema, die verkoopt al lang geen kleding voor jongens of meisjes meer. Er is gewoon één kinderkledingmerk. Ik verwacht dat je dit op termijn ook steeds meer gaat zien bij werkkleding. Dan kunnen medewerkers kleding uitzoeken dat gebaseerd is op hun functie in plaats van geslacht. Dus wanneer je een colbert moet dragen voor je werk, dat je dan kunt kiezen voor welk model je gaat. Op deze manier creëer je als werkgever ook een veilige omgeving. Je laat het personeel zien dat ze mogen zijn wie ze zijn. En dat zorgt er uiteindelijk weer voor dat het personeel zich fijner voelt en daardoor productiever is dan wanneer je dit niet doet. Het is een win-win situatie.”

 

In Nederland?

In het geval van Alaska Airlines gaat het om een Amerikaans bedrijf. Maar zal dit ook zo zijn in Nederland? Volgens Suzanne Meijers, arbeidsrechtadvocaat en schrijver van het boek Geen gedoe met personeel, zal een rechter in Nederland een zelfde soort uitspraak doen. Tot op heden zijn er alleen nog geen vergelijkbare zaken bekend in Nederland.

Maar het is wel een duidelijk signaal. Werkgevers mogen hun medewerkers niet laten kiezen tussen tussen enkel mannelijke of vrouwelijke uniformen of bedrijfskleding. En waarom zou je dat eigenlijk eisen? Het is even een andere manier van denken, maar wel een goed signaal richting de medewerkers. 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge