Planq maakt stoelen van oude bedrijfskleding

Want to read in English? Click here.

Het hergebruiken van oude werk- en bedrijfskleding is mega hip. Er worden steeds vaker tassen of relatiegeschenken van gemaakt. Maar het is nu ook mogelijk om er stoelen of zelfs tafels van te maken. Say what? Jawel, en het is nu al een groot succes.

Planq maakt stoelen van oude bedrijfskleding

Foto: Planq

Het ontstaan 

Het zijn de broers Dennis en Anton Teeuw die dit idee hadden. Als voormalig bouwkunde studenten wisten ze dat ze beiden iets wilden gaan doen met interieur. Maar ondertussen zagen ze ook hoe de textielindustrie een steeds grotere berg met afval achterliet. En daar wilden ze iets mee gaan doen. 

Dennis en Anton Teeuw

Foto: Planq | links: Dennis – rechts Anton

Inmiddels leveren ze vanuit hun bedrijf Planq meubels die gemaakt zijn van onder meer oude bedrijfskleding.

Hoe het wordt gemaakt

Wanneer ik kijk naar de stoelen en tafels op de foto’s kan ik het haast niet geloven. Hoe kun je van zo iets soepels als stof een stevige stoel maken? Wanneer ik het Anton vraag, gaat er een wereld voor mij open.

”De vezels van textiel zijn erg sterk. Maar om het te kunnen verwerken in meubels moet het juist eerst stuk gemaakt worden. Daarom gaat de oude bedrijfskleding naar Frankenhuis, zij zijn gespecialiseerd in vertrouwelijke vernietiging.”

Planq maakt stoelen van oude bedrijfskleding

Foto: Planq

Planq maakt stoelen van oude bedrijfskleding

Foto: Planq

”De losse vezels die overblijven mengen we vervolgens met biologisch afbreekbaar bindmiddel. Dat zorgt ervoor dat we er meubels van kunnen maken. We laten de losse delen als composiet maken bij een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Daarna worden alle onderdelen aan elkaar bevestigd.

Het is duurzaam én leuk tegelijk. Want je ziet de kleur van de kleding terugkomen in de meubels.”

Planq maakt stoelen van oude bedrijfskleding

Foto: Planq

Planq kleuren

Foto: Planq

Planq is nu uitgegroeid tot een drukke onderneming waar grote bedrijven graag mee samenwerken. Zo liet eerder KLM de stewardessenuniformen verwerken in hun meubels. Maar ook Tommy Hilfiger, ABN Amro en het OLVG Ziekenhuis behoren tot de klantenkring. 

Inmiddels hebben overheidsinstanties de heren ontdekt en krijgen ze ook uit deze hoek aanvragen. Grote partijen waar ze trots op zijn, maar Anton benadrukt dat namen nog niet genoemd mogen worden. ”Want de gesprekken lopen nog,” aldus de ondernemer. 

 

Ook een Planq?

Wil jij de oude bedrijfskleding van jouw organisatie ook terugzien in een stoel of tafel? Het is allemaal mogelijk. Voor een stoel betaal je gemiddeld 350 euro en een tafel 1300 euro. Binnenkort zullen er ook kledinghangers te koop zijn, maar de prijzen daarvan zijn nog niet bekend.

Ik vind het een geweldig initiatief. Zoals Anton al zegt is het duurzaam en leuk. En dat is precies waar we tegenwoordig zo’n behoefte aan hebben. Laten we de wereld op een verantwoorde manier een beetje mooier maken. 

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge