Plus size kleding kopen in reguliere winkels

Wie het artikel over mijn gewicht heeft gelezen weet inmiddels dat het houden van mijn lichaam voor mij niet vanzelfsprekend is. Net zoals zo veel dames heb ik jarenlang moeite gehad met het accepteren van een vol lichaam, laat staan ervan houden. Ja, dit is een heel proces. En er zijn nog steeds heel veel dames die hier dagelijks mee worstelen. Door mijn blog stellen deze dames vaak vragen aan mij, wat ik ontzettend leuk vind. Naast gesprekken over acceptatie van het lichaam willen ze ook vaak weten waar ik mijn kleding koop. Veel vrouwen zijn vervolgens verbaasd als ik vertel dat ik veel plus size kleding koop in reguliere, niet- plus size winkels. Maar als plus size vrouw is het niet altijd even makkelijk, zeker niet als jij jezelf zakelijk wilt kleden. En daarom vertel ik jullie in dit artikel in welke reguliere (niet-plus size) winkels ik mijn zakelijke outfits scoor.

 

Liefde, liefde en nog eens liefde

Het kopen van kleding is een proces dat in mijn ogen enorm onderschat wordt. Natuurlijk, kleding kopen is voor sommige mensen een noodzakelijke bezigheid. Maar wie zich mooi wil kleden moet eerst zijn of haar lichaam hebben geaccepteerd. Je moet het lief hebben, weten wat je pluspunten zijn en je minpunten erkennen zonder er boos op te zijn. En dat is voor velen een kunst. Zeker omdat je een beeld van je lichaam creëert naar aanleiding van wat je ziet in de media en wat je hoort van mensen om jou heen. Daarnaast is het schoonheidsideaal cultureel bepaald. In het westen vinden mensen weer iets anders mooi dan in Aziatische of Afrikaanse landen.

Al deze factoren hebben invloed op jouw mening en de manier waarop jij naar je lichaam kijkt. Vervolgens is het aan jou de taak om kleding uit te zoeken dat bij je past, waar jij je goed in voelt en waarvan jij vind dat het mooi is. En daar kan de omgeving dan weer op reageren.

Heb je het door? Als eerste is er een omgeving die jou beïnvloed, vervolgens is het de uitdaging om jezelf mooi te vinden (ongeacht wat de omgeving daarvan vindt) en daarnaast ben je ook genoodzaakt om kleding te kopen. Want naakt rondlopen is niet zo verstandig. Als laatste is er weer een omgeving die wat gaat vinden van jouw kleding. Dat maakt kleding kopen zo lastig. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je een winkel moet vinden die past bij jouw lichaam en budget, aansluit bij jouw wensen en binnen een redelijke afstand te bereiken is.

Afgezien van de praktische zaken staat de liefde voor jouw lichaam is bovengenoemd proces centraal. Trouw blijven aan jouw smaak en het behoud van zelfvertrouwen is essentieel als jij je mooi en authentiek wilt kleden. En zonder liefde is dit onmogelijk. Zeker wanneer je als volle dame bij reguliere kledingwinkels je outfit wil scoren.

Daarom kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is. In het artikel ‘ intens gelukkig met maat 44′ kun je tips lezen als je hier moeite mee hebt.

 

Welkom in de wereld van curvey woman

Persoonlijk zit ik meestal qua maat aan de top bij reguliere confectie winkels. De meeste bekende winkels gaan tegenwoordig tot maat 44 en in een enkel geval tot 46. Als de pasvorm past bij mijn lichaam, dan heb ik geluk. Maar de kleding moet niet een beetje smal vallen want dan houd het voor mij op. Er is simpelweg geen grotere maat die ik kan pakken.

Ook leuk: ‘ kan ik een maatje groter pakken voor u?’ Nee, ik heb de grootste maat…

Natuurlijk, de verkoopsters bedoelen het goed. Maar bij meer van dit soort opmerkingen op één dag wordt ik best sacherijnig. Om die reden vermijd ik het grootste gedeelte van de bekendere confectie winkels. Denk hierbij aan:

 • WE woman: Bij hoge uitzondering past de kleding maar het uitproberen is simpelweg te tijdrovend.
 • Esprit: Hetzelfde verhaal als WE, alleen dan vind ik de collectie vaak ook minder mooi.
 • Villa en Only: Na talloze pogingen vertelde de verkoopster mij dat XL gelijk staat aan maat 42. Tja, dat verklaard een hoop…
 • H&M: Voor veel mensen is het misschien vloeken in de kerk (in dit geval een blog over kleding) maar ik kom nooit in deze winkel. Niet omdat ze de maat niet verkopen maar vooral omdat ik niet iedere voering, naad of stof wil controleren op zwaktes en slechte afwerkingen. En ja, ik weet dat ik hierdoor een groot gedeelte van het aanbod van zakelijke kleding afwimpel. Maar ik wacht dan liever op de uitverkoop van een winkel die kleding verkoopt dat gemaakt is van een betere kwaliteit.

 

En dan heb ik nog een aantal winkels waarbij ik in een goede bui wel eens naar binnen stap:

 • The Sting: Goed zoeken en kritisch kijken voordat je gaat passen wil nog wel eens iets opleveren.
 • Hema: De kwaliteit verschilt sterk maar de basic Tshirts passen altijd.
 • Didi: De stijl is verre van zakelijk maar de basics zijn zeer goede kwaliteit.

 

Yess please

En gelukkig zijn er een aantal winkels die mij regelmatig blij maken:

 • Steps: Een enkele keer zitten mijn brede heupen of volle borsten in de weg maar het passen is zeker de moeite waard. En sinds kort wordt de hele collectie tot en met maat 46 aangeboden i.p.v. maat 44.
 • Superstar: De collectie werd de laatste jaren steeds meer casual maar regelmatig zijn er een mooi colbert of blouse tussen die perfect is voor op het werk. Helaas wordt deze keten dit jaar opgeheven.
 • V&D: En dan met name vanwege de collectie van Mart Visser. Helaas is deze winkel failliet (net zoals de Promiss waar ik ook altijd graag kleding kocht). Ik kreeg bericht van hem dat zijn nieuwe collectie binnenkort ook te koop is via zijn shop en dat er meer verkooppunten komen.

 

Collage_Fotor

Bovenstaande outfit: Blouse en broek: Steps, vest: Superstar.

 

Daarnaast zijn er (gelukkig!) diverse winkels die zowel de reguliere – als plus size maten verkopen maar dat zal ik een apart artikel over schrijven.

 

Ben jij ook een curvey woman en shop je ook graag bij reguliere winkels? Zo ja, waar koop jij het liefste je kleding?

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

 1. Wat een ontzettend leuk stuk om te lezen!
  Ik draag maat 40 en heb soms nog steeds moeite om mezelf te accepteren, ik werk op kantoor in een modezaak dus ik draag vaak een mix van zakelijk & casual.
  Ik vind merken als Vila, Sandwich of 10 Days hele mooie stukken hebben op zakelijk gebied. Leuk blog,
  Ik ga je even opslaan!

  • Wat leuk om te horen! Dankjewel 🙂
   Ik denk dat veel vrouwen moeite hebben om zichzelf te accepteren, het blijft vaak een ‘ding’. Ik ben zelf ook echt dol op Vila. Balen dat ze maar tot maat 42 gaan, dat gaat hem bij mij niet worden. Wellicht gaan ze in de toekomst meer maten verkopen.

 2. Ha Alleen!

  Maatje 46/48 hier en ben dol op de Topvintage en Vanilia. Beiden om dezelfde reden: de gehanteerde lengtes. Ik ben 1m80 en de kleding van Promiss en Didi komt altijd zeker 10 cm boven de knie uit.
  Vanilia lukt bij jurken maat 44 en Topvintage heeft echt een geweldige uitleg bij elk product. Voorliefde voor Glamour Bunny en Stop Staring!

  H&M heeft tegenwoordig heel veel van hun kleding ook in maat 46 en groter. Wie weet een herkansing?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge