Premier Justin Trudeau en zijn Star Wars sokken

De Canadese premier trok begin deze maand internationaal de aandacht toen hij onder zijn driedelige pak Star Wars sokken bleek te dragen. Dit deed hij tijdens een bezoek aan zijn Ierse collega Enda Kenny. Maar waarom zou hij dat doen? Hoe zit het eigenlijk met premier Justin Trudeau en zijn Star Wars sokken? Is het humor, ongepast of strategie?

 

”May the Fourth be with you”

Op onderstaande foto zie je de premier en zijn opvallende sokken.

Ik vind het niet zo vreemd dat deze foto de wereld over is gegaan. Een premier die tijdens een zakelijke afspraak zijn liefde voor Star Wars publiekelijk uit, dat is opvallend. Maar waarom deed hij dat eigenlijk?

Hij liet de wereld niet lang wachten op een antwoord. Nog op dezelfde dag dat de foto werd genomen stuurde hij een tweet de wereld in met #MayTheFourthBeWithYou. Met deze hashtag verwijst hij naar de legendarische zin ‘May the force be with you’ uit de Star Wars film. De foto werd genomen op vier mei en vandaar dat het woord ‘Force’ was vervangen met ‘Fourth’. En op vier mei is het de internationale Star Wars dag. Op deze dag verkleden wereldwijd allemaal Star Wars fans zich als de figuren uit de film.

Trudeau is duidelijk een serieuze fan en zag waarschijnlijk door zijn functie geen mogelijkheid om zichzelf te verkleden. Op zijn eigen manier doet hij toch mee met deze bijzondere dag. Maar het is niet de eerste keer dat hij onder een driedelig pak kiest voor een paar opvallende sokken.

 

 

 

 

Humor of ongepast?

Nu kun je jezelf afvragen of dit wel gepast is. Kan een premier wel op die manier de aandacht trekken? Praktisch gezien is het mogelijk, dat is duidelijk. Maar is het wenselijk? Zorgt het er niet voor dat zijn politieke boodschap minder duidelijk naar voren komt? Moet hij zich niet met andere dingen bezighouden? Hoe serieus neemt hij zijn werk eigenlijk?

Tja, iedereen zal er anders over denken maar op het internet werd zijn actie vol enthousiasme ontvangen. Maar waarom eigenlijk? Er zijn verschillende factoren die hierin een rol spelen:

  • De situatie – Timing is bij dit soort acties heel belangrijk. Dat heeft hij vast van zijn vader geleerd die eerder ook enige tijd de premier van Canada was. En hij snapt het gewoon. Wanneer Trudeau zijn Star Wars sokken had aangetrokken tijdens een ceremonie die in het teken stond van de slachtoffers van een ramp, dan was het niet zo een goede zet geweest. Sterker nog, waarschijnlijk had heel het internet over hem heen gevallen. Ook al zou het gaan om dezelfde sokken en zou hij hebben gepraat met dezelfde collega op dezelfde dag. Omdat zijn ontmoeting geen zware lading had was het oké.
  • Wat zijn we van hem gewend? – Deze man staat al geruime tijd bekend om zijn opvallende kledingkeuzes en gedrag. Recent besloot hij te gaan joggen in een zeer korte broek, liet hij na een vergadering de bijzondere yoga houding mayurasana zien (met je hele gewicht balanceren op je handen) en poseerde hij zonder shirt toen een kind hem tegenkwam op vakantie en met de premier op de foto wilde. En wat denk je van die keer dat hij ging strippen voor het goede doel? Dit is slechts een kleine selectie van zijn bijzondere acties. Hierdoor zijn mensen inmiddels wel wat van hem gewend en dus passen de sokken naadloos bij zijn imago.
  • Balans is alles – Trudeau mag dan wel grappige sokken dragen, er staat altijd iets tegenover. Iets waardoor niet alleen Star Wars fans hem in zijn hart sluiten. Nee, hij steelt regelmatig veel meer harten. Zo stopte hij tijdens zijn rondje hardlopen voor mensen die een selfie met hem wilde maken en noemt hij zichzelf een troste feminist. Ook deed hij mee met een campagne om aandacht te vragen voor de rechten van transgenders. En als klap op de vuurpijl liet hij zich voor een interview voor Vogue liefdevol en intiem fotograferen met zijn vrouw die minstens net zo knap is als hij zelf. Wel of geen Star Wars fan, het zijn allemaal acties waar een groot deel van het publiek blij van wordt.

 

Politicus of celebrity?

Maar deze man is niet iemand met zomaar een liefde voor een film en een talent voor yoga. Nee, hij snapt gewoon heel goed dat we in 2017 leven. Met alleen goede teksten en een ijzersterk politiek programma kom je er niet. Vroeger zorgde dat voor stemmen en aanhangers, tegenwoordig werkt het heel anders. Mensen willen weten wie je bent, wat je doet, waar je van houdt en vooral dat je ook gewoon een mens bent. Want dat is hoe tegenwoordig steeds meer mensen bekend worden, door zichzelf te laten zien. Dus feliciteert hij zijn vrouw door middel van een selfie van het koppel op Instagram en laat hij zich regelmatig fotograferen met bekende mensen. Ja, hij weet de foto’s met andere staatshoofden mooi af te wisselen met bekende gezichten die iets dichterbij de mensen staan. Denk aan een Facebook oprichter Mark Zuckerberg en zanger The Weeknd.

Wanneer je zou vergeten dat hij de premier van Canada is, dan zou je haast gaan denken dat je hier te maken hebt met een celebrity. Bijna wekelijks haalt hij de media met een opvallende actie en ondertussen steelt hij met zijn knappe en charismatische uitstraling iedere keer weer de show. Zowel mannelijke als vrouwelijke collega’s vallen herhaaldelijk voor de charmes van Trudeau. Het doet mij sterk denken aan de manier waarop celebrity’s vaak het nieuws halen. Meestal door een opvallende actie en zelden door het werk wat ze doen. Maar daardoor maken ze hun werk juist weer makkelijker. Ze krijgen meer aandacht, meer fans en dus meer mensen die uiteindelijk weten wie ze zijn en wat ze doen. Well done Justin, je snapt het helemaal. Wellicht helpt het je ook om je politieke doelen te halen? De tijd zal het uitwijzen…

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Een goede analyse! Ik vind ook dat het oogt getuigt van een persoonlijkheid met gevoel voor humor, vooral als het onder zo’n net pak gedragen wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge