Prince de galles: de ideale ruit voor op het werk

Ik ben altijd al dol geweest op ruiten. Ze vallen wat mij betreft in dezelfde categorie als de krijtstreep: ze zijn klassiek en zeer geschikt voor op het werk. En makkelijk te combineren, dat ook nog. Of het nu om een geruite blouse gaat, of een broek. Toch heeft hij een wat stoffig imago. Zeker de Prince de galles, mijn persoonlijk favoriet. Maar hij wordt steeds populairder.

Recent zag ik bij de webshop van Esprit een hoop kledingstukken met ruiten. Ze hebben zelfs een collectie hebben gemaakt met geruite kleding, geïnspireerd op de Prince de galles. Bijna 60 items, waaronder ook een hoop dames pakken. Maar ook losse colbertjes en pantalons. Oké, hip is het dus zeker.

Tijd om hier eens wat dieper in te duiken: waar komt deze ruit vandaan en hoe kun je hem op verschillende manieren op het werk dragen, zowel casual als zakelijk?

 

Geschiedenis

De Prince de galles is eigenlijk een bepaald soort stof die ook wel eens Prince of Wales plaid wordt genoemd. Van origine werd hij vooral gemaakt van wol, maar tegenwoordig zie je het in verschillende soorten stoffen terug. Kenmerkend zijn de grote en kleine ruiten die erin verwerkt zijn. Je ziet deze stof het meeste terugkomen in pantalons en colberts.

De Prince de galles wordt ook nog wel eens verwisseld met Glen Urquhart, een stof die hier op lijkt. Het verschil tussen deze twee is dat de Prince de galles een ruit bevat met daarin een contrasterende kleur. Denk bijvoorbeeld aan een grijze ruit met een donkerrode draad. 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Michael (@clothmaven) op

De Glen Urquhart bevat een ruitpatroon waar geen contrasterende kleur in is verwerkt. Vroeger werd deze vaak gemaakt in de kleuren donkerblauw en wit, maar tegenwoordig zie je ze ook veel in het grijs en zwart.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Bespoke JB (@therowjb) op

 

Beide stoffen en patronen werden begin 1800 bedacht. Het begon allemaal bij koning George IV, die wilde dat de clanleden in Schotland een eigen patroon kregen. Later zijn steeds meer mensen dit gaan overnemen en uiteindelijk is het een modieuze print geworden die je tegenwoordig veel terugziet in kleding.

 

Stoer en casual

Maar dat het een oud en klassiek patroon is, dat wil natuurlijk niet zeggen dat je hem ook meteen die uitstraling hoeft te geven.

Prince de galles: de ideale ruit voor op het werk
Foto: Esprit webshop

Nu de wat grovere schoenen in de mode zijn, zie ik steeds vaker dat vrouwen deze dragen in combinatie met de klassieke ruit. Zo krijgt hij een wat meer casual en stoere uitstraling, terwijl het patroon van de stof er ondertussen voor zorgt dat je er toch netjes uitziet.

 

Sportief met een streep

Prince de galles: de ideale ruit voor op het werk
Foto: Esprit webshop

Dit jaar was hij daar ineens: de sportieve streep op de zijkant van de broek. En ja, dit zie je ook steeds meer terugkomen in combinatie met het Prince de galles motief. Alle drie de broeken die je hier boven ziet, zag ik op de website van Esprit. Het zorgt ervoor dat het geheel er vlot en modieus uitziet, zonder de chique uitstraling te verliezen. 

 

Warm en winters

Prince de galles: de ideale ruit voor op het werk
Foto: Esprit webshop

Als liefhebber van warme kleuren word ik persoonlijk toch het meeste blij van de donkerblauwe variant met rode accenten. Zelfs met een casual spijkerbroek of een trui ziet het geheel er nog heel netjes uit. 

 

Draag jij wel eens een ruit en zo ja, hoe combineer jij deze?

 

Groetjes,

Aileen

 

 

 

 

Prince de galles: de ideale ruit voor op het werk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge