”Problemen met ziekenhuiskleding zijn makkelijk op te lossen”

Er wordt de laatste jaren steeds meer gesproken over kwaliteit in de zorg. Een van de belangrijke thema’s zijn de werkomstandigheden van de medewerkers. Bedrijfskleding is hierbij een onderbelicht thema. Wist je dat ook de kwaliteit van de kleding nog weleens te kort schiet?

 

Problemen met ziekenhuiskleding zijn makkelijk op te lossen

Ik sprak hier over met Leon Vaassen die als eigenaar van Vaassen Textile Consultancy al vijfentwintig jaar onderzoek doet naar de gebreken van textiel in de zorg. Terwijl er volgens Vaassen een hele eenvoudige oplossing is voor dit probleem…

Problemen met ziekenhuiskleding zijn makkelijk op te lossen
Foto: Leon Vaassen

Leon, welke problemen zie jij vooral bij werkkleding in de zorg?

”Ik word de laatste jaren steeds vaker gevraagd om in ziekenhuizen te onderzoeken waarom de textiel niet voldoet aan de kwaliteit die men wil. Dat kan gaan om kussens, dekbedden, dekens, lakens en handdoeken. Werkkleding is daar ook een onderdeel van. Daarnaast heeft Intrakoop, de organisatie die zorginstellingen adviseert over de inkoop van textiel, mij gevraagd om een audit te ontwikkelen hiervoor. Zij zien ook dat dit een belangrijk thema is. Op wat voor manier de werkkleding niet voldoet, dat verschilt. Stoffen waarbij de kleuren overlopen op de kleding zelf. Dat zie je ook meteen, aangezien er veel wit wordt gedragen in ziekenhuizen. Het kan ook zo ver overlopen, dat zelfs de onderkleding vlekken krijgt. Soms kan de stof de transpiratie niet goed afvoeren of gaat het snel pillen. Pillen is wanneer er op de stof kleine bolletjes ontstaan.”

 

Je zou toch verwachten dat er kwaliteitseisen zijn voor dit soort zaken in de zorg?

”Op een bepaalde manier zijn deze er ook wel. Zodra het gaat om de kleding die tijdens de operaties wordt gedragen, dan zijn er allemaal eisen. Maar wanneer je gaat kijken naar de kleding van het personeel dat niet opereert en aan het bed staat, dan zijn er weinig eisen. Denk aan bijvoorbeeld verpleegkundigen, artsen en laboranten. De eisen die er voor hun kleding zijn, zijn oud en beperkt. Ze hebben vooral betrekking op het gewicht en de samenstelling van de stof. Dit zijn eisen die niks zeggen over het werk dat mensen doen. Kortom: ze zijn niet praktijkgericht.”

 

Op wat voor manier kan men ervoor zorgen dat de kwaliteit verhoogd wordt?

”Er is al ruim tien jaar een technische specificatie, een voorloper op een norm, die ziekenhuizen hierbij kan helpen. Deze Europese technische specificatie, de CEN/TS 14237:2015, zorgt ervoor dat de eisen passen bij hetgeen waar mensen in de praktijk behoefte aan hebben. Kleurvastheid is daar een goed voorbeeld van. Je wil niet dat de kleuren van de stof gaan overlopen of afgeven op de onderkleding. Maar het moet ook tegen een bepaalde wrijving kunnen zonder dat het gaat pillen.

Sommige kleding kan na een keer dragen al gaan pillen. En wat denk je van de levensduur van kleding? Wanneer je geen eisen stelt aan het aantal wasbeurten dat het moet meegaan en de vormvastheid (de mate waarin de kleding dezelfde vorm blijft behouden na het wassen), dan blijf je nieuwe kleding kopen. Want kleding die bijvoorbeeld krimpt door het wassen, daar heb je niets aan.”

 

Het klinkt als een goede manier om de kwaliteit van ziekenhuiskleding te verbeteren. Waarom wordt dit niet al gebruikt?

”Tja, dat heb ik mij ook weleens afgevraagd. Waarom zou je als ziekenhuis niet hogere eisen stellen aan je werkkleding? Het heeft vooral te maken met een stukje onwetendheid.

Mensen blijven vaak graag bij het oude. Ze bestellen ieder jaar opnieuw dezelfde kleding zonder te kijken of het beter zou kunnen. Wanneer je als ziekenhuis tegen de leverancier van de kleding zegt dat je wil dat de kleding hieraan voldoet, dan is de kans groot dat je moet wisselen van kleding.

Bovendien heb je dan ook minder keuze. Want wanneer jij je aan deze specificatie houdt, dan kom je er al snel achter dat niet iedere stof geschikt is voor werk in het ziekenhuis. Daar ontstaat wrijving. Want tegenwoordig vindt men de uitstraling van werkkleding zo belangrijk, dat de kwaliteit soms op de tweede plaats komt te staan.”

 

Dat lijkt mij geen goede ontwikkeling….

”Dat is het ook zeker niet. Omdat er steeds meer wordt gelet op de uitstraling en minder op de kwaliteit, komen er ook sneller klachten. Het is daarom belangrijk dat zorginstellingen zoals ziekenhuizen deze norm als vertrekpunt gaan nemen. Maar het gaat natuurlijk verder dan alleen deze organisaties.

Ook de leveranciers en ontwerpers van kleding en de wasserijen die vaak kleding leveren, die zouden zich hier ook bewuster van moeten zijn. Kwaliteit zorgt uiteindelijk voor een langere levensduur van kleding en dus is het duurzamer. Daar willen we met zijn allen naar toe; duurzame kleding.”

 

Onderbelicht thema

Het is opvallend om te zien hoe erover van alles wordt gesproken in de zorg, maar je dit thema eigenlijk niet voorbij ziet komen. Terwijl kleding iets is wat mensen dagelijks dragen, waarin ze hun werk moeten uitvoeren. Ik ben blij dat Leon zijn ervaring en kennis hier wilde delen. Laten we hopen dat de kwaliteit in de zorg ook op dit onderdeel wordt verbeterd.

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/Ebook) en Bol.com (niet gesigneerd).

Groetjes,

Aileen

* Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Vaassen Textile Consultancy. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge