Programmeurs en zakelijke kleding

Ja, en dan is het nu eindelijk tijd om jullie te laten zien wie al die tijd mijn technische steun en toeverlaat is. Hij werkt vanaf dag 1 al achter de schermen mee aan Prettybusiness en heeft mij de afgelopen 2,5 jaar heel veel geleerd over mijn website. Ik noem hem altijd in mijn dankwoord aan het einde van het jaar: mijn broer Nick. Hij werkt al een lange tijd fulltime als programmeur bij Webprint. Ik vraag mij altijd al af of mannen in de ICT nu écht nooit nette kleding dragen. En waarom dat eigenlijk zo is. Ik besloot het mijn broer te vragen en zo hadden we een gesprek over programmeurs en zakelijke kleding.

Programmeurs en zakelijke kledingFoto: Maja Kalkhoven

De typische programmeur

Oké, ik ken zelf maar een handje programmeurs. Bij mijn vorige werkgever liepen er een aantal rond en in mijn directe omgeving kan ik er een paar benoemen. Als ik denk aan dit soort mannen dan zie ik altijd de wat stoffige types voor mij. Ze zijn teruggetrokken, en zo ziet hun kledingstijl er eigenlijk ook uit: neutraal en onopvallend. Maar echt een bepaalde stijl kan ik niet herkennen. Toen ik met mijn broer sprak over dit onderwerp bleken er toch bepaalde specifieke kenmerken te zijn.

”Wat mij opvalt is dat een relatief groot aantal programmeurs een baard dragen en lang haar hebben. En niet zo een nette baard. Nee, een beetje het type ‘ik heb geen zin om te scheren. Bij mannen zie je vaker een baard die ze even zijn vergeten te scheren maar bij veel programmeurs is de hele kaaklijn niet meer zichtbaar. Een flinke baard zeg maar. En die lange haren, die zijn ook echt lang. Ze kunnen gewoon een staart dragen.

Ik werk in Nederland en België als programmeur en dit valt mij echt op, maar misschien is dat op andere plaatsen weer anders. En natuurlijk zijn er genoeg programmeurs die geen lange baard hebben en hun haren kort dragen. Maar het valt mij wel op. Ik moet wel bekennen dat als ik een man met een baard en lang haar zie, dat ik dan meteen denk dat het vast een goede programmeur zou zijn. Maar dat komt omdat je dit uiterlijk minder snel ziet bij mensen die andere functies bekleden. De kans is gewoon groot dat iemand met dit uiterlijk een programmeur is. Mijn manager zegt zelfs dat een goedgeklede, glad uitziende programmeur vaak geen goede programmeur is.”

 

Een beetje gek

Wauw, er zijn dus duidelijke kenmerken bij programmeurs. Maar afgezien van de haren, hoe zit het dan met de kleding? Dat bleek een heel ander verhaal te zijn.

”Programmeurs zijn vaak de buitenbeentjes van het bedrijf. Ik vind het wel aparte types. Ze zijn vaak best wel teruggetrokken of juist heel erg goed gebekt. Meestal hebben ze een beetje een excentriek karakter. En dit zie je ook terug in hun kleding. Het is eigenlijk altijd casual maar ze hebben soms wel aparte dingen aan. T-shirts met grappige teksten bijvoorbeeld. Ze trekken eigenlijk gewoon aan waar ze zin in hebben.

Maar soms zijn er wel bepaalde dingen die niet kunnen. Zo hoorde ik dat een collega ooit op het werk was gekomen met slippers en toen werd hij hier op aangesproken. Dit vonden ze écht niet kunnen.  Maar aan de aan de andere kant is een korte broek bij mijn werkgever in België bijvoorbeeld weer wél toegestaan. In sommige moderne bedrijven wordt het zelfs aangemoedigd door het bedrijf zelf.”

 

Waarom nooit nette kleding?

Maar ik blijf mijzelf afvragen waarom ze altijd zo casual gekleed zijn. Komt dit door het karakter van deze mensen of heeft de werkomgeving hier ook invloed op? Mijn broer heeft hier in ieder geval een duidelijk beeld over.

”We wilden met het team een keertje iets laten bedrukken op een tegel, voor in het kantoor. Het was meer een experiment, kijken hoe dit er uit zou gaan zien. Mijn collega’s kozen toen de tekst ‘Managing programmers is like herding cats’. Vrij vertaald betekent dit dat het geven van leiding aan programmeurs hetzelfde is als katten hoeden. Denk dan meer aan hoeden als in de zin van schapen hoeden. Ik vind het een geweldige tekst en heel toepasselijk. Een kat heeft een sterke wil, gaat zijn eigen gang en ziet jou niet echt als een baas. Het feit dat jij bepaalde dingen bepaalt wordt getolereerd, maar meer ook niet. Een kat doet wat hij wil. En zo is het ook met programmeurs.

Deze mannen doen hun ding en zien hun leidinggevende ook meer als iets dat ze accepteren. Prima, zolang zij maar hun werk kunnen doen. De rest van het bedrijf begrijpt doorgaans ook niet goed wat ze doen – vaak zelfs inclusief hun managers, of niet in detail. Dit maakt ze op den duur ook wat eigenwijzer. En dat zie je ook terug in de kleding. Programmeurs zijn gewoon niet bezig met hun omgeving. Daardoor hebben zij ook niet het gevoel dat ze zich hieraan zouden moeten conformeren. Zakelijke kleding komt vaak voort uit het bewustzijn van je omgeving. Je bent je bewust van de organisatie en past je kleding hier op aan. Dat doen deze mannen dus niet.”

 

Conclusie

Ik vind het altijd erg leuk om van iemand anders te horen hoe hij of zij tegen werkkleding binnen een bepaalde branche aankijkt en dat vond ik nu ook weer leuk. Zeker bij programmeurs want dit zijn wel een bepaald type mannen. Ze staan bekend om casual kleding en zo te horen is dat dan ook logisch. Ze trekken zich simpelweg niets aan van hun omgeving. En dat maakt dit type eigenlijk ook wel weer leuk.

 

Groetjes,

Aileen

 

Disclaimer: ik heb in dit artikel de woorden van Nick gebruikt en hij werkt alleen met mannen, daarom dat er wordt gesproken over ‘deze mannen’. Vanzelfsprekend zijn er ook vrouwelijke programmeurs. 

6 reacties

  1. Dit hele verhaal kan je ook toepassen op ingenieurs!
    Wel eens de serie ‘The Big Bang Theory’ gezien?

  2. Grappig artikel. Mijn man is ook een ‘nerd’ (nerd is niet negatief bedoeld). Sinds kort werkt hij bij 1 van de big 4 en moet hij wat vaker netjes. Het is alleen ‘jammer’ dat hij nu zo’n dure smaak heeft 😉 (als in: Oger pakken, van Bommel schoenen). Gelukkig is hij in het weekend nog wel lekker nonchalant 🙂

    PS: hij heeft een ‘baard’ maar die is op standje 1 geschoren 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge