Protest van Duitse beachvolleybalsters tegen bikiniverbod heeft gewerkt

Want to read in English? Click here

Van acht tot en met twaalf maart zal er voor het eerst een beachvolleybaltoernooi voor dames plaatsvinden in Qatar. Karla Borger en Julia Sude, twee bekende Duitse beachvolleybalsters, hebben aangegeven niet mee te spelen. Zij hebben namelijk te horen gekregen dat het land strikte kledingvoorschriften voor het toernooi heeft opgesteld, waaronder een verbod op bikini’s. En dat is nu net wat de dames tijdens hun werk dragen…

Protest van Duitse beachvolleybalsters tegen bikiniverbod heeft gewerkt
Foto: Pixabay

T-shirt en broek

Borger en Sude zeggen zich te willen aanpassen aan de lokale gebruiken, maar vinden de kledingvoorschriften te ver gaan. Volgens de regels moeten zij een T-shirt dragen en een broek die tenminste over de knie komt. Maar dat vindt het duo veel te warm om te dragen in Qatar, waar het in maart zo’n 27 graden kan worden.

“Qatar is het enige land waar de regering ons vertelt hoe we ons werk moeten doen. (…) Als men ons niet toelaat onze werkkleding te dragen, kunnen we ook niet werken,” zei Borger, die in 2013 vicewereldkampioen werd, zondagavond op de Duitse radio. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Julia Sude (@juliasudeofficial)

Foto: Julia Sude (rechts) en Karla Borger (links)

Omdat het grootste deel van de beachvolleybalsters het geen probleem vond om zich aan te passen, besloot de internationale volleybalbond FIVB het toernooi door te laten gaan. De grote prijs van 250.000 euro en het geringe aantal toernooien door corona zal volgens de media meespelen. Maar ondanks dat de meesten de kledingvoorschriften voor lief namen, hebben de woorden van Sude en Borger veel impact gehad. Het protest van de twee Duitse spelers werd groot nieuws en de organisatie zwichtte uiteindelijk onder de internationale druk. De strenge kledingvoorschriften zijn geschrapt.

In 2019 was het een ander verhaal

Het verbod wordt gekoppeld aan de kledingvoorschriften die in het land gelden, waarbij de bedekking van bepaalde lichaamsdelen centraal staat. Toch is het opvallend dat deze nu zijn opgesteld. Want in 2019 nam de organisatie het niet zo nauw met deze regels tijdens de World Beach Games in Qatar. De dames mochten gewoon in hun bikini spelen en de heren in enkel een zwembroek. 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ANOC World Beach Games (@anocworldbeachgames)

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ANOC World Beach Games (@anocworldbeachgames)

 

Protest van Duitse beachvolleybalsters tegen bikiniverbod heeft gewerkt

Een jaar geleden deed men dus niet zo moeilijk. Vervolgens worden er strenge regels opgesteld om ze weer in te trekken zodra de media erover gaat schrijven. Het klinkt allemaal best vreemd, maar ergens sta ik er niet van te kijken.

In 2019 deelde ik mijn verontwaardiging over de nieuwste dresscode van de stewardessen van Qatar Airways. De dames moesten voor hun werk onder andere hun gezichtshaar en de haren op hun onderarmen verwijderen. De luchtvaartmaatschappij had de nieuwe regels door middel van een interne memo gecommuniceerd. Maar die memo was terecht gekomen bij de vakbond FNV, die de memo weer naar mij toestuurde. Op mijn artikel, dat werd besproken in vijf kranten, op de radio en diverse online platformen, kwamen veel reacties. Mensen vonden de regels te ver gaan. Al snel na de ontstane commotie besloot Qatar Airways de dresscode in te trekken

Gezien het verhaal van de beachvolleybalsters lijkt het een truc waar ze in Qatar gedreven in zijn. Ze zoeken de grenzen op, maar zwichten net zo snel weer voor de media. Zo zie je maar weer dat het zin heeft om je uit te spreken wanneer je het niet eens bent met de dresscode op het werk. Hoe groot de organisatie ook is, de woorden van twee dames kunnen het beleid veranderen. En dat is maar goed ook.

Groetjes,

Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge