Psycholoog levert titel in na kritiek op sexy uiterlijk

In een paar dagen tijd is Kaat Bollen hét gesprek van de dag geworden. De Belgische psychologe heeft namelijk haar titel teruggeven nadat ze een waarschuwing kreeg van de psychologencommissie. Ze zou met haar open houding richting seksualiteit het imago van de beroepsgroep schaden. De zaak houdt de gemoederen in België en Nederland druk bezig. Mensen zijn woedend. Maar dit is niet alles wat er speelt…

Psycholoog levert titel in na kritiek op sexy uiterlijk
Foto: Pexels / Pixabay

Kaat Bollen

Het verhaal begint vorig jaar, wanneer een collega naar de Belgische Psychologencommissie stapt. De man vindt dat de presentatie van Bollen de waardigheid en geloofwaardigheid van hun beroep aantast. Als reden worden haar sexy foto’s op Instagram, het meewerken aan een vrouwvriendelijke pornofilm (Porna) en het presenteren van een burlesque-show in sexy kleding genoemd.

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kaat Bollen (@kaatbollen)

De commissie was het hiermee eens en tikte de psychologe in maart 2020 op de vingers. Vervolgens ging Bollen in hoger beroep, maar kreeg eind vorig jaar opnieuw te horen dat ze “te allen tijde bewust moet zijn van haar profilering en waardigheid”. Als ze hier geen rekening mee zou houden, dan zou ze volgens de commissie de waardigheid van het beroep aantasten en imagoschade veroorzaken. 

Bollen was woedend, met name omdat het ging om zaken die zij in privétijd had ondernomen. Maar daar had de commissie geen boodschap aan: “Door haar publiekelijke uiting wordt het onderscheid juist vervaagd en moet ze rekening houden met het feit dat haar gedrag de beroepsgroep kan schaden.” Naar aanleiding van de uitspraak besloot ze per direct haar titel terug te geven. Ze gaf aan dat als ze zichzelf niet kon zijn, ze liever geen psycholoog was.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kaat Bollen (@kaatbollen)

Meer dan psycholoog

De uitspraak van de commissie is opvallend, zeker als je kijkt naar de context van de situatie. Van Bollen is naast psycholoog namelijk vooral seksuoloog en relatietherapeut. En juist haar openheid rondom seks heeft haar in België zo bekend gemaakt. Zo schreef ze Het Schaamhaarboek, Het Borstenboek, Boek der lusten en Met drie in bed. 

Hoewel de boeken goed werden gelezen, kreeg ze ten tijde van de publicatie in 2011 ook al te maken met kritiek vanuit haar werkveld. Het Centrum van Integrale Gezinszorg Tamar ontsloeg Bollen zelfs vanwege Het Schaamhaarboek en Het Borstenboek. De organisatie gaf aan haar niet serieus te kunnen nemen omdat ze zo vaak over seks praatte in onder meer interviews over haar boeken. Voor de gezinnen en tienermoeders waarmee ze werkte zou ze geen goed voorbeeld zijn.

Bollen was het hier niet mee eens en zag haar openheid juist als haar kracht. Na haar ontslag ging ze aan de slag bij een werkgever in Eindhoven, die geen moeite had met haar boeken en uitspraken. 

 

Psycholoog levert titel in na kritiek op sexy uiterlijk

Inmiddels heeft Bollen haar eigen praktijk waarin ze zich richt op relationele en seksuele problemen. Ook is ze lector op het Postgraduaat Seksuologische Hulpverlening van de hogeschool UCCL in Diepenbeek. Daarnaast verkoopt ze online seksspeeltjes, is ze spreker en schuift ze als expert regelmatig aan bij televisieprogramma’s. Je zou zeggen dat ze, nu ze niet meer afhankelijk is van een werkgever, zich vrij zou moeten kunnen bewegen. Maar zelfs nu wordt ze dus op de vingers getikt voor haar open houding richting seks.

Ik kan heel goed begrijpen dat ze haar titel heeft ingeleverd. Ze heeft in het verleden al vaker kritiek van hogerhand ontvangen op haar open houding richting seks. En dat moet wel eens een keer afgelopen zijn. 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kaat Bollen (@kaatbollen)

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kaat Bollen (@kaatbollen)

Evolutionair gezien

Hoe schokkend het ook is voor veel mensen, mij verbaast het niets dat dit is gebeurd. Vrouwen worden anno 2021 nog steeds geacht om zich op een bepaalde manier te uiten. Zeker wanneer het gaat om uiterlijke presentatie. In 2017 was het Mindy, een Amerikaanse dokter, die van haar werkgever te horen kreeg dat ze zich op Instagram te sexy had gepresenteerd. En in hetzelfde jaar waren het de stewardessen van AirAisia die, nota bene in uniform, een klacht hadden gekregen omdat ze er te aantrekkelijk uit zouden zien.

Maar het gaat veel verder dan dit. Het idee dat vrouwen niet aantrekkelijk mogen zijn in een zakelijke context zit heel diep in de mens geworteld. Uit Brits onderzoek is gebleken dat mannen vrouwen met een decolleté als minder competent ervaren. En wie denkt dat vrouwen toleranter zijn richting hun eigen sekse, die komt bedrogen uit. Uit onderzoek onder vrouwen tussen de 30 en 39 jaar oud blijkt 61% een sexy vrouw op de werkvloer niet serieus te nemen. 

Volgens onderzoekers heeft dit te maken met de sociale verhoudingen die ons gedrag bepalen. Evolutionair gezien gebruikten vrouwen hun uiterlijk om aan een partner te komen. Daarom zouden mannen bij een aantrekkelijke vrouw bang zijn voor ontrouw, terwijl de eigen sekse de vrouw weer wantrouwt omdat ze haar man zou kunnen afpakken. Aantrekkelijke vrouwen creëren gevoelens van jaloezie, angst en seksuele onzekerheid bij beide seksen.

Dit verklaart ook waarom bovengenoemde dames kritiek ontvangen, maar men er geen probleem van maakt wanneer brandweermannen half naakt voor een kalender poseren. Want dit is iets dat ook al jaren gebeurt en kennelijk geen probleem is.

 

Niet opgeven

Het gedrag mag dan wel evolutionair gezien begrijpelijk zijn, maar dit praat het zeker niet goed. We zijn inmiddels in staat om verder te kijken dan onze primaire gevoelens en dat is juist hetgeen wat hier is misgegaan.

Men is zich niet bewust geweest van het feit dat deze beschuldigingen totaal geen goede gronden kent. Sterker nog, het is discriminerend en gaat zelfs in tegen de gedragsregels van de betreffende commissie. Hierin staat onder meer dat een psycholoog zijn of haar deskundigheid moet blijven ontwikkelen. En dat is precies wat Bollen doet. Door over haar vak te praten, presentaties te geven en erover te schrijven blijft ze leren. 

Via Instagram heeft ze inmiddels laten weten dat ze zich enorm gesteund voelt door de publiciteit die haar verhaal heeft gekregen. Op sociale media delen vrouwen massaal sexy foto’s met #IstandwithKaat erbij, om de psychologe te laten weten dat ze het met haar woede eens zijn.

Bollen is zich op dit moment aan het oriënteren of ze zich kan aanmelden bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Daarnaast ontvangt ze ook steun van Bart Somers, de Vlaamse minister van Gelijke Kansen. Hij heeft aangegeven deze week in gesprek te willen gaan met de psychologencommissie. En dat is maar goed ook, want Bollen laat het hier zeker niet bij zitten. Ze zegt het niet alleen voor zichzelf te doen, maar ook voor haar dochters en de generaties die nog gaan volgen.

En daar mogen we blij mee zijn. Want de strijd voor vrouwenrechten opgeven is geen optie.

Nooit.

 

Groetjes,
Aileen

P.s: mijn Belgische blog-collega (tevens onderzoeker aan de universiteiten van Gent en Antwerpen) Haydée De Loof heeft een interessant artikel geschreven over de klacht die begin 2020 werd ingediend. Je kunt het hier lezen.

P.s: Wil je meer weten over werkkleding in de zorg? Check dan het boek Helden in witte pakken. Te koop via o.a. Shop Prettybusiness (gesigneerd exemplaar/E-book) en Bol.com(niet gesigneerd).

2 reacties

  1. Wat leuk dat je in dit artikel naar mijn blog verwijst!
    Ik snap dat er cliënten zijn die sexy kledij niet wenselijk vinden bij hun therapeut. Maar die cliënten kunnen dan kiezen voor een psycholoog die zich iets conservatiever profileert. Op dezelfde manier zullen er ook cliënten zijn die net wél bewust kiezen voor iemand die heel open is over seksualiteit. Dat is aan de cliënt om dit uit te maken. Zolang de deontologische codes niet geschaad worden heeft de psychologencommissie daar weinig over te zeggen, vind ik.
    Haydée onlangs geplaatst…In 2020 heb ik kruimels van tafel opgeveegdMy Profile

  2. Ik luisterde gisteren naar een podcast van Marie Forleo waarin ze vertelde dat er voor elke ondernemer een markt is. In haar geval ging het om prijzen, maar ik denk dat dat in dit geval ook geldt. Wat Haydée hierboven al zegt, er zullen echt wel mensen zijn die bewust voor een psycholoog kiezen die juist wat meer open is. Mooi om te zien dat zoveel mensen zich achter Kaat scharen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge