puistjes camoufleren

Bijna iedereen heeft het wel eens: de confrontatie met puistjes of rode vlekjes in de ochtend. Als het nu je armen of benen betreft dan kun je die nog bedekken met kleding maar op je gezicht wordt het een ander verhaal. Het kan je humeur verpesten, je onzeker maken en bij sommigen ervoor zorgen dat ze liever niet de deur uit gaan. Nee, we houden niet van dit soort verrassingen in de ochtend. Maar wat kun je nu het beste doen om deze te camoufleren?

Ik heb al meer dan 10 jaar dagelijks last van puistjes en ben daarom altijd op zoek het antwoord op deze vraag. Ik ben naar talloze schoonheidsspecialisten geweest (hallo uitslag), medicijnen van de dokter gehad (ik kon mijn huid van de pijn niet eens meer aanraken), heb geëxperimenteerd met eten (weinig effect) en weet nu dat ik mij er gewoon bij neer moet leggen. Ik drink veel water, gebruik een overvloed aan maskers (helpt echt!) en probeer veel te slapen. Maar die confrontatie in de ochtend is er altijd: hoe groot is vandaag de schade?

 

Wegwerken kan niet, camoufleren wel

Inmiddels weet ik dat wegwerken van puistjes simpelweg niet mogelijk is. Je kunt ze niet ‘weg’ maken als ze eenmaal dikker worden. Echte dikke puistjes zul je dus altijd zien. Het enige wat je kunt doen is de rode kleur camoufleren en deze kleur zoveel als mogelijk laten overlopen is de kleur van je huid. En geloof me: dit is iedere dag een uitdaging. Hoe erger de ‘schade’, des te nauwkeuriger ik te werk ga. Nu heb ik sinds een half jaar een manier gevonden waarmee ik mijn puistjes kan camoufleren. Ik zal je vertellen hoe ik dat doe.

 

Op de linker foto zie je de puistjes op mijn wang zonder make-up en op de rechter foto met make-up. Bij mij zijn de puistjes het ergste op mijn wang en rond mijn kaaklijn. Omdat ik jullie goed wil laten zien wat ik precies doe heb ik ervoor gekozen om niet mijn gehele gezicht maar een deel ervan te gebruiken. Op deze manier kun je de details zien.

 

1. Voorbereiden

Om te zorgen dat de make-up goed blijft zitten moet de huid goed voorbereid worden. Na het reinigen van mijn huid gebruik ik de Biotherm Aquasource 24h Gel (€36,95* via Douglas.nl) als dagcrème op mijn gezicht. Dit is een luchtige crème dat snel intrekt en geen vettig laagje achter laat. Het laatst genoemde is van groot belang: de dagcrème moet altijd volledig in je huid zijn opgenomen voordat je er iets anders op gaat aanbrengen. In principe kun je iedere verzorgende crème gebruiken mits deze dus niet te vet is.

Daarna gebruik ik de New CID Cosmetics i prime Foundation Primer (€31,35* via HQhair.com). Ook hierbij geldt: je kunt iedere willekeurige foundation primer gebruiken. Het gebruik van een goede dagcrème en foundation primer is belangrijk als je puistjes wilt gaan camoufleren. Zonder een dagcrème wordt je huid niet verzorgd en zonder een primer blijft de make-up minder goed zitten.

 

2. Camoufleren

Als eerste is goed gereedschap heel belangrijk. Om te camoufleren gebruik ik:

  • Vichy Dermablend compacte foundation (Nr.15 – opal)- te koop in de apotheek en bij Yourskin (nu*)voor €22,70
  • Vichy Dermablend Foundation (Nr.15 – opal) – ook te koop in de apotheek en bij Yourskin (nu*)voor €19,61
  • Yves Rocher Fond de teint stralend & verjongend effect in de kleur Beige très très clair- voor €29,00* te koop bij Yves Rocher
  • Kwasten van de Zoeva Rose Golden Luxury Set: nummer 102 – Silk Finish ,en 110- Face Shape of 142- Concealer Buffer. Je kunt de set of de kwasten los kopen op de website van Zoeva.de

 

Afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van de puistjes gebruik ik kwast nummer 110 of 142. Nummer 110 (Face Shape, los €9,80*) is een brede, stevige kwast die ook gebruikt kan worden om je gezicht te ‘shapen’ , zoals de naam al aangeeft. Hiermee kun je gemakkelijk grote hoeveelheden puistjes camoufleren.  Ik kom later in dit artikel terug op wat ‘shapen’ precies is.

Nummer 142 (Concealer Buffer, los €8,80*) heeft dezelfde vorm maar is iets smaller en daarom handig voor kleine puistjes of het camoufleren van wallen d.m.v concealer. Ik raad je aan om dit type kwasten aan te schaffen als je de puistjes serieus goed wilt bedekken.

Ik dip de kwast in de Vichy Dermablend compacte foundation en zorg met ronddraaiende bewegingen in het doosje ervoor dat de foundation goed aan de kwast hecht. Dan druk ik de kwast voorzichtig tegen de ergste puistjes aan op mijn gezicht. Ik verspreid de foundation over de puistjes door telkens licht te drukken. Ga vooral niet vegen of met ronddraaiende bewegingen de foundation verdelen. Op deze manier dekt het minder en krijg je eerder een  ‘masker’ effect op je gezicht door de dikke laag die je creëert. Begin met weinig en bouw de foundation rustig op, afhankelijk van de hoeveelheid puistjes op je gezicht. Door zachtjes te duwen blijft het goed zitten.

 

Daarna breng ik de Yves Rocher Fond de teint stralend & verjongend effect en de vloeibare Vichy Dermablend Foundation aan op de rug van mijn hand. Voor een extra goede dekking gebruik ik graag ook de vloeibare Dermablend foundation maar omdat deze kleur net te gelig is voor mijn huid meng ik die met een de foundation van Yves Rocher. De foundation van Yves Rocher is net iets lichter en dekt iets minder goed waardoor de kleur beter past en de dekking niet extreem wordt.

Ik meng de foundations op de rug van mijn hand met kwast nummer 102 (Silk Finish). Door de foundation eerst op mijn hand aan te brengen wordt hij alvast verwarmd door de temperatuur van mijn huid. Hierdoor wordt hij vloeibaarder en hecht daarvoor beter. De Silk Finish kwast is speciaal gemaakt om foundation aan te brengen en kost los €12,80*. Met deze kwast breng ik ook nu de foundation aan door zachtjes te drukken op mijn huid. Ik ga net zolang door tot de vloeibare foundation gemengd is met de compacte foundation en je dus geen verschil ziet tussen de kleuren.

 

Afwerken

 

Na het aanbrengen van de foundations glimt de huid een beetje. Om te zorgen dat de huid niet glimt en de make-up goed blijft zitten breng ik een transparante fixerende poeder aan. Deze poeder voorkomt dat de make-up gaat vervagen en geeft het geheel gelijk een matte finish. Hiervoor gebruik ik de poederkwast van Zoeva (Nr.106, los €12,80*) en de Expert make-up Fluweelzachte losse poeder van Yves Rocher (€18,00*). Welke poeder kwast of fixerende poeder je gebruikt is niet zo belangrijk als de producten die ik heb gebruikt tijdens het camoufleren. Het camoufleren is het belangrijkste onderdeel en moet daarom goed gebeuren. Wat betreft de afwerking kun je ook voor een paar euro een fixerende poeder en poeder kwast van de Kruidvat of Etos gebruiken.

Je zult nu zien dat de puistjes mooi zijn gecamoufleerd en de kleur op je wangen egaal is. Nu ga ik het gezicht wat meer vorm geven, ook wel ‘shapen’ genoemd. Als eerste breng ik een matte bronzer aan op mijn wangen. Ik gebruik hiervoor de Rimmel London Natural Bronzing Powder in de kleur 026 Sun Kissed (€8,99*)  in combinatie met een blush kwast van Zoeva (wordt niet meer verkocht). Ik begin bij de oren en breng de bronzer met ronddraaiende bewegingen aan richting de wangen.

Om mijn wangen wat meer kleur te geven gebruik ik een blush in de kleur Rose Gold uit het Sleek Face Contour Kit (€12,99*). Ik breng de blush aan op de appeltjes van mijn wangen en vervaag richting de oren op dezelfde manier als dat ik met de bronzer heb gedaan.

 

Resultaat

Op de foto’s hier boven zie je opnieuw hoe het er uit zag voor en na het camoufleren. Op de foto rechts kun je gemakkelijk zien dat er van een halve meter afstand zo goed als niets te zien is van de puistjes.

Heb je het gevoel dat er nu wel erg veel poeder op je gezicht zit? Gebruik dan een fixerende spray. Deze spray zorgt ervoor dat het overtollige poeder verdwijnt en de make-up goed blijft zitten. Je ziet dit soort sprays niet vaak in de winkel en kun je daarom het beste online kopen.

 

Als laatste wil ik jullie zeggen: oefening baart kunst! Veel succes.

Groetjes,

Aileen

 

 

*De prijzen die genoemd worden zijn gebaseerd op de prijs die de betreffende webshop op dat moment hanteert. Webshops kunnen de prijzen op ieder moment veranderen.

2 Comments

  1. Dank je wel Aileen, wat een goeie tips. Ook ik heb nog wel eens een verrassing op mijn gezicht als ik wakker wordt. Nu weet ik hoe het moet. Thanks!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge