Rode lippenstift op de werkvloer: kracht of risico?

Rode lippenstift, inmiddels kan ik mij geen leven meer zonder dit product voorstellen. Ik ga de deur niet uit zonder hem eerst aan te brengen. Het geeft mij een goed gevoel, ik word er blij van. En ik ben niet de enige. Verschillende studies hebben de positieve kanten van rode lippenstift benadrukt, maar daarbij zijn er ook een hoop zaken die men over het het hoofd heeft gezien…

 

Rode lippenstift op de werkvloer: kracht of risico?

 

Handig!

Wanneer je via het internet op zoek gaat naar de effecten van rode lippenstift, dan kun je rekenen op leesvoer waar je zeker een paar uur mee bezig bent. Er zijn vreselijk veel onderzoeken gedaan naar specifiek dit type product. De meest opvallende onderzoeksresultaten op een rij:

 • Met rode lippenstift zouden vrouwen er jonger uitzien.
 • Mannen zouden langer naar een vrouw kijken en eerder naar haar toestappen wanneer ze rode lippenstift draagt, dan wanneer zij helemaal geen lippenstift op heeft.
 • Vrouwen met gekleurde make-up (waaronder rode lippenstift) worden als competenter ervaren dan vrouwen die dit niet dragen. Het dwingt ook respect af en geeft zelfvertrouwen.
 • Met rode lippenstift (of kleding) zouden vrouwen in de horeca meer fooi ontvangen dan wanneer zij een andere kleur dragen.

Wanneer je naar bovenstaand lijstje kijkt, dan ben je bijna geneigd om alle lippenstiften die niet rood zijn in de prullenbak te gooien. Want het maakt je dus jonger, zelfverzekerder, aantrekkelijker én je zou er ook nog meer geld door gaan verdienen. Tenminste, wanneer je werkt in de horeca. Zou het bij andere beroepen net werken? Dat hangt uiteraard af van je beroep én de kleur. Maar daar ga ik later verder op in.

 

Het verschil

Dat je met rode lippenstift gezien wordt, dat weet ik. Twee jaar geleden maakte ik al eens foto’s van mijzelf met en zonder rode lippenstift.

Rode lippenstift op de werkvloer: kracht of risico?

Deze felle lippenstift vind ik persoonlijk erg mooi, maar is niet de beste kleur voor mij. Hij is te fel wat mij betreft, zeker voor op het werk. Hoe dan ook, de foto’s illustreren wel goed wat het met je gezicht en uitstraling kan doen. Op beide foto’s draag ik namelijk mijn haren en verdere make-up op dezelfde manier en ook mijn gezichtsuitdrukking is niet veranderd. Toch lijken mijn groene ogen donkerder en is mijn gehele uitstraling krachtiger.

 

Kort door de bocht

Nogmaals, het klinkt allemaal erg mooi. En wanneer jij geen rode lippenstift draagt, dan zul je na het lezen van de studies er bijna spijt van krijgen dat je het niet doet. Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet.

Zonder verder afbreuk te willen doen aan de onderzoeken die ik heb genoemd, vind ik dat er wel een beetje makkelijk wordt gesproken over rode lippenstift. Alsof je er direct zelfverzekerd uitziet en aantrekkelijk bent. Laten we even eerlijk zijn. Er zijn genoeg vrouwen die er zonder lippenstift veel beter uitzien omdat ze zich simpelweg beter voelen wanneer ze dit niet dragen. De kans is groot dat deze vrouwen er juist minder zelfverzekerd en daardoor ook minder aantrekkelijk uitzien wanneer ze het alsnog zouden dragen.

Maar hoe jij je voelt met rode lippenstift, dat is ook afhankelijk van je werkomgeving. In sommige omgevingen wordt het minder gedragen en dan zul jij ook snel het gevoel hebben dat het daardoor ongepast kan zijn. Het is dan te opvallend of het mag gewoon niet. Zo heb ik bijvoorbeeld ooit stage gelopen in een atelier waar luxe bruidsjurken met de hand werden gemaakt. Soms betaalden ze bepaalde stoffen tweehonderd euro per meter. Een klein vlekje met rode lippenstift is zo gemaakt. Je zult begrijpen dat lippenstift over het algemeen uit den boze was, maar de kleur rood al helemaal.

 

Succes

Daarnaast is het vinden van de juiste kleur ook een hele opgave, zo weet ik uit eigen ervaring. Er bestaan duizenden, en misschien nog wel meer kleuren rood voor op je lippen. De ene kleur kan je heel mooi staan, terwijl een tint donkerder of lichter je juist minder mooi maakt. Om nog maar te zwijgen over de keuzes tussen mat, glanzend of met glitters. Want dat laatste zie je ook steeds vaker. Ga tussen al die merken en kleuren maar dé perfecte tint vinden. Succes.

Het heeft mij heel wat jaren gekost voordat ik een rode lippenstift had gevonden die de juiste kleur, structuur en prijs had. Inmiddels draag ik alweer een tijdje dagelijks de vloeibare, matte lippenstift (kleur 1995) van Gerard Cosmetics. Die kun je zien op de bovenste foto in dit artikel. En ja, zoals ik in het begin  al schreef geeft het mij een goed gevoel. Niet omdat het rood is, maar gewoon omdat ik het mooi vind staan. Het past bij de kleur van mijn haar en zonder de lippenstift voel ik mij inmiddels zelfs ‘kaal’.

 

Maar dat is mijn relatie met rode lippenstift. Ik ben benieuwd naar die van jou. Geeft rode lippenstift jou ook zelfvertrouwen of draag je liever een andere, of helemaal geen kleur op je lippen?

 

Groetjes,

Aileen

 

 

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

4 Comments

 1. Ik vind rode lippenstift ook mooi al draag ik het niet vaak. Sommige kleuren maken juist dat ik een heel oud “bekkie” krijg. Het liefst draag ik een rode lipstick met blauw erin, maar ik ben zo onhandig met al die tinten, ik herken het moeilijk.
  Op de linkerfoto oog je vriendelijker en meer benaderbaar, op de rechterfoto veel krachtiger. Leuk om dat zo naast elkaar te zien!
  Babs onlangs geplaatst…Event Pixi bij Babassu Amsterdam – A Touch of SummerMy Profile

 2. Een mooie kleur rood staat heel fris. Ik vind het altijd lastig om geen rood op je tanden te krijgen. Heb je hier nog tips voor?

 3. Ik draag bijna altijd lippenstift een meestal rood. Mijn favorieten zijn de superstay soorten, daar heb je geen omkijken naar; ze geven niet af en blijven echt goed zitten.
  Ik pas de kleur van mijn lippenstift vaak aan op mijn outfit en daarbij ga ik ook wel eens voor roze of paars. Mijn favoriete rood heeft een blauwe ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge