Ruikende collega’s

Iedereen kent wel één of meerdere collega’s die er regelmatig onverzorgd uit zien. Of nog erger: vies ruiken. En vooral in het laatste geval wordt dit als vervelend ervaren. Voor veel mensen is dit een moeilijke kwestie. Hoe ga je hier mee om en wanneer zeg je er iets van?

Ruikende collega's

 

De collega die vervelend ruikt

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat je de ander helpt door hem of haar aan te spreken op de geur. In dit soort situaties probeer ik mijzelf altijd in te leven in de ander. Zou ik het willen weten wanneer er een onaangename geur om mij heen hangt? Ja, dat wil ik dan graag weten. En ik denk dat iedereen dat wil weten. Helaas vinden veel mensen het erg lastig om dit aan te kaarten. Heb je hier ook moeite mee maar wil je het wel bespreekbaar maken? Probeer dan met de volgende punten rekening te houden:

  1. Onwetendheid: Er is een kans dat jouw collega zich niet bewust is van de geur. Hierdoor kan iemand schrikken en dicht klappen.
  2. Privacy: Om bovenstaande reden is het belangrijk dat je dit onderwerp in een privégesprek aankaart. Je hebt hier te maken met een zeer persoonlijk issue.
  3. Problemen: Jouw collega loopt misschien al langdurig met dit probleem rond. Hij of zij kan hier al jaren last van hebben en door dit gesprek wordt het probleem (opnieuw) bevestigd.
  4. Ziekte of aandoening: Wanneer iemand al lang met een soortgelijk probleem worstelt, dan is de kans groot dat er sprake is van een aandoening of ziekte die deze geur veroorzaakt. En in het ergste geval is het een probleem die niet opgelost kan worden. Sommige mensen raken nare geurtjes niet kwijt door middel van deodorant of parfum.
  5. Locatie: De locatie van de geur is zeer bepalend wanneer je iemand aanspreekt. Een stinkende adem kun je makkelijk oplossen met kauwgom (tenzij de stank wordt veroorzaakt door sigaretten), maar een overheersende transpiratiegeur is wat lastiger. Deodorant kan een uitkomst bieden, maar werkt bij een extreme geur slechts tijdelijk.
  6. Onverschilligheid: De meeste mensen zullen het naar vinden om te horen dat ze een onaangename geur bij zich dragen. Maar er zijn ook mensen die zich er weinig van aantrekken. Ik heb iemand ooit horen zeggen ‘dat op deze manier er ook geen mensen naar hem toe komen’. Tja, in dat geval is een nare geur dan wel weer handig.

 

Do’s

  • Spreek in de ik-vorm. De confrontatie is al naar genoeg. Als je gaat spreken namens meerdere collega’s dan kan iemand zich vervolgens extra ongemakkelijk gaan voelen op de werkvloer. En dat is niet het doel van het gesprek.
  • Bied een oplossing aan als dat mogelijk is. Bijvoorbeeld deodorant bij een transpiratie geur of kauwgom bij een sterk ruikende adem. Jouw collega zal je dankbaar zijn.  Bovendien is het probleem meteen opgelost. Het eventueel ongemakkelijk gevoel is daardoor ook meteen verdwenen.

 

Don’ts

  • Spreek in nette taal en probeer straattaal te vermijden. Woorden als meuren, stank, walmen en rieken klinken niet erg aardig. Je kunt beter kiezen voor woorden zoals ruiken en (nare) geuren.
  • Praat niet te hard over het probleem. In dit geval is fluisteren altijd beter dan iets te luid praten.

 

Als jij zelf vervelend ruikt

En je kan natuurlijk ook zelf worden aangesproken door een collega. Hier volgen enkele tips.

  • Bedank je collega altijd voor het feit dat hij of zij jou heeft aangesproken. Het vraagt moed en lef om dit te doen.
  • Probeer het probleem zo snel als mogelijk op te lossen. Gebruik bij transpiratiegeur meteen je deodorant of vraag aan een collega of je zijn of haar (spuit) deodorant mag lenen. (Check ook het artikel over transpiratie geuren in colbertjes en transpirerende voeten)
  • Je kunt jezelf ook voorbereiden op deze ongemakkelijke situaties door bepaalde items in je locker op te bergen. Denk hierbij aan deodorant, parfum, kauwgom, mondwater en mondspray. Je zult het misschien slechts eens per jaar gebruiken maar het voorkomt wel een ongemakkelijk gevoel op het werk.

 

Heb jij wel eens last van collega’s die een nare geur met zich mee dragen? En hoe pak je dit aan? Wat zeg je wel en wat niet? Laat je reactie hier onder achter in een comment.

 

Groetjes,

Aileen

2 reacties

  1. Van HG heb je ook een middeltje wat helpt tegen een zweet geur die niet meer uit kleding gaat! Het is een potje met korreltjes en het werkt heel goed met bijvoorbeeld sportkleding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge