Sieraad Art Fair 2016

Een aantal weken geleden kwam Femke Toele bij mij langs om haar nieuwe FAT collectie te laten zien. Diegene die mij al wat langer volgen zullen deze naam wellicht herkennen. Begin 2015 liet ik in een artikel haar sieraden zien. Sindsdien volg ik deze inspirerende vrouw op de voet.

collage_fotor12

Ze werkt tegenwoordig veel meer met goud en verschillende steensoorten dan voorheen. Ik vind het erg mooi. In ons gesprek vertelde ze mij dat ze haar collectie tijdens de Sieraad Art Fair in Amsterdam zou presenteren. Ze gaf mij 2 vrijkaarten en vroeg of ik wilde komen. Of ik dit wilde? Ja, heel graag!

 

Sieraad Art Fair 2016

collage-sieraad-art-fair10

v.l.n.r: collectie FAT, Femke Toele, Laura Blagogee en ik, collectie FAT

En zo stond ik afgelopen donderdag in eens bij één van de grootste internationale sieradenbeurzen die er bestaat. Ik ging gezellig samen met modeontwerpster Laura Blagogee (met wie ik nu een videoreeks opneem) en keek mijn ogen uit. Ik laat je de meest bijzondere items zien en vertel jou natuurlijk meteen hoe je deze op een zakelijke manier zou kunnen dragen.

 

Zeer opvallende items

collage-sieraad-art-fair6

collage-sieraad-art-fair7

Bovenstaande kettingen komen uit de collectie van Raluca Buzura, een Roemeens sieradenmerk. Het zijn geen sieraden voor typische maandagochtenden op kantoor maar zeker geschikt voor een bijzondere gelegenheid. Denk hierbij aan een gala of speciaal (zaken)diner.

 

collage-sieraad-art-fair5

Tijdens de Sieraad Art Fair twijfelde ik af en toe wel eens of ik daadwerkelijk sieraden zag. Sommige items waren zo apart, het waren kunstobjecten opzich. De taart op bovenstaande foto’s is hierbij een goed voorbeeld. Deze taartstukjes zijn van het Roemeense merk Maru Jewelry en gemaakt om als broche te dragen. Een zeer opvallend sieraad maar een must have voor de kunstzinnige, zakelijke dame die wel van een grapje houdt. Voor haar is deze bijzondere broche geschikt om op het colbert te dragen tijdens een bezoek aan een zakelijke beurs of wanneer ze een toespraak houdt.

 

collage-sieraad-art-fair2

Over eyecathers gesproken, zie hier boven een ontwerp van de Nederlandse Louise Seijen ten Hoorn. Het is een ketting die je ook als beeld kunt neerzetten. Hoe gaaf! Als je de ketting bekijkt wanneer hij staat dan lijkt het niet echt een draagbaar item. Maar na het zien van de foto’s aan de wand kom ik daar meteen op terug. Echt een prachtig item voor een chique bijeenkomst. Perfect als statement ketting wanneer je een speech moet geven of tijdens een zakelijk diner.

 

Voor alle werkdagen

sieraad-art-fair13

Al snel na binnenkomt viel mijn oog op de Brech collectie van de Nederlandse Maarten Versteeg. In vergelijking met veel andere ontwerpers maakt hij subtiele sieraden, maar ze zijn zeker niet minder bijzonder. Wat mij het meeste opviel waren de ringen met zogenaamde ‘draaiparels’. Deze parels kun je zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van je ring dragen. Je kunt ze als het ware omdraaien zonder dat de maat van je ring veranderd.

Ik vind deze ringencollectie erg draagbaar, strak en uniek. Perfect voor de werkende vrouw die van subtiele en moderne sieraden houdt.

 

collage-sieraad-art-fair-1

Bovenstaande broches deden mij sterk denken aan de stijl van Madeleine Albright waar ik laatst een artikel over schreef. Deze items komen uit de collectie van de Nederlandse Louise Seijen ten Hoorn. Heel bijzonder en bijna symbolisch. Alsof je er iets mee wilt zeggen. Feministen zouden kunnen spreken over het doorbreken van een (in dit geval) ijzeren plafond. Of misschien dat je gewoon gezien wilt worden? Of juist zichtbaar bent, maar niet hoorbaar? Je kunt het op verschillende manier interpreteren.

Ik denk dat deze broche heel gaaf zouden staan bij een donkergrijs of zwart colbert. En, in tegentelling tot veel broches op deze beurs, is dit wel echt een item die je dagelijks kunt dragen.

 

 

collage-sieraad-art-fair9

Als grote liefhebber van gouden, vrouwelijke sieraden was ik meteen dol op de collectie van de Nederlandse Heleen Hoogenboom en Sanne Bogers. Een lust voor het oog. Onder de naam HoogenboomBogers maken deze dames elegante sieraden met veel parels en andere parelmoerkleurige stenen. Perfect voor de dagelijkse werkdag maar ook zeer geschikt voor speciale gelegenheden.

 

collage-sieraad-art-fair4

collage-sieraad-art-fair3

De vrouw die houdt van grote, opvallende ringen kon haar hart ophalen bij de collectie van DA ME designartmode. Dit Italiaanse merk heeft een aantal prachtige ringen ontworpen die mij sterk doen denken aan de zee. Vormen die lijken op koraalrif, prachtig geslepen stenen en parels verwekt in gouden ringen. Need to say more? Gewoon wauw… Opvallend maar ook heel draagbaar. Perfect voor de extravagante, werkende dame die haar sieraden graag als een eyecather op draagt.

 

Conclusie

De Sieraad Art Fair is voor mij echt één van de meest bijzondere evenementen die ik dit jaar mee heb mogen maken. Ik ben over het algemeen geen grote kunstliefhebber maar van dit soort kunst kan ik geen genoeg krijgen. Niet alleen waren de sieraden prachtig maar ook de organisatie, de communicatie en het eten was goed geregeld. Over het eten gesproken, ook dit was niet bepaald doorsnee. Zo kocht ik bij dit evenement een Coonbroodje, een soort volkoren wrap in de vorm van een ijshorentje. Volledig biologisch en gevuld met onder anderen kip, sla en een heerlijke jam. Leuk detail: het broodje kreeg ik in een klein bloempotje. Het was té leuk om er geen foto van te maken.

sieraad-art-fair14

 

 

Voor dit artikel heb ik een selectie gemaakt tussen de ruim 200 foto’s die ik deze avond heb geschoten. Ik moest een keuze maken en omdat er zoveel bijzondere items waren was dat lastig. Daarom komt er morgenavond een tweede artikel online over deze beurs. Hierin zal ik de sieradencollectie laten zien die het meeste indruk op mij heeft gemaakt. Nieuwsgierig? Morgen staat het artikel vanaf 19.00 op Prettybusiness.

 

Groetjes,

Aileen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge