Signalen dat jij je werkkleding écht moet gaan weggooien

Je kent ze vast wel, van die collega’s waarvan je niet snapt dat ze nog zo lang met dezelfde kleding blijven rondlopen. Niet zozeer omdat de kleding niet mooi staat maar vooral omdat het nodig toe is aan vervanging. Het is gewoon te oud geworden. Maar hoe voorkom jij dat je zelf er ook zo uit gaat zien? In dit artikel vertel ik jou waar je op moet letten. En wat zijn de signalen dat jij je werkkleding écht moet gaan weggooien?

 

Pillen of pluizen op de stof

Waarschijnlijk heb je ze ooit wel eens gezien, van die kleine bolletjes die ontstaan wanneer stoffen langere tijd worden gedragen. Deze bolletjes worden ook wel ‘pilletjes’ genoemd. Ik zie vaak mensen die heel lang met dit soort pilletjes blijven rondlopen. Zo zonde want het ziet er heel onverzorgd uit.

Signalen dat jij je werkkleding écht moet gaan weggooien

Bij wollen kleding kun je ze trouwens heel makkelijk verwijderen met een pluizentondeuze. Geen idee wat dit is? Check dan het artikel over wollen kleding onderhouden, hierin leg ik je precies uit waar je het kunt kopen en hoe het werkt. En werkt het dan alsnog niet? Dan raad ik je aan om de kleding weg te gooien. Het is gewoon oud geworden.

 

Kleding met (subtiele) scheuren en rafels

Ik denk dat de meeste Prettybusiness lezers wel van mening zijn dat spijkerbroeken met gaten toch niet bepaald behoren tot de meest representatieve soorten kleding. Maar het zijn echt niet alleen de broeken met de grote gaten waardoor je er slordig uit gaat zien. Nee, het zijn vaak juist de kleine scheurtjes en schuurplekken die er voor zorgen dat je er in eens een stuk minder netjes uitziet.

Wil je de scheuren voorkomen? Dan kun je het beste je oudere kleding regelmatig controleren. Vooral bij broeken ontstaan er snel scheuren en gaten wanneer je deze regelmatig draagt. Zodra je een schuurplek ziet ontstaan dan raad ik je aan om de stof tegen het licht te houden. Kijk goed naar de schuurplek en of daar licht doorheen komt. Komt er duidelijk veel licht door de slijtageplek heen en niet door de rest van de stof? Dan is het tijd om je broek weg te doen. Hoe meer licht er door de plek heen schijnt, des te sneller de plek zal gaan scheuren of er ontstaat een gat.

 

Verwassen witte kleding

Verwassen kleding zorgt voor een rommelige indruk, dat is toch wel algemeen bekend. Maar wist je dat verwassen witte kleding toch wel de kroon spant? Bij witte stoffen zie je makkelijk het verwassen effect heel snel. Het nadeel is dat veel mensen witte kleding als onderkleding gebruiken en het daardoor minder snel weggooien. Want anderen zullen het toch niet zien…

Hoe vaak ik niet een man heb gezien met een verwassen wit T-shirt onder het overhemd. De heren denken dan vaak dat je het niet ziet omdat ze het onder een overhemd dragen. Helaas heren, meestal zien we dat juist wél. De meeste mannen doen namelijk niet alle knoopjes van het overhemd dicht. Vooral de twee of soms zelfs drie knoopjes aan de bovenkant worden open gedragen. Juist, en daar wordt het witte T-shirt zichtbaar. Precies ter hoogte van jouw gezicht, hetgeen waar je collega’s gedurende de dag het meeste naar kijken. De boord van een verwassen wit T-shirt is uitgerekt en gaan ‘lubberen’, zoals ze dat wel eens noemen. Van de witte kleur is vaak ook weinig meer te zien. Het T-shirt heeft dan vaak een wat grijze of juist gelige waas gekregen. Of, in het ergste geval, een beetje roze. Ja, we weten het allemaal. Per ongeluk gewassen met een rood kledingstuk?

 

De gele plekken…

Dacht jij dat een verwassen, wit T-shirt er onverzorgd uitziet? Dan heb je nog niet de kledingstukken gezien met gele plekken bij de oksels. Het zijn van die plekken die ontstaan omdat de transpiratie bij je oksels niet voldoende uit de stof is gegaan tijdens het wassen.

Ik kan er een heel genuanceerd verhaal omheen vertellen maar dit is gewoon vies om te zien. Iedereen om je heen weet dat deze plekken zijn ontstaan door transpiratie, ook wanneer je op dat moment niet transpireert. Nu vinden mensen het vaak gênant om grote natte plekken onder de oksels te hebben maar op de één of andere manier zijn er nog genoeg mensen die shirts met gele, opgedroogde zweetplekken blijven lopen. Waarom zou jij dat doen? Ik weet het, er zijn mensen die zeggen dat je het toch niet kunt zien omdat de plekken alleen zichtbaar zijn onder je oksels. En die armen, die til je toch niet constant op tijdens het werk.

Geloof me, je ziet het. Ik solliciteerde ooit bij een grote modeketen als junior designer en had een sollicitatiegesprek met de leidinggevende van die afdeling. Het gesprek duurde nog geen uur en de dame in kwestie had een witte blouse aan met, jawel, gele opgedroogde zweetplekken. Tijdens haar uitleg over de functie en haar werk bewoog ze haar armen druk op en neer en waren de plekken duidelijk zichtbaar.

Het gebeurt vaak onopgemerkt maar ja, je collega’s zien het écht. Ook als je denkt dat het niet zo opvalt. Om die reden check ik bij het doen van de witte was altijd even de shirts en blousejes. Zie ik voor het wassen dat er gele plekken zijn ontstaan? Dan behandel ik die met een vlekkenreiniger. Zijn de plekken er na het wassen nog niet uit? Dan ga ik toch echt afscheid van ze nemen.

 

Zonde!

Vind jij het zonde om je werkkleding weg te gooien? Stop het dan in een aparte lade en gebruik het voor een middagje klussen of schilderen. De kleding die het lekkerste zit bewaar ik namelijk voor deze momenten. Zo kan ik er toch nog even gebruik van maken.

 

Groetjes,

Aileen

*Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge