Sjaal op de werkvloer: wel of niet dragen?

Afgelopen week vroeg ik mijn lezers via social media wat ze vonden van het dragen van een sjaal op het werk. Binnen een dag had ik al bijna honderd inhoudelijke reacties, vaak met een uitleg en voorbeelden erbij. Wat natuurlijk echt super fijn is. Dus aan iedereen die heeft gereageerd: duizend maal dank! Het is voor mij echt fantastisch om zoveel betrokken lezers te hebben en aan de hand daarvan een klein onderzoek te kunnen doen.

Ik heb inmiddels alle reacties gelezen en in kaart gebracht: de voordelen, nadelen en kanttekeningen bij het dragen van een sjaal op de werkvloer. 

Kan gewoon

Het eerste wat mij opviel bij de antwoorden is het feit dat we er niet zo moeilijk over doen. Zo’n 91% van de mensen vond een sjaal op het werk prima. Velen zagen ook verschillende voordelen. Zo werd het vooral door de dames gezien als een accessoire om je outfit mee af te maken. Sommigen zeiden zelfs niet meer zonder sjaal op het werk te komen en ook de mannen zagen het als een mooie toevoeging van de (met name vrouwelijke) outfit.

Naast het visuele aspect merkte ik dat men het ook lekker praktisch vond. Zo komt een sjaal goed van pas wanneer je keelpijn hebt of een zuigzoen in de nek. Toen ik dat laatste las, moest ik van binnen even lachen. Dat is echt iets waar je eigenlijk nooit over praat. Ik denk dat ik in dat geval eerder zou kiezen voor een beetje make-up in mijn hals of een hoog gesloten blouse in combinatie met losse haren. Alleen om die reden een sjaal dragen zou mij wat ver gaan. Maar het is natuurlijk een goede manier om een zuigzoen te verdoezelen.

Ten slotte las ik ook dat het dragen van een sjaal gebruikt kan worden voor bepaalde feestmomenten. Vergelijkbaar met supporterssjaals die onder meer in de wereld van voetbal worden gedragen. Op die manier kan een sjaal een manier zijn van teambuilding. Dit hangt denk ik wel sterk af van het bedrijf waar je werkt. 

Nadelen

Naast de voordelen kwamen er ook veel nadelen voorbij. Eén daarvan viel mij het meeste op, namelijk dat je met een sjaal een gesloten houding aanneemt. Het is wat dat betreft vergelijkbaar met de stropdas, want door je hals te bedekken kun je afstandelijk overkomen. Ik durf niet meteen te zeggen dat dit per definitie zo is, maar de gedachte vind ik wel interessant. Het is een thema waar ik zelf ook eens goed in zou moeten duiken.

Van de tegenstanders was het feit dat je een sjaal buiten hoort te dragen één van de meest genoemde argumenten. Een sjaal op de werkvloer is, ervan uitgaande dat je dus binnen werkt, qua uitstraling niet zakelijk. En dus niet geschikt voor op het werk.

Er ontstond ook kort een gesprek over het verschil tussen mannen en vrouwen met een sjaal. Zoals ik hier boven al schreef, zien velen een sjaal bij een vrouw als een accessoire. Wanneer het gaat om de heren, dan is men wat minder tolerant. Een man die op het werk een sjaal draagt, dat ziet een deel van de mensen liever niet.

Kanttekeningen

Oké, het grootste deel van de mensen vindt een sjaal op het werk dus geen probleem. Maar er zijn wel wat kanttekeningen waar je rekening mee moet houden voordat je hem zonder nadenken om je hals laat hangen. 

Als eerste is daar het aspect veiligheid. Er zijn genoeg beroepen waarbij je beter geen sjaal om kunt doen. Omdat hij bijvoorbeeld simpelweg in een machine waarmee je werkt kan blijven hangen. Vergeet ook niet dat dit accessoire wel om je nek hangt, en meegetrokken worden aan je nek is niet zo heel prettig natuurlijk. Zo heb ik in het verleden wel eens gehoord dat mensen met een beroep met kleine kinderen, zoals bij de kinderopvang, ook beter geen sjaal kunnen dragen. Want voor je het weet wordt je naar beneden getrokken aan je sjaal. 

Ik ken ook mensen die altijd een sjaal dragen, zowel buiten als binnen. En dus ook op het werk. Het nadeel daarvan is dat je keel hier aan gewend raakt en een dagje zonder sjaal kan je dan zelfs keelpijn of verkoudheid opleveren. Op die manier blijf je de sjaal dragen en heb je eigenlijk geen keuze meer. Dan zit er natuurlijk nog wel een verschil tussen de ene sjaal en de andere. Een dunne, decoratieve sjaal is iets anders dan een dikke, wollen sjaal. Naast het feit dat ze beiden een totaal andere uitstraling hebben en een dikke sjaal over het algemeen wat minder representatief staat, zal je makkelijker zonder een dunne sjaal kunnen dan een dikke.

Tip!

Of een sjaal wel of niet kan, dat hangt dus af van je beroep en het type sjaal. Maar vergeet één ding niet: een sjaal moet regelmatig gewassen worden. Hij zit direct op je huid en raakt vaak ook je haren. En wanneer je verkouden bent, dan zullen de baccillen zich in de sjaal gaan nestelen. Ik adviseer je om hem in de wasmachine op een wolwasprogramma te wassen en daarbij wolwasmiddel te gebruiken. Zo reinig jij je sjaal zonder hem direct te laten krimpen of hevig te beschadigen. 

Wat is voor jou de criteria om wel of niet een sjaal te dragen?

Groetjes,

Aileen 

2 reacties

  1. In deze wintersetijden is de sjaal voor mij (meestal gedrapeerd om Mn hals) vooral ook een accessoire die mij warmer houd jn nettere kleding. Ik houd niet van hoge halzen in Mn shirtje en vind een warme koltrui niet altijd heel zakelijk netjes maar een jasje met sjaal zeker wel. Of het een dunne of dikke sjaal is: hij houdt Mn nek lekker warm en daarme mijn lijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge