Slimme helm moet werkplek veiliger maken

Want to read in English? Click here

Ieder jaar overlijden ruim vierduizend mensen aan de gevolgen van langdurige blootstelling op het werk. Het gaat hierbij vaak om gevaarlijke stoffen. Nu zijn er natuurlijk regels die ervoor zorgen dat medewerkers die met hiermee werken zo goed mogelijk worden beschermd. Maar er wordt nu gewerkt aan een slimme helm die het werk nog veiliger moet maken.

 

Digitaal systeem

Volgens Eelco Kuijpers, science innovator bij TNO, wordt er op dit moment een paar keer per jaar gemeten hoe hoog de waarden van bepaalde schadelijke invloeden zijn. Maar omdat het momentopnamen zijn, kun je niet zien hoe hoog de pieken op een dag kunnen zijn. En omdat er vaak moet worden gewacht op de resultaten van een meting, loopt men volgens Kuijpers achter de feiten aan. Daarom is men bij TNO gestart met VOHA: Virtual Occupational Hygiene Assistent. Dit is een digitaal systeem dat via sensoren onder andere de hoeveelheid chemische stoffen direct kan meten. 

Het systeem analyseert de waarden en geeft ook direct advies. De sensoren kunnen op helmen, werkkleding en apparaten geplaatst worden. Maar daar blijft het niet bij. In de toekomst zou men extra functies kunnen toevoegen aan het systeem. Denk hierbij aan bijvoorbeeld apparaten die bij te hoge waarden afslaan of afzuigsystemen die juist aangaan.

 

Slimme helm moet werkplek veiliger maken

Om het systeem in de praktijk te kunnen testen werkt TNO samen met IoT-bedrijf Gemba. Begin 2020 zijn zij gestart met het slimme helm- project. Door middel van sensoren op een helm wil Gemba medewerkers op de bouwplaats kunnen volgen. Zo kunnen mensen door middel van hun helm geïnformeerd worden wanneer er bijvoorbeeld een gaslek is. Maar ook kan het systeem zien hoe mensen lopen, zodat de routes verbeterd kunnen worden.

Slimme helm moet werkplek veiliger maken
Voorbeeld van hoe de helm er uit zal gaan zien | Foto: Gemba

Men heeft bewust gekozen voor een helm omdat dit internationaal op alle bouwplaatsen wordt gedragen. De verwachting is dat halverwege 2021 de helm klaar is voor gebruik.

Mocht de helm succesvol zijn, dan wil men de functies van de helm uitbreiden om bijvoorbeeld ook het volume van geluiden te kunnen meten. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan iTanks, een innovatieplatform voor de havengerelateerde industrie, om alle informatie in kaart te brengen.

Slimme helm moet werkplek veiliger maken
Het systeem laat zien waar medewerkers hebben gelopen. Foto: Gemba
Slimme helm moet werkplek veiliger maken
Door middel van ‘no-go’ zones kan het systeem medewerkers waarschuwen als ze in een gevaarlijke zone komen. Foto: Gemba

Keerzijde van de slimme helm

Deze nieuwe uitvinding klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Toch lees ik al jaren berichten over sensoren op werkkleding en beschermende middelen. Het lijkt niet echt van de grond te komen. Volgens Jan Cees van Baaren is het een goede ontwikkeling, maar er zitten ook een hoop haken en ogen aan. Hij werkte jarenlang aan sensoren bij brandweerkleding die de effecten van hitte op medewerkers moest monitoren.

”Het is een geweldige technologie omdat het je werk veel veiliger kan maken, maar het brengt ook gevaren met zich mee. Want wat doe je met de gegevens en hoe zit het met de privacy? Het gaat natuurlijk om persoonsgegevens. Komt er bij je eindejaarsbeoordeling dan ook de uitdraai van het systeem te liggen? Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het systeem gehackt kan worden. Kortom: er komt veel meer bij kijken.”

Vanuit Gemba is aangegeven dat men zich hiervan bewust is en er ook een verantwoordelijkheid ligt bij de werkgever wanneer het gaat om de bescherming van persoonsgegevens.

Het moge duidelijk zijn dat het systeem een goede ontwikkeling is, maar ook uitdagingen met zich meebrengt. Want waar liggen de grenzen wanneer het gaat om privacy en wat zijn de prioriteiten? Het is een interessant thema, en eentje waar we voorlopig nog niet over zijn uitgepraat.

 

Groetjes,
Aileen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge