Solliciteren met een hoofddoek

Gisteren publiceerde ik een artikel waarin ik drie Moslima’s interviewde over hun mening met betrekking tot de nieuwe wet over hoofddoeken. Daarin vertelde de dames over hun angsten, de verwachte gevolgen en hun persoonlijke keuzes. Hun meningen zijn natuurlijk niet uit het niets ontstaan. Ze hebben jarenlange ervaring en horen ook vaak wat er gebeurt in hun omgeving wanneer dames gaan solliciteren met een hoofddoek. Maar wat zijn precies hun ervaringen? En houden ze tijdens het solliciteren rekening met het feit dat ze een hoofddoek dragen? Ik sprak met dames hier over.

 

Hebben jullie zelf wel eens problemen gehad in Nederland met het feit dat je een hoofddoek draagt tijdens een sollicitatiegesprek?

Layla (33) heeft problemen ervaren tijdens haar werk in verpleeghuizen. ”Ik heb het twee keer meegemaakt. Ik had een sollicitatiegesprek in een verpleeghuis. Ik wist niet van te voren dat het een religieus verpleeghuis was en dat ze daar geen hoofddoek accepteren. Ze vroegen aan mij of ik mijn hoofddoek af wilden doen als ik kwam werken. Ik heb gezegd dat ik dat niet doe. Toen werd het gesprek beëindigd want ze wilden niet verder praten en ik ben weg gegaan.

De tweede keer was vorig jaar toen ik moest werken in een verpleeghuis en ik wist niet dat ze geen hoofddoek accepteerden, want het uitzendbureau had hier niets over verteld. Mijn collega vertelde al dat dit een probleem zou worden en dat het avondhoofd er wat van zou zeggen. Ik deed gewoon mijn werk zoals altijd. Een paar uur laten kwam het avondhoofd langs voor controle op de afdelingen en ze vertelde dat het verpleeghuis geen hoofddoek accepteren. Ik vertelde eerlijk dat ik dit niet wist en ik ging mijn hoofddoek ook niet af doen. Er was wat discussie en ik werd er ook enorm chagrijnig van. Het avondhoofd vertelde dat ik hier voor de volgende keer rekening mee moest houden. Ik zei dat er geen volgende keer zou komen omdat ik niet meer terug zou komen.”

Mahwish (34) heeft zelf geen negatieve ervaringen gehad, maar kent wel mensen in haar omgeving die dat wel hebben ervaren. ”Ik ken iemand die problemen kreeg op werk toen zij besloot een hoofddoek te gaan dragen. Ze werd herhaaldelijk aangesproken dat het niet gewenst was, en het collegiaal contact was niet meer prettig. Zij is uiteindelijk in een depressie beland. Daar zit je dan thuis, mentaal kapot omdat je niet je eigen keuzes mag maken.”

Bron foto: mammiemammie.nl (Mahwish)

En hoe zit het met solliciteren in andere landen? Hebben jullie daar toevallig ook ervaring mee?

Fatima (41) heeft een tijdje gewerkt in België, zo geeft ze aan. ”Toen ik werk zocht in België kon ik dat bijna niet vinden omwille van de hoofddoek. Ik heb toen wat schoonmaakwerk gedaan en vond nog een job waar ik alleen maar telefoontjes moest beantwoorden.”

 

Houden jullie op een bepaalde manier rekening met je hoofddoek tijdens het solliciteren? En heb je een advies aan andere dames die met een hoofddoek solliciteren?

Layla (33) heeft in het verleden vaak gesolliciteerd met een hoofddoek. ”Als ik ga solliciteren dan doe ik dat gewoon met een hoofddoek. Ik draag dan nette kleding en een nette hoofddoek. Zo kan de werkgever zien dat je een hoofddoek draagt en weet hij wat hij van jou kan verwachten.

Mocht de vraag komen of de hoofddoek af gedaan kan worden tijdens het werk, dan adviseer ik om netjes antwoord te geven en te vertellen dat je dit niet wilt en dat het bij je past. Mocht de werkgever dit nog steeds niet wensen, dan zou ik niet verder willen gaan met het gesprek. Maar misschien dat een ander hier anders over denkt.”

Conclusie

 Ik hoop zelf dat bedrijven niet nog meer dames met hoofddoeken gaan weigeren door deze wet. Dat het geen excuus wordt, dat zou zonde zijn. Natuurlijk zullen er altijd beroepen blijven waarbij het dragen van een hoofddoek minder handig is, daar kun je niet omheen. Zo zal een dame met een hoofddoek moeilijk een lingeriemodel kunnen worden. Hoewel ik zelf graag een dame met hoofddoek in de ruiten van de Hunkemöller zou zien. Ik weet dat niet veel vrouwen dit zouden doen, maar het zou wel een goed signaal zijn.

Ik ben zelf in ieder geval erg onder de indruk van de antwoorden die de dames geven. Zelf heb ik geen ervaring met het dragen van een hoofddoek en had ook niet ingeschat dat dit zoveel problemen zou opleveren. Nu ik zelf sollicitatiegesprekken voer kan ik mij ook niet voorstellen dat ik iemand op basis van een hoofddoek zou afwijzen. Misschien heeft diegene juist een extra voorsprong, juist omdat zij door haar diversiteit een aanvulling zou zijn voor Prettybusiness. Ik ben wel benieuwd naar hoe dames met een hoofddoek zich zakelijk kleden.

 

Groetjes,

Aileen

3 reacties

  1. Wederom weer een mooi artikel. Bedankt dat ik er aan mee mocht werken. Ik hoop inderdaad dat werkgevers door deze wet geen hoofddoek gaan verbieden. Wij vrouwen willen ook werken voor het gezin, ons ontplooien en onze doelen bereiken. Door deze wet wordt het alleen maar moeilijker.
    layla onlangs geplaatst…Get clean with BioréMy Profile

    • Dankjewel Layla en jij ook bedankt :-). En net zoals alle vrouwen hebben Moslim vrouwen daar ook zeker recht op. Als ik de statistieken zo bekijk dan gaat het super goed met de ambities van Moslim vrouwen. Ze doen het goed op school en zijn super gedreven. Lekker mee doorgaan, denk ik zo. De werkgevers die ze afwijzen zullen op termijn vanzelf merken wat ze missen.
      aileen onlangs geplaatst…Hoofddoeken op het werk verboden?My Profile

  2. De islamitische hoofddoek is het symbool voor een akelige ideologie, die over de hele wereld voor onderdrukking, geweld en doden zorgt en dat al 14 eeuwen lang!…De hoofddoek bevestigt en symboliseert de ongelijkheid en ongelijkwaardigheid van man en vrouw. Dat is problematisch. In een volwaardige moderne democratie zijn man en vrouw immers in principe wel gelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge