Stichting verwijdert gratis opzichtige tatoeage voor baan

Vorige week was ik op vakantie, toen in één dag ineens meerdere mensen in mijn omgeving mij hetzelfde bericht stuurde. Het ging om het artikel dat RTL nieuws had gepubliceerd over een nieuwe stichting die kosteloos tatoeages zou gaan verwijderen om mensen een grotere kans op een baan te geven. Hoe zit dit precies? Kan iedereen zich hiervoor opgeven? En is dit geen doorgeslagen betutteling?

 

Stichting verwijderd gratis opzichtige tatoeage voor baanFoto: Pixabay

 

Dag Tattoo Hallo Baan

De stichting, genaamd Spijt van Tattoo, is opgericht door Andy Han en zijn vrouw. Het stel heeft samen een laserpraktijk waar ze al jaren mensen helpen met het verwijderen van tatoeages. Tijdens hun werk hebben ze gemerkt dat mensen vaak in hun jonge jaren een tatoeage laten zetten, en later pas merken wat de consequenties hiervan zijn. Dat het bijvoorbeeld lastiger is om een baan te vinden wanneer je tatoeages in je nek of op je gezicht hebt.

Om die reden heeft het stel de campagne Dag Tattoo Hallo Baan gelanceerd, waarbij je tatoeage gratis wordt verwijderd. Wanneer je in het bezit bent van een opvallende tatoeage en merkt dat dit je belemmert tijdens het solliciteren, dan kun jij jezelf opgeven. Daarnaast zijn er een aantal aanvullende voorwaarden:

  • Je moet een uitkering hebben en bereid zijn om de naam van de uitkeringsinstantie én je contactpersoon te delen.
  • Bereid zijn om foto’s en video’s van jezelf te laten maken voor, tijdens en na de behandelingen.
  • Je wilt af van alle tatoeages, je mag er dus niet voor kiezen om er bijvoorbeeld één te verwijderen en er één te laten zitten.

Selectie

Mocht je aan alle eisen voldoen, dan is dit nog geen garantie dat je de gratis laserbehandeling krijgt. Na inschrijving zullen er twee selectierondes plaatsvinden. In de eerste ronde wordt er gekeken naar de hoeveelheid en locaties van de tatoeages. Daarnaast weegt ook de motivatie van de deelnemer mee in de bepaling of iemand wel of niet verder gaat.

Wanneer je door bent naar de tweede selectieronde, dan kun je toelichten waarom je door het leven wilt zonder tatoeages. Vervolgens wordt er alvast een klein deel van je tatoeage behandeld zodat je kunt ervaren hoe dit voelt. Op dat moment kun je namelijk nog beslissen of je wel of niet verder wilt gaan met de behandeling.

De eigenaar van de laserpraktijk gaat vanaf januari 2019 één dag per week vrij maken voor deze werkzaamheden. Hij zegt het te zien als een manier om iets terug te doen voor de samenleving.

 

Documentaire

De foto’s en video’s die worden gemaakt tijdens het proces, dat zo’n twee tot drie jaar zal gaan duren, zullen worden gebruikt voor een documentaire. Deze zal worden getoond op middelbare scholen om jongeren bewust te maken van de gevolgen die een opvallende tatoeage kan hebben.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Skindeep_project (@skindeep_project) op

Op de website van de stichting zijn foto’s te zien van het Skin deep, looking beyond the tattoos. Dit is een project van fotograaf Steven Burton die aan bendeleden wilde laten zien hoe ze er uit zouden zien zonder tatoeages. Hij maakte foto’s van de mannen en verwijderde vervolgens de tatoeages door middel van Photoshop. Het lijkt er op dat de eigenaren van de stichting zich hebben laten inspireren door het werk van Burton. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de portretten, in de video hier onder kun je ze zien, inclusief reacties van de bendeleden zelf.

 

 

Beeldvorming

Toen ik tijdens mijn vakantie het artikel van RTL doorgestuurd kreeg, was ik in de eerste instantie geschokt. In het nieuws werd de aandacht vooral gevestigd op het feit dat de tatoeage gratis verwijderd zou worden zodat mensen sneller een baan zouden vinden. Vervolgens werden er verhalen bij gehaald van mensen die moeite hadden met het vinden van een baan door een tatoeage. Op social media wordt er heftig gereageerd omdat mensen het belachelijk vinden dat je met een tatoeage moeilijk een baan zou kunnen vinden. Want men moet zelf weten wat hij of zij doet. Aan de andere kant waren er ook mensen die juist zeiden dat het ‘gewoon dom’ is om een tatoeage te nemen.

Ondertussen worden de intentie en gedachte achter de stichting niet eens genoemd. Ik wil niet zeggen dat ik altijd alle feiten juist weet te benoemen, maar een beetje research op de website van de stichting levert een compleet ander verhaal op. Een stuk genuanceerder verhaal. Alleen dat lees je niet. Want dat is niet spannend.

De stichting is bereid om kosteloos tatoeages weg te laseren, maar heeft wel duidelijk een doel. Het doel is om mensen bewust te maken van de gevolgen van een tatoeage. Door kosteloos te laseren is het nu eenmaal makkelijker om mensen te vinden die zich willen laten filmen voor iets waar ze spijt van hebben. En waarschijnlijk ook iets waar ze zich voor schamen. Want ze zitten in een situatie waarbij ze geen werk kunnen vinden en dus afhankelijk zijn van een uitkering.

Dan kun je natuurlijk nog discussiëren over de vraag of het wel of niet wenselijk is om tatoeages op de werkvloer te weren. Want je ziet het tegenwoordig steeds vaker en het wordt daardoor ook steeds normaler om deze op een zichtbare plaats te dragen. Toch blijven er beroepen zoals die van een beveiliger of schoonmaker, waarbij uit onderzoek is gebleken dat hierbij tatoeages niet worden gewaardeerd. Maar dat is niet waar het hier om gaat. Het gaat om bewustwording, om de jeugd iets te vertellen over het gevolg van acties en reacties. De tatoeage is slecht een onderdeel van het verhaal. Niet meer, en niet minder.

 

 

Groetjes,

Aileen

Eén reactie

  1. Alle vakken worden vrijwillig gegeven door mensen uit het veld, een dag per week naast hun reguliere baan. Zo zijn er plastisch chirurgen die tatoeages weglaseren, psychiaters die helpen met mentale problemen en tandartsen die naar gebitten kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge